Kültür Sanat 12.02.2019 21:14

Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli

Anadolu medeniyetleri, kültürü ve tasavvuf üzerine odaklanarak yaptığı çalışmalar ile bilinen Anadolu Kültür Tarihçisi ve Türkolog Ali Canip Olgunlu'nun "Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli" isimli yeni kitabı Ayasoyfa'nın gizemlerini aydınlatıyor
Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli

Ali Canip Olgunlu’nun yeni kitabı “Ayasofya Karadaki En Büyük Yelkenli”nin lansmanı dolayısıyla Sultanahmet’teki Matbah Restaurant’ta, 11 Şubat 2019 Pazartesi akşamı, tanıtım toplantısı SİCPA Türkiye desteği ile gerçekleştirildi. Ali Canip Olgunlu, Ayasofya’nın, Anadolu ve dolayısıyla dünya kültür- tarihinin en önemli eseri olduğunu vurguladı.

“Ayasofya manevi hayatın merkezi olmuştur”

Roma ve Helen mitolojisi ile Hıristiyan dininin sembol diline ait kurgularla mistik bir kokuya sahip olan Ayasofya’nın “kutsal hikmet” anlamını taşıdığını belirten Ali Canip Olgunlu, “Roma İmparatorluğu döneminde 916 yıl kilise, Osmanlı İmparatorluğu’nda ise 481 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya her iki cihan imparatorluğunun manevi hayatının merkezi olmuştur.” dedi.
Ayasofya’nın çözülmeyi bekleyen çok sayıda sırrıyla her zaman ilham kaynağı olduğuna dikkat çeken Ali Canip Olgunlu kitabında; en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan, sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilen Ayasofya ile ilgili çözdüğü “yeni gizemlere” yer verdiğini söyledi.

“Ülkemiz kültür varlıklarının bilinirliğini arttırmayı amaçlıyoruz”

SİCPA Türkiye CEO’su Aykut Ferah da, Türkiye’de 12 yıldır faaliyette bulunan SİCPA’nın, 1927 yılında İsviçre’nin Lozan kentinde kurulduğunu kaydederek, günümüzde 32 ülkede kurulu yerel şirket ve ofislerinde 3000 çalışanı ile faaliyet gösteren, ürünleri 180’den fazla ülkede satılan, güvenlik teknolojileri konusunda dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.

SİCPA Türkiye’nin, Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlı müzelerin Bilet Satış ve Bilet Ürünleri Geliştirme hizmetlerinin temini hakkında geçtiğimiz yıl Mart ayında düzenlenen ihaleyi kazandığını hatırlatan Aykut Ferah, ülkemizin gözbebeği 56 müze için bilet üretimi ve bilet satış operasyonları işlerini üstlendiklerini belirtti.

Aykut Ferah, “Bu proje dahilinde sürdürdüğümüz çalışmalarda birinci önceliğimiz kaliteli, kesintisiz gişe işletim hizmetleri sunmak, bundan daha önemlisi ise ülkemiz kültür varlıklarının bilinirliğini arttırmak, müze kültür bilincini toplumun her kesimine yaymak, yerli ve yabancı daha çok ziyaretçinin müzelerle buluşmasını sağlamaktır.” dedi.

Ali Canip Olgunlu’nun, Anadolu’yu karış karış dolaşan, mitoloji, arkeoloji, sanat tarihi, tasavvuf konularında son derece birikimli, bu topraklara aşkla bağlı bir Anadolu Kültür Tarihçisi ve Türkolog olduğunu belirten Aykut Ferah, yeni kitabının lansmanına destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Lansman programı kapsamında Ali Canip Olgunlu’nun rehberliğinde konuklara özel Ayasofya Müzesi turu gerçekleştirildi.