Güncel - Yaşam Kaynak: (İHA) 24.01.2018 11:08 Güncelleme: 24.01.2018 11:20

Baba Türkiye, oğlu Kıbrıs

Mersin'de 89 yaşındaki Türkiye Demiray ile oğlu Kıbrıs Demiray, isimleriyle duyanları şaşkına çeviriyor. Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde doğan ve sol kolunun altında Kıbrıs haritasına benzeyen doğum lekesi bulunan Kıbrıs Demiray, isimleriyle gurur duyduklarını söyledi...
Baba Türkiye, oğlu Kıbrıs

Mersin’de 89 yaşındaki Türkiye Demiray ile oğlu Kıbrıs Demiray, isimleriyle duyanları şaşkına çeviriyor. Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde doğan ve sol kolunun altında Kıbrıs haritasına benzeyen doğum lekesi bulunan Kıbrıs Demiray, isimleriyle gurur duyduklarını söyledi.

Sivas’ta dünyaya gelen Türkiye Demiray ile oğlu Kıbrıs Demiray, isimleriyle duyanları şaşırtıyor. Anne ve oğlu isimlerinden dolayı yıllardır evde, sokakta, sosyal medyada, yolculukta tebessüm ettiren diyaloglarla karşılaşıyor. Şimdi Mersin’de bir kızıyla yaşayan 3 çocuk annesi Türkiye Demiray ve bir kamu kurumunda çalışan oğlu Kıbrıs Demiray, isimlerinin hikayelerini İHA muhabirine anlattı.

Annesinin isminin Türkiye, kendisinin isminin de Kıbrıs olmasından gurur duyduğunu söyleyen oğul Demiray, "Birçok şeyler yaşadık. Bu isimler konur mu konmaz diye. Ben dünyaya geldiğimde de benim babam da devlet memuruydu. O zaman arkadaşlarıyla beraber babam otururken, haber geliyor. Gözünüz aydın işte Türkiye doğurdu, Türkiye’nin çocuğu oldu diye. Babamlar da ne olduğunu sormuş tabi ki. Türkiye doğurdu, yavru vatan oldu demişler. Olur mu öyle şey demişler. Oldu, yavru vatan dünyaya geldi. O zaman ismi ne olsun diyorlar, yavru vatan olsun. Türkiye doğurursa ne olur Kıbrıs olur diyorlar ve kayıta öyle geçiyorlar" diye konuştu.

"VÜCUDUMDA KIBRIS HARİTASINA BENZEYEN DOĞUM LEKESİ VAR"

İsimleriyle her yerde anıldıklarını kaydeden Demiray, "Bir de vücudumun sol koltuk altı tarafında anadan doğma bir leke olarak Kıbrıs haritası şeklinde bir doğum lekesi var. Bu da Allah vergisi. Bununla da gurur duyuyorum. Kıbrıs’a da bir kere gittim. Ancak biraz gezebildim, istediğim gibi gezemedim. Aslında çifte vatandaşlık da istiyorum. Madem ki bu kadar olaylar yaşandı en azından ben de bir çifte vatandaşlık istiyorum" ifadelerini kullandı.

İsmiyle alakalı birçok ilginç anısı olduğunu kaydeden Demiray, "Bir gün iş yerindeyken işlem yaptırmaya gelen bir vatandaşa görevliler, ‘sen Kıbrıs’a gideceksin, senin işini o halledecek’ demiş. Vatandaş da korkarak, ‘ya benim ne işim var Kıbrıs’ta. Ben Türk’üm bu iş burada hallolmayacak mı?’ diye sormuş. Sonra benim yanıma getirdiklerinde her şeyi anladı. Bir gün de Mersin’den memleketim Sivas’a gitmek için yola çıktım, trafik polisi beni durdurdu. Kimliğimi istedi verince ‘sen aşağı in’ dedi. Ne olduğunu öğrenemeden aşağı indim bana, ‘kimliğin sahte kardeşim bu nasıl isim anne ismi Türkiye, dalgamı geçiyorsun’ dedi. Sonra sorguladıklarında gerçek olduğu ortaya çıktı ve özür dilediler. Ayrıca birçok vatandaş da telefonda ben Kıbrıs dediğimde inanmayıp kapatıyorlar" dedi.

"TÜRKİYE AŞIĞIYIM"

Türkiye Demiray ise isminden çok memnun olduğunu, Türkiye aşığı olduğunu söyledi. Türkiye için her türlü mücadeleyi verebileceğini söyleyen Demiray, "Cesurum, bugün askere alsalar ben bu yaşta giderim, Türkiyem için savaşırım. Bayrağıma aşığıyım. Keşke okusaydım yüksek bir mimar olsaydım, keşke bir Cumhurbaşkanı olsaydım, insanları bir yönetseydim. Ben fazla okul okuyamadım. Temizliği, çevreyi, insanları seviyorum. Kimse kimseyi ayırt etmesin. Türkü, Kürdü, Alevi, Sünni diye bir şey olmasın. Hepimiz kardeşiz" şeklinde konuştu.

İsmini babasının koyduğunu belirten Demiray, "Babam, birçok savaş görmüş ve birkaç kez ailesini savaşlarda kaybetmiş. En son Kurtuluş Savaşı öncesinde annemle tanışmış ve annem bana hamileyken Kurtuluş Savaşı’na gitmiş. Savaşta kendisine söz vermiş, ‘eğer topraklarımız kurtulursa, Türkiye özgürlüğüne kavuşursa doğacak çocuğumun ismini Türkiye koyacağım’ diye. Sonra savaş bittikten sonra geliyor ve adımı Türkiye koyuyor" dedi.

Adıyla alakalı birçok anısının olduğunun altını çizen Demiray, "Bankaya maaş çekmeye gittiğimde sıram geldiğinde görevliler Türkiye Demiray diye bağırıyor. Duyan herkes şaşırarak bana bakıyor. Bazıları, inanmayıp o zaman benim ismim de Yunanistan ya da Almanya diyerek espri yapıyor. Ama ben ismimi çok seviyorum. İsmimi taşımak için elimden geleni yapıyorum" diye konuştu.