Röportaj 29.01.2019 08:00 Güncelleme: 29.01.2019 13:12

Babacan Holding CEO'su Mehmet Babacan: Ayağını Yorganına Göre Uzatmalı

Sektörde bazıları 10 liralık parası varsa 100 liralık iş yapmaya çalışıyor. Ayağını yorganına göre uzatmalısın. Halbuki 10 liralık paran varsa bu sektörde en fazla 20 liralık iş yapman gerekiyor.
Babacan Holding CEO'su Mehmet Babacan: Ayağını Yorganına Göre Uzatmalı

Neşe BERBER

Babacan Holding’in projelerinde sunduğu, alternatifli ve esnek ödeme seçenekleri gurbetçileri harekete geçirdi. Babacan Premium ve Babacan Port Royal projelerinden bankasız, kefilsiz ve senetle satın alma fırsatını, yüzde 0 faiz, 40 ay ödeme seçeneğiyle birleştiren Babacan Holding, kendi bünyesinde konutta fırsat dönemi başlattı. Holding’in sunduğu cazip ödeme seçenekleri, Babacan Premium ve Babacan Port Royal projelerini gurbetçilerin tercih ettiği projeler listesinde ilk sıralara yükseltti. Babacan Holding CEO’su Mehmet Babacan ile sektörü ve projelerini konuştuk.

Projeyle ilgili hedefiniz ne?

Devam eden ve teslime başladığımız projelerimiz var. Şu an içinde bulunduğumuz proje Babacan Port Royal. Bu projede 800 daire, 45 ticari ünite var. Toprak kendimizin, yaklaşık 3.5-4 yıl önce devletten satın almıştık. Sonra projeyi geliştirdik, inşaatımıza başladık. İnşaatımız tüm hızıyla, tam gaz devam ediyor. Kaba inşaatımız bitti, duvar örmeler, ince işler başladı. Diğer tarafta kaba inşaatımız devam ediyor. 1 Kasım itibariyle yeni kampanya yaptık. 60 ay sıfır faiz. Faizi neden yapıyoruz. Bankadaki faiz oranları üç katına çıktı. İnsanlar da daireyi banka kredisiyle aldıkları zaman daire 2.5-3 katına çıkıyor. Biz de bunu gördüğümüz için dedik ki biraz da finansman gücümüzü, öz kaynakları kullanarak kendi bünyemizde yüzde 25’i peşin kalanı 60 ay yaptık. Bu daha önce yaptığımız bir şey değildi. Daha önce maksimum 40 ay yapmıştık. Şimdi 60 aya çıkardık. 319 bin TL’den başlayan fiyatlarla 1+0, 1+1, 2+1, 3+1 seçenekleriyle güzel bir kampanya yaptık. İyi, olumlu tepkiler alıyoruz.

Şu an devam eden başka projeniz?

Bunun dışında Babacan Premium projemiz var; iki etap 1000 daire. Beylikdüzü E-5 üzerinde. Bu projenin de ilk etap teslimlerini yaptık. Bu projede de fiyatlar 319 bin TL’den başlıyor. 319 binle 780 bin TL arasında fiyatlar. 40 ay sıfır faiz. Çünkü burada inşaat zamanımız biraz daha var. İlk etabın teslimlerine başladık. İkinci etabın teslimleri de 2019’un 6. ayında yapacağız. Bunu dışında 2019’da başlayacağımız projelerimiz var. Genelde gücümüz kadar işler yapmaya çalışıyoruz. Kendimiz arsasını satın alıyoruz. Babacan Premium’un arsası da bizim. Öz sermayeyle iş yapıp, adımlarımızı biraz daha sağlam atıyoruz. Acele etmiyoruz, kendimize güvenerek çalışıyoruz. Ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Her sektörde oldu gibi kötüyü de hesaplayacaksınız. Hava her zaman güneşli olmaz.

Son günlerde gayrimenkul şirketlerinin kötü durumda olduğu, iflas ettikleri haberleri geliyor. Bu haberler sizi nasıl etkiliyor?
Bu durum bizi de olumsuz etkiliyor. Bunun tek bir açıklaması var; ayağını yorganına göre uzatmamak. 10 liralık parası varsa 100 liralık iş yapmaya çalışıyor. Halbuki 10 liralık paran varsa bu sektörde en fazla 20 liralık iş yapman gerekiyor. Aksi halde hem kendini hem de milleti bitirirsin hem de sektöre zarar verirsin. Bu kötü bir imaj oluyor. Tabii ki bizim halkımız araştırarak alıyor. Bizim satışlarımız şu ana kadar hiç durmadı. Hatta 2018’in ekim ayını yılın en güzel ayı olarak geçirdik.

