Güncel - Yaşam 18.03.2016 20:20

AK Parti'den HDP sürprizi

Dokunulmazlıklar konusunda muhalefet partileriyle görüşen AK Parti heyeti, sürpriz bir şekilde HDP heyeti ile de görüştü. YENİBİRLİK - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili muhalefet partileriyle yaptığı…
AK Parti'den HDP sürprizi

Dokunulmazlıklar konusunda muhalefet partileriyle görüşen AK Parti heyeti, sürpriz bir şekilde HDP heyeti ile de görüştü.

YENİBİRLİK - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili muhalefet partileriyle yaptığı görüşmeye HDP de dahil edildi.İlk yapılan açıklamalarda AK Parti'nin sadece CHP ve MHP ile görüşeceği belirtilmiş HDP ile görüşmeye dair herhangi bir bilgi paylaşılmamıştı. AK Parti ile HDP arasındaki görüşme de saat 15.30'da gerçekleşti. HDP adına görüşmeye Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı. Görüşmede, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini Meclis'te HDP'ye iletti. AK Parti'nin 506 fezlekeyle ilgili tek maddelik anayasa değişikliği önerisine HDP'nin kürsü dışındaki bütün dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karşı öneri sundu.

'KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI DIŞINDA BÜTÜN DOKUNULMAZLIKLAR KALDIRILSIN'

Görüşme HDP grubunda Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile yapıldı ve yarım saat sürdü. Görüşme sonrasında gazetecilere açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder şunları söyledi: "İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir. Geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yanayız. İlkesel yaklaşımımız budur. Hem pratik olarak hem de gereğini yapmak gerektiğinde bu tutumumuzdan zerrece taviz vermeyeceğiz. Gelinen noktada bu getirilen teklifi nevruz etkinliklerimiz bittikten sonra başta eş genel başkanlarımız, parti yetkili kurullarımız ve Meclis grubumuzla ayrıntılı olarak ele alıp cevabımızı bildireceğiz."

AK PARTİ'NİN DOKUNULMAZLIKLARLA İLGİLİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

AK Parti'nin Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere sunduğu anayasa değişikliği teklifine göre, TBMM'deki fezlekelerle ilgili anayasanın "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak. AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor. Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonda bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.