Röportaj 01.06.2019 12:40 Güncelleme: 01.06.2019 12:41

Angola Turizm Bakanı Angela Bragança: Afrika açılımı sayesinde yakınlaştık

"Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika açılımını yakından takip ediyoruz. Erdoğan, büyük bir atılım yaptı ve onun Afrika açılımı sayesinde iki bölge birbirini daha yakından tanıma fırsatı buldu. Türkiye, Afrika'nın en önemli ortaklarından. Türkiye'nin Afrika'nın sorunlarına çözüm önerileriyle yaklaşmasını takdir ediyoruz. Angola'ya yapılacak Türk yatırımlarını kollarımızı açmış bir şekilde bekliyoruz.
Angola Turizm Bakanı Angela Bragança: Afrika açılımı sayesinde yakınlaştık

Neşe BERBER

Turizmin Davos’u” olarak 2015 yılından beri Türkiye’de düzenlenen Dünya Turizm Forumu (World Tourism Forum), dünya turizminin önemli temsilcileri ve çok sayıda Türk iş insanının katılımıyla Angola’nın başkenti Luanda’da gerçekleştirildi. Angela Bragança, Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı François Hollande, Angola Cumhurbaşkanı Joao Lourenço ve Dünya Turizm Forumu Başkanı Bulut Bağcı’nın katıldığı forumun ardından kendisiyle bir araya geldik. Angela Bragança’ya sorularım Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika’nın çeşitli ülkelerine giderek iş ilişkilerini geliştirmeye ve Türkiye yakınlığını göstermesiyle ilişkilerin son hızla ilerlemeye başladığı yönünde. Angola Afrika’nın en zengin ülkelerinden birisi Türkiye ile henüz direkt uçuşları yok. Angola’da konuştuğum iş insanları Türkiye ile Angola arasında direk uçuşların başlamasının iki ülkenin daha da yakınlaşacağı ve pazar payının artacağı yönünde. Angola’da Türkiye dediğimde neredeyse bilmeyen yoktu. Çarşı pazar gezerken bile ‘Türkiye’yi seviyorum’ diyen Angolalılar ile karşılaşmak mutlu edici idi. Angola Turizm Bakanı Angela Bragança, Türkiye’nin turizm açısından birçok ülkeye örnek gösterilebilecek başarılı bir model olduğunu belirterek, “(Türkiye) Bizim için bir başarı modeli ve turizmde örnek alacağımız ülke.” diyerek aslında Türkiye’nin Afrika ülkelerinde varlığını göstermesi ile Türkiye’nin her yönünün örnek alındığınında en güzel açıklaması diyebiliriz. Angola iş ve siyaset dünyasından konuştuğum isimler Antalya’yı da bildiklerini hatta Antalya’ya direk uçuş olması halinde başka ülkeler yerine zengin Angolalıların Antalya’yı tercih edeceklerinide aktardılar. Angola yıllarca sömürülmüş daha sonra iç savaşın içinde kalmış bir ülke olarak şimdi Cumhurbaşkanı Lourenço ile başlattıkları turizm hareketiyle ülkenin petrole bağımlı ekonomisini başta turizm olmak üzere çeşitli sektörlerle çeşitlendirmek istediklerini aktarıyor bakan Angela Bragança. Bakan Brangança bu nedenle turizmde ciddi anlamda yol kat eden Türkiye’nin deniz-kum-güneş diye tabir edilen turizmdeki başarılı tesisleşmesi ve alt yapı çalışmaları bin 650 kilometrelik kıyı şeridi ve muhteşem plajlara sahip Angola için güzel bir örnek.” diye anlatıyor. Bragança, Türkiye’nin aynı zamanda turizm çeşitliliğine sahip nadir ülkelerden olduğunu kaydederek, Angola turizminde de Türkiye gibi sadece deniz-kum-güneş üçlüsüyle sınırlı kalmadan; golf, kongre, iş, kültür alanında da çeşitlilik sağlamak istediklerini anlattı. Angola Turizm Bakanı Angela Bragança ile Dünya Turizm Forumu sonrası konuştuk.