Ne artılarınız vardı?

Bizim projelerimizde arsa kendimize ait. İnsanlar geliyor, görüyor, dokunarak alıyor. Bizim bütün projelerimiz banka garantisine uygunluğu var.

Bir projede neye baksınlar?

Ben firmanın geçmişini araştırırım. Neler yaptı, hangi projeleri teslim etti? Biliyorsunuz şirketler aynı anda on inşaat yapıyor. Paranız bile olsa, bu on inşaatı yapmak bile maharet. Proje banka kredisine uygun mu? Kesinlikle buna bakarım. Üçüncü olarak da projenin lokasyonuna bakarım. Arsa gerçekten müteahhide ait mi, ona bakarım. Çünkü şu an inanın kat karşılığı arsa paylaşımlı iş yapıp bitirmek, bu firmanın sahibinin gerçekten heykelini dikmek lazım bu zamanlarda. Çünkü inşaat maliyetleri yüzde 50-60 arttı. 500 bin TL’ye sattığı daireyi 750 bine satması lazım. Piyasada 500 bin TL’ye mal var. 750’yi nasıl satacak? Satamayacak. Satamayınca ne yapacak? Ya cebinden sübvanse edecek ya zarar edip projeyi bitirecek. Böyle adam varsa gerçekten helal olsun. Bizim buradaki artımız arsayı önceden almışız. İşin bir kısmını satmışız. Zam da gelse kardan zarar ediyoruz sadece.

Gurbetçi vatandaşlarımıza yönelik neler yapıyorsunuz?

Gurbetçi vatandaşlarımıza yönelik satışlar yapıyoruz. Onların para birimleri daha değerli olduğu için. Gurbetçide artı var. Bizden 500 bine alacağı daire onun parasıyla 350 bine düşmüş. Biliyorsunuz gurbetçilerin hepsi de parayı Türkiye’ye getirmek istiyor. Parayı orada bankada tuttuğunuzda Almanya’nın parası gibi oluyor. Onlar da her zaman Türkiye sevdalısı, Türkiye’ye yatırım yapmak ve Türkiye’ye dönme hayalleri olduğu için onlar da bu krizi fırsata çeviriyorlar. Yerli ve gurbetçiler için de bu fırsat kaçmaz. Fiyatlar, inşaat maliyetleri yüzde 60 artmışken, daire fiyatlarını etkilememişse bu çok büyük bir fırsat. Karlarımızdan büyük fedakarlık yapıyoruz. Tabii ki bu böyle devam etmeyecek. Biz de bu işi para kazanmak için yapıyoruz. İyi zamanı bekliyoruz zam yapmak için. Yüzde 15-20’ler konuşulabilir. Çünkü bizim de maliyetlerimiz acayip şekilde arttı. Bu gerçekten altın fırsat, pırlanta mı dersiniz artık. Şu an 500 bin TL olan bir daire 800 bin TL olacak. Şu anda insanların en büyük para kazanacağı envanter konut. Belki bir yılda yüzde 50-60 para kazanacaksın. Krizi fırsata çevirmek lazım. Dolara koysalar parayı dolar düşecek.
Biz Babacan Premium’u zamanında teslim etmeye başladık. Bu gerçekten gurur verici bir şey. Taşeronların 10’da 9’u batıyor şu an. Bir de biz taşeronları yönetiyoruz.

Hayalinizde bir proje var mı?

Arsasını satın aldık zaten. Beylikdüzü Yakuplu bölgesinde denize sıfır, 60 bin metrekarelik arazi aldık. Hayalimiz bir yaşam merkezi yapmak. Gençlere, yaşlılara, herkese böyle millet bahçesi gibi bir bahçesi olacak içinde. Sosyal, kültürüler alanlar, müze... Böyle bir projemiz var daha gelişiyor.
Doğu, Güneydoğu’da yatırım?
Gaziantep’te arsa aldık. 250-280 daire arası bir proje yapacağız. 2019’da bu projeyi de hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

‘Yılın ilk büyük kampanyasına imzamızı attık’

Kampanya kapsamında Babacan Premium projesinde 40 bin peşinat, 40 ay, yüzde 0 faizle, Babacan Port Royal’de ise 60 ay, yüzde 0 faizle ödeme fırsatı sunuyoruz. Her iki projeden daha uzun vadeyle konut sahibi olmak isteyenleri de, 120 ay vadeli yüzde 0.98’lik faizle ödeme avantajı bekliyor.