Eğitim 07.12.2018 03:00

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir: Yönetimde Adalet Esastır

Üniversite rektörü bir duygudan ziyade akademi yönetiminde üst düzey bir görev ve sorumluluktur. İnsanların ve ülkenin geleceğini üstlenmektir. Sorunları çözmek, eğitim, araştırma ve bilim yapma ortamını sağlamaktır. Yönetimde adaleti uygulamaktır. Adaletsiz yönetim olmaz. Dolayısıyla bu kısa bir görev dönemini toplumsal amaçlar için fırsat bilmektir"
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir: Yönetimde Adalet Esastır

Süleyman DOĞAN

Balıkesir Marmara Bölgemizin şirin ve güzel bir şehridir. Büyükşehir olan Balıkesir 1923 yılında bütün sancakların il olmasıyla Karesi ili kurulmuştur. 1926 yılında ilin adı Balıkesir olmuştur. Balıkesir Üniversitesi 1992 yılında kurulmuş genç ve dinamik bir yapıdadır. Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, çalışkan, mülayim, yönetimde paylaşım ve çoğulculuğu savunan bir profil çizmektedir. Sayın Rektör Özdemir ile 1910 yılında “Karesi Dârü’l Muallîmini” olarak açılan ve bugün Necati Bey Eğitim Fakültesi olarak değerlendirilen tarihi binada söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşi sonrasında Rektör Bey ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ile de kahve içip sohbet ettik. Siz aziz okurları Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Kerim Özdemir ile yaptığım bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyorum.

Sayın hocam dünden bugüne Balıkesir Üniversitesi nereden nereye gelmiştir?

Üniversitemiz, köklü bir geçmişe sahiptir. Eğitim geleneği olan bir kurum olarak her zaman ülkemizde önemli bir marka ve değer olmuştur. Öte yandan üniversitemizin mevcut akademik yapılanmasının önemli bir bölümü yakın geçmişte gerçekleşmiştir. Nitekim şu anda var olan 11 fakültemizin 8 tanesi bizim 2007’den sonra kurulmuştur. Bu bakımdan köklü gelenek ve genç olma özellikleri bir aradadır. Üniversitemiz, 39 bin kayıtlı öğrencisi ve 1700’e yakın akademik ve idari personeli ile Balıkesir için büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırıyor. Eğitimdeki düzeyimizi koruyarak alt yapıdan, örgütlenmeye ve araştırma imkânlarının geliştirilmesinde yeni tedbirler aldık.

Üniversiteniz Türkiye için ne ifade ediyor ve Türk bilim alanına yaptığı katkılar nedir?

Üniversitemiz, Türkiye için, Balıkesir için en başta eğitim alanında önemli bir değeri ifade etmektedir. Akademisyenlerimiz, yalnızca bilim alanında değil, sanayi ile işbirlikleri bağlamında ve ilimizde STK’lar, kamu ve özel kuruluşlar ile işbirliği gerçekleştirerek aktif çalışmalar yürütmektedir. Balıkesir sanayinin uluslararası ödül alan projelerinden, en sessiz elektrik motorunun Balıkesir’de geliştirilmesi gibi yenilik ve projelerinde üniversitemiz öğretim elemanlarının danışmanlık katkısı bulunmaktadır.

Sizce üniversitelerin temel acil sorunları ve çözüm yolları neler olabilir?

Üniversiteler belli bir kültür ve fikir ortamında gelişirler ve bu ortamın gelişmesine katkı verirler. Yeni üniversite şehirlerinde böyle bir ortamın gelişmesi biraz zaman alır. Bu açıdan belli merkezlerde yer alan kuruluşunu tamamlamış merkez üniversitelerin desteklerine ihtiyaçları vardır. Genelde birçok Türk Üniversitesinin eğitim konumunda gelişmiş ülkelerin birçok üniversiteleri ile eşit durumda olduğunu düşünüyorum. Bilim ve teknoloji üretmek, kuruldukları bölgenin potansiyellerini dikkate alarak gelişmesini yönlendirmek suretiyle kamu, sanayi ve iş âlemi ile işbirliği yaparak bölgelerinin ekonomik ve sosyal imkânlarını geliştirmek gibi görev üstlenmeleri gerekmektedir.

