Vakıf Katılım web
Antalya 16.08.2022 13:57 Güncelleme: 16.08.2022 13:59

Antalya yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçti

Antalya, yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçerek aylık bazda zirveye yerleşti.
Antalya yabancıya konut satışında 68 ay sonra İstanbul'u geçti

AA muhabirinin TÜİK istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, ülke genelinde yabancılara yapılan konut satışı, temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre bayram tatilinin de etkisiyle yüzde 12,4 azalarak 3 bin 939 oldu.

İlk 7 ay baz alındığında ise yabancıların konut yatırımında ciddi artış yaşandığı görüldü. Ocak-temmuz döneminde yabancılara konut satışı yıllık bazda yüzde 57,4 artarak 39 bin 322'ye yükseldi.

Ocak-temmuz döneminde yabancılara en çok konut satışı 16 bin 49 adetle İstanbul'dan yapılırken, onu 11 bin 257 adetle Antalya izledi. Mersin, Ankara ve Bursa da ilk 5'te yer aldı.

Yılın 7 ayında Türkiye'de en çok konut yatırımını Rusların yaptığı görüldü. Rusya vatandaşlarının Türkiye'den aldığı konut adedi ocak-temmuz döneminde yıllık bazda yüzde 223,4 artarak 6 bin 877'ye yükseldi.

Rusları 5 bin 315 adetle İranlılar, 4 bin 405 ile Iraklılar, 1.607 ile Kazakistan vatandaşları izledi. Almanya uyruklu yatırımcıların aldığı konut adedi 1.577, Ukraynalıların 1.352 oldu. Afganistan, Yemen, Kuveyt ve Çin vatandaşları da en çok yatırım yapanlar arasında ilk 10'da yer aldı.

Antalya 68 ay sonra yeniden zirvede

Temmuz ayı verileri ele alındığında geçen ay en yabancıların en çok konut aldığı illerin başında 1.421 adetle Antalya geldi. Söz konusu kent, 68 ay sonra İstanbul'u geçerek zirveye yerleşti.

Antalya, bu alanda detaylı verilerin açıklanmaya başladığı 2013'ten bu yana genellikle zirvede yer alan İstanbul'u en son Ekim 2016'da geçmişti.

Kentte, yabancılara yapılan konut satışlarının 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 129 artarak 11 bin 257 adede yükseldiği görüldü.

"Yabancıların oturum amaçlı konut alımı arttı"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yabancıların Türkiye'ye ilgisinin sürdüğünü söyledi.

Durbakayım, Antalya'nın 68 ay sonra zirvede yer almasına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Başta Ruslar olmak üzere konut yatırımında ciddi artışlar var. Rusların ve Ukraynalıların yanı sıra İskandinav ülkelerinin vatandaşları da Antalya'dan oturum amaçlı konut alıyor. Avrupa yaşam tarzına uyması, sıcak ve ekonomik olması nedeniyle Kuzey ülkelerinden Antalya'ya ciddi ilgi var. Bu ilgi kenti yabancıya konut satışında ilk sıraya yükseltmiş durumda."

"Rusların artan ilgisi Antalya'yı zirveye taşıdı"

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise 7 ayda yabancılara yapılan konut satışlarının yüzde 60'a yakın artarak 40 bin adede yaklaştığını söyledi.

Artışta Rus vatandaşların etkisine işaret eden Özgün, "Ruslar, ülkemizde yatırımlarını artırdı. İlk 7 ayda Rusların Türkiye’den aldığı konut sayısı yüzde 223,4 artarak 6 bin 877 adede yükseldi. Bu da Antalya'yı zirveye taşıdı." şeklinde konuştu.

Özgün, hem Antalya'da hem de ülke genelinde ocak-temmuz döneminde yaşanan artışın süreceğini kaydederek, yıl genelinde satış adetlerinin 65-70 bin arasında olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

"Yabancıya satış yıl sonunda rekor kıracak"

MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş da yabancının konut edinimiyle vatandaşlık elde etmesindeki alt sınırın 400 bin dolara çıkarılmasının ve 9 günlük bayram tatilinin düşüşte etkili olduğunu söyledi.

Taş, "Ancak yabancıların ilgisinin sürdüğünü belirtebiliriz. Rusların ve İranlıların yüksek ilgisi devam ediyor. Yaz olması nedeniyle gurbetçilerin alımlarında da artış yaşanıyor. Ağustostan itibaren satış adetlerinin tekrar artıya geçeceğini ve yıl sonunda rekor kıracağını düşünüyoruz." diye konuştu.