Halkbank web
Ekonomi 16.04.2019 01:24 Güncelleme: 16.04.2019 09:03

Atatürk Havalimanı'na hüzünlü veda

Faaliyetine son verilen ve 2018'de iç-dış ve transit olarak 80 milyon yolcuya hizmet veren AHL, son 20 yılda tam 665 milyon yolcuyu ağırlayarak rekorlar kırdı.
Atatürk Havalimanı'na hüzünlü veda

Musa ALİOĞLU - Fotoğraflar: Şafak Güven 

Kapanma sürecinde, görevli olan ve yolculuk yapan binlerce kişi, bizim gibi selfie ve hatıra fotoğrafı çekerek sosyal medyada AHL'ye gözyaşlarıyla veda etti 

Geçmişi 1912'ye kadar dayanan ve Osmanlı devletine savaş yıllarında hizmet veren eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, yeni adıyla Atatürk Havalimanı 8 Nisan 2019 itibarıyla ticari yolcu uçuşlarına kapandı. 

1989'da Yap-İşlet-Devret yoluyla TAV Havalimanları Holding'e 2021 yılına kadar kiraya verilen Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla ticari uçuşları sona erdirdi. 

İşletmeci TAV Şirketi, Havalimanını mayıs ayı başında sahibi konumunda olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne devredecek. Kira süresi bitimi olan 2021 yılına kadar olan gelir kaybı da DHMİ tarafından TAV Holding'e ödenecek.  

En büyük kullanıcı olan THY'nin yanı sıra Onur Air, Atlas Global gibi havayolu şirketlerimin yanı sıra, Çelebi, Havaş ve TGS adlı yer hizmetleri kuruluşları da tüm uçak, araç, makine ve ekipmanlarını 5-6 Nisan tarihlerinde dev bir taşıma operasyonu ile İstanbul Havalimanı'na taşımıştı. 

Halen Atatürk Havalimanı'nda kalan ofis malzemeleri taşınıyor. Havalimanı girişi polis tarafından korunurken, iç ve dış hat girişleri de tel örgüyle ve dikenli tellerle araç ve yaya girişlerine kapatıldı. 

AHL Apronu'nda uçuş yapmayan THY'ye ait birkaç uçak dışında MNG Kargo ve ULS Kargo Şirketlerinin 10 kadar uçağı bulunuyor. Kargo uçuşlarının İstanbul Havalimanı Kargo Terminalı'nin bitiş tarihi olan 2021'e kadar AHL'den yapılması  planlandı. Yine TAV tarafından işletilen Genel Havacılık Apronu'nda ise faaliyet sözleşme bitimi olan 2021'e kadar sürecek. 

AHL'de bulunan iki pistten biri kapatılıp, diğer pist ise devlet filosundaki VIP uçaklar ve yabancı devlet büyüklerini taşıyan uçaklar için açık tutulacak. Aynı şekilde Devlet Konukevi de karşılama ve uğurlama törenleri için açık tutulacak. 

THY Genel Müdürlüğü'nün en az iki yıl daha Yeşilköy'de kalacağı belirtilirken, THY Teknik'e ait bakım hangarlarının bir süre daha burada kalacağı öğrenildi. Onur Teknik ve Turkish DO-CO da AHL de birkaç yıl daha kalacak gibi. DHMİ Başmüdürlüğü ve Ulaştırma Bölge Müdürlüğü gibi kamu kuruluşlarının ve Petrol Ofisi yakıt tesislerinin şimdilik burada kalacağı belirtiliyor. 

Yakıt, catering ve diğer yardımcı iş kollarında faaliyet gösteren şirketlerin faaliyetleri ise şimdilik çok sınırlı olarak sürüyor. 

A Kapısında bulunan Kargo Gümrük Terminali de ise eskisi gibi olmasa da bir faaliyet gözleniyor. 

Yıllarca IST kodunu yeni havalimanına veren Atatürk Havalimanı artık ISL kodu ile anılacak.

Bir bölümünde Millet Bahçesi yapılacak olan Atatürk Havalimanı'nda, değeri 1 milyar dolar olan terminal binalarının çok fuar olarak değerlendirebileceği ifade edilirken TAV CEO'su M.Sani Şener, bu tesislerin bir havacılık üniversitesi için biçilmiş kaftan olacağını ifade ediyor. 

Şimdiki haliyle toplam 10 milyar dolarlık bir değeri olan tesislerin, en kısa sürede kullanılmaya başlanmasını da sözlerine ekleyen Sani Şener, "Burası boş kalırsa eskir ve çürür. Dahası burayı fareler basar" diye de önemli bir uyarıda bulundu.

Meydanın kapanmasına en çok da bu bölgede yaşayanlar üzülürken, yeni nesiller burada bir havalimanı görmeden büyüyecek ve belki buna inanmayacak" diyorlar.

Havalimanın kapanmasıyla bölgedeki trafik yoğunluğunun azaldığı ve emlak fiyatlarının düştüğü gözleniyor. Çevrede bulunan 40'a yakın otelin de işlerinin çok düştüğü belirtiliyor. 

Hayatımıza kattıkların için sana teşekkür ediyoruz Atatürk Havalimanı. Ama seni