Röportaj 26.01.2019 09:08 Güncelleme: 26.01.2019 15:31

Ameliyat Olmadan Gençleşin

Gözkapağı düşüklüğüne ameliyatsız tedavi imkanı sağlayan ve yaşlılık lekelerini yok eden "Plasma kalemi"ni anlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Banu Serbes Kural, "Otolog mikrogreft" ile saçların yeniden çıkabildiği gibi cildin de gençleşebildiğini aktardı.
Ameliyat Olmadan Gençleşin

SEMA SEZEN

FOTOĞRAFLAR: ŞAFAK GÜVEN

Dermatolojik cerrahide başarılarının yanı sıra estetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamalarıyla adını duyuran Dermatoloji Uzmanı Dr. Banu Serbes Kural, ameliyata mecbur kalmadan saç tedavisi, cilt ve gözkapağı gençleştirmek için neler yapılabileceğini anlattı.

-Plasma kalemi en ok hangi alanlarda kullanılır?

Plasma kalemi uygulamasının son dönemde giderek artan popülaritesinin en önemli nedeni ameliyatsız gözkapağı estetiği uygulamasıdır. İlerleyen yaşla birlikte hemen herkeste gözkapağı derisinin gevşemesi sonucu hem estetik olmayan bir görüntü gelişmekte hem de görme alanı ileri vakalarda daralmaktadır. Her ne kadar bu durumun cerrahi tedavisi oldukça kolay olsa da bazı kişiler ameliyat korkusunu yenemediklerinden, bazı kişilerde ise ameliyat olmalarını kısıtlayan başka sağlık sebepleri olduğundan düşük gözkapakları günlük yaşam kalitesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. İşte plasma kalemi tedavisi bu noktada kullanıma girdiğinden beri gözkapağı ameliyatlarına anlamlı bir alternatif oluşturyor. Ayrıca ağız ve göz çevresi kırışıklarının giderilmesinde, yüz ve boyun cildinin yenilenmesinde, akne izleri, deri çatlakları tedavisinde, ben, etbeni, siğillerin yok edilmesinde, güneş lekelerinin tedavisinde de başarı ile kullanılan bir yöntem olmuştur.

-Plasma kalemi gözkapağı düşüklüğü tedavisine ameliyatsız çözüm sağlayabiliyor mu? nasıl yapılıyor ve iyileşme süreci nasıl?

Plasma kalemi uygulaması ile gözkapağı düşüklüğünün tedavisinde 1 ile 3 seans arasında tedavi gerekebilir. Tedavi süreci, anestezik krem uygulaması dahil olarak en fazla 1 saat sürer. tedavi edilen bölgede hemen sonrasında kızarıklık, hafif derecede şişlik ve minik siyah noktalar halinde karbon kabukları görülür. Bu kabuklar 5 ila 7 günde kendiliğinden dökülürler ve alttan taze, daha gergin bir deri çıkar. Kabuklar dökülene kadar cildin temiz ve kuru tutulması, daha sonrasında ise 1-2 ay cildin güneşten korunması çok önemlidir. Eğer birden fazla seans gerekecek ise seans aralarında 6-8 hafta beklenmesi gereklidir. Tedavi sonucunda elde edilen olumlu sonuçlar genellikle 2-3 yıl kadar etkinliklerini korurlar.

-Yaşlılık lekelerini yok eder mi?

Plasma kalemi uygulaması yaşlılık ve güneş lekelerinin giderilmesinde sıklıkla tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Pratik ve acısız olması, iyileşme sürecinin kısa sürmesi, kişiye günlük hayatında sıkıntı yaratmaması ve ekonomik bir yöntem olması tercih nedenlerinin başında geliyor.

"CİLT GENÇLEŞTİRMEK İÇİN BİRÇOK YÖNTEM VAR"

-Cilt gençleştirmede hangi yöntemler etkili oluyor?

Cilt gençleştirmede günümüzde birçok alternatif mevcut. Kişinin cildindeki yaşlanma modeline ve hasar derecesine göre farklı yöntemler uygulanmalıdır. Örneğin cilt giderek kuruyorsa ve buna bağlı olarak kırışıkları ön planda ise cildi nemlendirip parlaklaştıran vitamin enjeksiyonları, gençlik aşısı, somon dna aşısı gibi yöntemler tercih edilmelidir. Buna karşılık yağlı ve gözenekli ciltlerde yaşlanma sürecinde genellikle gevşeyip sarkma ön plandadır. Bu durumda çoğunlukla cildi sıkılaştıran radyofrekans uygulamasını tek başına veya ip askısı gibi yöntemlerle kombine olarak kullanıyoruz.
Öte yandan güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, kılcal damar genişlemeleri ön planda ise lazer tedavileri veya kimyasal ya da enzim peelingleri ilk tercihimiz olur.
Ayrıca cildin yaşlanmasını geciktirmek, hasarları olabildiğince geri döndürmek için de kök hücre tedavileri veya otolog doku suspansiyonu uygulamaları giderek daha fazla tercih ettiğimiz yöntemlerdir.

Gür, güçlü saçların oluşması ve cildin gençleşmesi için: Otolog mikrogreft


-Otolog mikrogreft yöntemi ile neler yapılabiliyor?

Otolog Doku Süspansiyon Teknolojisi); en fazla saç dökülmesinin tedavisinde faydalanılan bir yöntemdir. Saç kaybı kadın erkek tüm bireylerin en büyük sorunlarından biridir. Birçok sebep saç kaybına neden olabilmektedir. Kötü beslenme, demir ve çinko eksikliği, tiroid fonksiyon bozuklukları, emosyonel stres, traksiyon (fazla fön çektirme, sıkı saç toplama alışkanlığı, kasket ve kask kullanımı), kronik hastalıklar, sepsis, Otoimmün ve sistemik hastalık durumları, kanser v.b. gibi…
Antiaging cilt gençleştirilmesinde kulak arkası cilt dokusundan alınarak cilde uygulama yapılabildiği gibi aynı zamanda yara iyileşmesi, skar dokusunun tedavisinde kullanılabilmektedir. Ayrıca Ortopedi, Diş hekimliği, Üroloji gibi birçok alanda kullanımı mevcut.

-Saçlar eski hacmine kaç seansla kavuşabiliyor?

Otolog doku mikrogreft uygulaması tek seanslık bir uygulamadır. Enjekte edilen “Otolog Doku Süspansiyonu” saç folikülünün tıbbi gelişim sürecine bağlı olarak ortalama 1 ayda etki göstermeye başlar. 6 ay ile 12 aylık dönemde saç foliküllerinin gelişimi tamamlanır. Kalıcılık süresi kişinin genetik yapısı, günlük yaşam alışkanlıkları, stres gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 6 yıldır.

-Bu yöntem ciltte de iddialı anladığım kadarıyla. Cilde neler sağlıyor?

İlerleyen yıllara rağmen cildimizin en az hasara uğradığı bölge genellikle kulak arkasındadır. Buradan alınan 1-2 adet minik doku parçası mikrogreft suspansiyon için gerekli hazırlık aşamasından sonra cildin en fazla yıpranma gösterdiği yüz, boyun, dekolte, el sırtı gibi bölgelere mezoterapi tekniği ile enjekte edilir. 3. aydan itibaren ciltteki tazelenme ve gençleşme, elastikiyet artışı, ince kırışıkların azalması, lekelerde ve görünür kılcal damarlarda hafifleme şeklinde kendini gösterir.