Sağlık 06.05.2017 13:21

Alzaymır hastaları için umut veren gelişme

Kahramanmaraş'ta, östrojenin alzaymırdaki etkilerini araştıran bir grup akademisyen, 3 yıllık çalışmanın ardından ulaştıkları olumlu sonuç sayesinde, hastalara tedavi için umut olacak formül geliştirdi.
Alzaymır hastaları için umut veren gelişme

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Hakan Kurt başkanlığında farmakaloji ve beyin cerrahisinden bir grup akademisyen, Bilimsel Araştırmalar Biriminin (BAP) de desteğiyle 2014'te başlattıkları çalışmayla, halk arasında "ileri derecede unutkanlık" olarak da bilinen alzaymırın tedavisi için araştırmalara başladı.

Daha önce yapılan araştırmalarda kadınlardaki riskin daha fazla olduğunun ortaya çıkmasını dikkate alan akademisyenler, kadınlık hormonu östrojen üzerinde çalıştı. Akademisyenler, bu alanda yapılan çalışmalar neticesinde sinir hücrelerindeki ölüm oranlarını azaltacak ilacın formülünü geliştirdi.

Araştırmacılar, yapılacak yatırımlarla ortaya çıkacak ilaçla alzaymırın tedavi edilebileceğini belirtiyor.

Yrd. Doç. Dr. Kurt, tespitlere göre, özellikle 60 yaş üzerindeki kadınlarda hastalık riskinin, erkeklere oranla 2 kat fazla olduğunu vurguladı. 

Yaptıkları bu bilimsel çalışmayla hastaların tedavi şansı yakalayacağını anlatan Kurt, şöyle konuştu:

"Alzaymır hastalığıyla kadınlık hormonu olan östrojenin ilişkisini gösteren ve tedaviye yönelik yeterli bilimsel çalışmalar bulunmamaktadır. Biz bu nedenle östrojenin farklı reseptörlerinin alzaymır hastalığındaki koruyucu rolü ve mekanizmasını gösteren bu çalışmayı Beyin Cerrahisi Ana Bilim Dalı ile ortaklaşa gerçekleştirdik. Oluşturduğumuz alzaymır hastalık modelinde östrojenin, GPER1 reseptörü aracılığıyla oksidatif stresi azaltarak sinir hücre ölümünü azalttığını gösterdik."

 Kurt, şunları kaydetti:

"Yüksek dozlarda östrojen direkt olarak tedavi amacıyla kullanılmazken, östrojenin bu reseptörü (GPER1), alzaymır ilaçlarının geliştirilmesinde yeni hedef olarak kullanılabilir. Yüksek doz östrojenin en önemli yan etkisi kanser oluşumudur. Ama östrojenle ilişkili GPER1 reseptörü kanser oluşumuna neden olmamaktadır. Tam tersi GPER1 reseptörlerinin uyarılmaları kansere karşı koruyucudur. Alzaymır hastalığının oluşumunda en önemli mekanizmalardan biri 'beta amiloid' proteinlerinin nöron hücreleri üzerine çökmesidir. Bu zararlı proteinler yavaş yavaş nöron hücrelerinin ölümüne neden olmaktadır."