Ekonomi 10.08.2022 07:00

AVRUPA'NIN ÇANTASINI DESA ÜRETECEK

Elli yıllık birikim ve üretim yeteneğini Avrupa'ya taşıyan DESA, İtalya'nın Toskana bölgesinde üretim tesisi kuruyor. Tesiste ilk etapta yıllık 60 bin çantanın üretileceğini anlatan DESA CEO'su Çelet, "DESA'nın dünyaca ünlü lüks markalar için hazırlayacağı koleksiyonlar ve yapacağı üretim, dünya koleksiyonlarında yerini alacak." dedi.
AVRUPA'NIN ÇANTASINI DESA ÜRETECEK

Gülay YÜCEL

DESA deri, global yatırım hamlelerini ardı ardına devreye alıyor. Lüks segmente hitap eden dünya markalarına yaptığı üretimlerle adından söz ettiren DESA, şimdi de İtalya’da bir AR-GE ve üretim tesisi kuruyor.

İtalya’nın üst segmente hitap eden tüm deri markalarının kümelendiği Toskana bölgesinde kurulacak olan tesis için ilk 6 ayda 2 milyon euro yatırım yapılacak. Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alanda kurulacak tesisin, 2022 yılının son çeyreğinde devreye girmesi planlanıyor. Yıllık 60 bin kadın çantası üretilecek şekilde planlanan tesiste, ilerleyen dönemde yeni kapasite yatırımlarıyla üretim adedi de artırılacak. DESA’nın dünyaca ünlü lüks markalara yapacağı üretim, tüm dünya koleksiyonlarında yerini alacak.

ÜRETİM YETENEĞİNİ TAŞIYOR

Bu yıl DESA’nın 50’nci yaşını kutladıklarını anlatan DESA’nın CEO’su Burak Çelet, “50 yıllık bir emeğin ürünü olan DESA markasını ve üretim yeteneğini İtalya’ya da taşıyor olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

DESA’nın uluslararası bir şirket olduğuna dikkat çeken Çelet, “DESA 3 fabrikası, 120’ye varan mağazası ve yaklaşık 2 bin kişilik istihdamı ile yatırımlarının neredeyse tamamını 50 yıldır Türkiye’ye yapıyor. Ancak emsallerinden farklı olarak DESA aynı zamanda İtalya, İngiltere, Almanya ve Bulgaristan’da bulunan şirketleri ile uluslararası bir firma. Önümüzdeki dönemde de gerek mağaza gerekse tesis yatırımları ile Türk deri sektöründeki ağırlığımızı sürdürmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İtalya yatırımının Türkiye’de yerleşik bulunan DESA üretim tesisleri ile kıyaslandığında nispeten küçük olmasına rağmen yaratacağı sinerji açısından bir çarpan etkisi yaratacağını anlatan Çelet, “Dünyanın tüm önde gelen lüks markalarının deri mamul tasarım ve üretim tesislerinin kümelendiği Toskana bölgesinde yaptığımız bu yatırım sayesinde müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına daha hızlı bir şekilde cevap verebilecek ve Türkiye’deki üretim gücümüzü pazara tamamen yansıtabilecek bir konumda olacağız.” ifadelerini kullandı.

2 MİLYON EURO YATIRIM

Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alanda bulunan tesise ilk 6 ayda 2 milyon euroluk yatırım yapılacağı bilgisini paylaşan Çelet, “Bu yatırım yüzde 100 DESA’nın iştiraki olacak ve şirketin öz kaynakları ile gerçekleştirilecek. ‘Made in Italy’ olarak tüm lüks markalarla hizmet verebilecek şekilde tasarlanan tesisimiz, ilk etapta İtalya ve Fransa’daki yerleşik markalara hizmet verecek.” dedi. Fabrikanın eylül ayında operasyonlarına ve deneme üretimlerine başlamasını hedeflediklerini anlatan Çelet, “İlk etapta yıllık 60 bin kadın çantası üretilecek şekilde planlamalarımızı yapmış bulunuyoruz. Sonraki yıllarda bu kapasitemizi gerek bulunduğumuz konumda gerekse İtalya’nın diğer bölgelerinde artırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

DERİLER ÇORLU’DAN GİDECEK

Bu tesiste dünyaca ünlü lüks markalara üretim yapılacağını anlatan Çelet, bu üretimin tüm dünya koleksiyonlarında satışa çıkacağını belirtti. Burada üretilecek ürünler için Türk tedarikçilerden ürün alınacağının altını çizen Çelet, “Özellikle Çorlu’da bulunan 20 bin metrekare kapalı alanla sahip deri işleme fabrikamızda kendi ürettiğimiz derilerimizi kullanmak birinci önceliğimiz olacak. Buna ek olarak Düzce ve İstanbul tesislerimizde hazırlıklarını tamamlayıp yâri mamul haline getirdiğimiz ürünlerin İtalya’daki tesisimizde kurguladığımız üretim birimiyle entegre bir şekilde sonlandırılmasını planlıyoruz. Bu entegrasyonun ürettiğimiz ürünü daha da yüksek bir katma değerle satabilmemize olanak sağlayacağını öngörüyoruz” şekline konuştu.

GENÇLER İSTİHDAM EDİLECEK

DESA’nın sürdürülebilirlik vizyonu ile uyumlu bir şekilde hayata geçecek olan tesiste, daha önce deri sektöründe hiç çalışmamış gençlere de eğitim verilecek. Bu eğitimin ardından düzenlenecek sınavı başarı ile geçen gençler bu tesiste istihdam edilecek. Burak Çelet, “Bu tesisimizde gençlere ve özellikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yaparak, daha önce Düzce’de kurduğumuz tesisimizde de olduğu gibi deri sektöründe hiç çalışmamış gençleri yetiştireceğiz” dedi.

50 YILLIK PLAN HAZIR

Bu senenin DESA için çok anlamlı olduğunu vurgulayan Çelet, “50 yılını tamamlayan bir şirket olarak bir sonraki 50 yılda da müşterilerimizin hayatına anlam katabilmek için neler yapmamız gerektiğini oturup planladık. Bu yılı sürdürülebilirlik yılı ilan ettik. Bu konuyla ilgili pek çok proje devreye aldık ve bir kısmını tamamladık. Eylül ayı ile birlikte bunları birer birer kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.