Yabancı yatırımcılar için hangi değişiklikler hayata geçirildi?

Ekonomiyi çeşitlendirmek için yabancı sermayenin ülkeye çekilmesi, turistik tesis ve kapasitelerin artırılması, turistik yatırımlara önem verilmesi, yatırımlara teşvik sağlanması gibi çok sayıda hedef ve politikalarımız var. Geçen aylarda yabancılar için yeni yatırım yasasını onaylandık, yatırımcıların ülkeye daha kolay gelmesini sağlamak için yatırımcı vizesiyle ilgili kolaylıklar yapıldı, bürokrasi azaltıldı ve vize almayı kolaylaştırıldık.
Yeni yasayla kurulacak şirketlere Angola vatandaşlarının ortak olma zorunluluğunun ortadan kaldırıldık ve yapılacak yatırımın türüne göre muafiyet ve teşviklerden yararlanmak mümkün, yeni yatırımlara vergisel kolaylıklar sağlamaya başladık.

Türk iş insanlarına bir mesajınız olacakmı?

Türk iş adamlarının sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok alanında ciddi yatırımlarının bulunduğunu biliyoruz. Her türlü desteği vereceğiz. Angola’da büyük fırsatlar var, ekonomimizi yabancı yatırımcılara açtık, ülkemizde yatırım yapanlara hükümet olarak gereken desteği vereceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ülkelerine desteği ve açılımı sizi Türkiye’ye ile yakınlaştırdı mı?

Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika açılımını yakından takip ediyoruz. Erdoğan, büyük bir atılım yaptı ve onun Afrika açılımı sayesinde iki bölge birbirini daha yakından tanıma fırsatı buldu. Biz de diyoruz ki; Angola sizin eviniz ve Angola’ya yatırım yapmanın tam sırası.

Hangi alanlarda yatırımcıları bekliyorsunuz?

“Özellikle turizm, alt yapı alanlarında kazan-kazan stratejisiyle birlikte daha güçlü ortaklıklara imza atmak istiyoruz. Angola’ya yapılacak Türk yatırımlarını kollarımızı açmış bir şekilde bekliyoruz. Ayrıca kendi yatırımcılarımızın ve iş insanlarımızın da Türkiye’ye yatırım yapmak için çok hevesli olduğunu söyleyebilirim. TAAG Angola Hava Yolları ile THY arasında uçuş rotaları oluşturmak, İstanbul’a direkt uçmak istiyoruz.

‘Türkiye AFRİKA’NINEN ÖNEMLİ ORTAĞI

Türkiye turizmini örnek alıyor musunuz?

Türkiye’nin turizm açısından birçok ülkeye örnek gösterilebilecek başarılı bir model. 1990’ların ortasına kadar ciddi anlamda bir yatırımı olmayan Türkiye, bugün turizm anlamında dünyada ilk 10’da yer alıyor. Türkiye, turizmde gerçekten önemli bir başarı hikayesine imza attı. Bizim için bir başarı modeli ve turizmde örnek alacağımız ülke. Aynı zamanda Türkiye, Afrika’nın en önemli ortaklarından. Türkiye’nin Afrika’nın sorunlarına çözüm önerileriyle yaklaşmasını takdir ediyoruz.

Angola’ya gelmek isteyenlere neler söyleyebilirsiniz?

Afrika’nın incisi, saklı bir mücevher. Bakir doğanın, asırlardır yağmur ve rüzgarların oyduğu bir tabloyu andıran plajların, en büyük vahşi yaşam parklarının, müzelerin ziyaret edilmesini öneriyorum. Angola mutlaka görülmesi gerekilen bir ülke. Türk vatandaşlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Afrika ile ilgili ön yargılarınızı bir kenara bırakın. Atlantik Okyanusu kıyısından koca bir kıtanın içlerine doğru uzanan Angola; Afrika’nın incisi, saklı bir mücevher. Ülkemizi ziyaret edin.