Vakıf Katılım web
Güncel - Yaşam 22.02.2016 12:18

Antarktika'da üs kuruyoruz

Antarktika'daki bilimsel çalışmalarını bugüne kadar Bulgaristan bayrağı altında gerçekleştiren Türkiye, kendi üssünü kuruyor. YENİBİRLİK ANTARKTİKA - Türkiye, bilimsel araştırma alanında dev bir adım atıyor. TBMM Dışişleri Komisyonu'nda…
Antarktika'da üs kuruyoruz

Antarktika'daki bilimsel çalışmalarını bugüne kadar Bulgaristan bayrağı altında gerçekleştiren Türkiye, kendi üssünü kuruyor.

YENİBİRLİK ANTARKTİKA - Türkiye, bilimsel araştırma alanında dev bir adım atıyor. TBMM Dışişleri Komisyonu'nda benimsenen, ''Antarktika Antlaşması Çevre Korumu Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı''yla Türk bayrağı Antarktika'da dalgalanacak. İstanbul Teknik Üniversitesi'nce (İTÜ) kurulacak 'Kutup Araştırmaları Uygulama ve Tanıtma Merkezi'yle Türkiye, bilimsel araştırmalarda ''Ben de varım'' diyecek.

BAKAN PROJEYİ AÇIKLADI

Dışişleri Komisyonu'nda, ''Antarktika Andlaşması Çevre Korumu Protokolüne Katılma Kanun Tasarısı'' görüşülürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Antartika'da bilimsel merkez kurma projesi olduğunu açıkladı.

Türkiye Antarktika'da bilimsel araştırma üssü kuruyor

Birpınar, ''Antarktika Güney Kutbu'nda olan ve hiç kimseye ait olmayan bir yer. Orada birçok ülke bilimsel araştırma yapıyor. Özellikle İTÜ, 'Kutup Araştırmaları Uygulama ve Tanıtma Merkezi' diye bir merkez kurmak istiyor. Ayrıca başka sivil toplum örgütleri de burada araştırmalar yapmak istiyor. Dolayısıyla Türk bayrağının da orada olmasının önemli olduğunu düşünerek bu çevre kısmına taraf olmak istediğimizi belirtmek istiyorum'' ifadelerini kullandı.

"KİMSEYE AİT OLMAYAN YER"

Halen Bulgaristan bayraklı üste çalışan Türk bilimadamları olduğunu hatırlatan Birpınar, ''Biz, bu noktada Türkiye'nin kendi bayrağıyla orada bir üs kurmasını istiyoruz; çünkü, orası hiç kimseye ait olmayan bir yer'' dedi.

29 ÜLKENİN 101 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VAR

Antarktika'da şu anda 29 ülkeye ait toplam 101 yerleşik araştırma enstitüsünün faaliyet gösterdiğini anımsatan Birpınar, "Biz 102'nci olarak buraya katılmak istiyoruz. Uluslararası anlaşmalarda eğer siz taraf değilseniz sizin hiçbir şekilde orada çalışmanıza müsaade etmiyorlar. Türkiye'nin de orada bir yerinin olması, buranın yönetiminde söz sahibi olma imkânını tanıyacak ve görünürlülüğü de olacak. Yani oyunun dışında kalmamak noktasında bu merkezin kurulması ülkemizin menfaatlerine uygun olacak'' dedi.

Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu da, ''Bilim adamları oralarda iklim değişikliğinin canlılar ve deniz seviyesi üzerindeki etkileri, balıkçılık, jeoloji, tıp, astronomi gibi alanlarda araştırma yapmakta. Bu konuda bilim adamlarımıza ve üniversitelerimize de fırsat tanınmış olacak'' diye konuştu