DARÜL MUALLİMİN!

Balıkesir’de eski bir öğretmen okulu var değil mi, hocam?

Evet. 1910’lu yıllarda Karesi Darül Muallimini bünyesinde öğretmenler yetiştiren geleneğimiz, bugün 11 Fakülte, 4 Enstitü, 4 Yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulunda binlerce gencimizi nitelikli ve donanımlı olarak mezun ediyor. Her alanda şehir ve iş âlemi ile işbirliği içerisinde yürüttüğümüz çalışmalar bulunuyor. Danışmanlık, işbirliği protokolleri, Üniversite hastanesinin sunduğu üst düzey sağlık hizmetleri, belirli araştırma ve uygulama merkezlerinde doğrudan şehre ve sanayiye hizmet veren çalışmaların varlığı, akademisyenlerimizin bireysel ve kurumsal çalışmaları Üniversitemizin geldiği nokta bakımından önemli başlıklardır.

Üniversitenizin yakın ve uzak hedef olarak Türk bilimindeki vizyonunu ve yerini nerede görmek istiyorsunuz bu alanda ki çalışmalarınız nelerdir?

Bizim üniversitemizin temel sorunların çözümünü üç kavramda özetliyoruz. Bunlardan birisi kurumsallaşma, diğeri uluslararasılaşma, üçüncüsü ise sosyalleşme. Sosyalleşme dediğimiz zaman; bizim bakış açımız bunun iki yönünün olduğunu düşünüyoruz. Kampüste öğrenci ve hocalar arasındaki ilişkinin geliştirilmesi, diğer taraftan kurumun şehir ve bölge ile olan ilişkilerinin geliştirilmesi şeklinde olaya bakmak gerekiyor. Çünkü şehirdeki muhtelif gazeteler, dernekler, cemiyetler, kamu kurumları, özel kurumlar belli derecelerde üniversitemizin paydaşları konumundadır. Yani üniversite bunlarla beraber vardır ve bunlarla ileriye doğru gider. Kısaca ifade edersek dünya genelinde eğitim, araştırma ve inovasyon eğitim alanında birçok branşta marka olma özelliğimiz var. Araştırma tarafımızı biraz daha geliştirmemiz, teknoloji üretmemiz ve dünya üniversiteleri arasına girmemiz gerekmektedir.

Yükseköğretim meseleleriyle yakından ilgilenen ve bu konuda basında yazı ve makaleler yayınlayan bir rektör olarak Türk yüksek öğretimini ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Yükseköğretim, diğer bir ifadeyle yükseköğretim kurumları bir ülkenin geleceğini belirleyen üst düzey kurumlardır. Geleceğin yöneticileri, uzmanları, eğiticileri, araştırmacıları burada yetişir. Her gün dünyada yenilikler ve gelişmeler oluyor. Bilim ve teknolojide yenilikler oluyor. Bu konumda görev yükseköğretim kurumlarına aittir. Dolayısıyla iyileştirmek geliştirmek niyetleri ile bu konuları ülke gündemine mal etmek ve tartışmak gerekir.

Türkiye’deki üniversitelerin bilim, teknik ve üretimi katkı bakımından dünya üniversiteleri ne yapmalıdır?

Bilim–teknoloji ayrılmaz iki unsurdur. Dünyada teknoloji üretiminde önde gözüken ülkeler bilimde de gelişmişlerdir. Bilimin bir amacı dünyayı ve hayatı açıklamak ise, diğer amacı insan yaşamını kolaylaştırmaktır. Teknoloji ülkelere güç sağlama yanında insan refahını da arttırır.

Öğrenciler neden üniversitenizi seçsinler?

Balıkesir Üniversitesi genç bir üniversite olmasına rağmen tarihi kökleri derin olan ve alanında
öncü fakültelere sahiptir. Balıkesir ise bir öğrenci şehridir. Bir öğrenci için temel ihtiyaçlar olan eğitim kalitesi, beslenme, barınma, ulaşım, konusunda sorunsuz, sosyal ve kültürel altyapısı zengin bir üniversitedir. Üniversitemizde genç ve dinamik bir yapıya sahip akademik kadro görev yapmaktadır. Üniversitemizde uluslararası standartlarda eğitim-öğretim hizmeti sunulmaktadır. Diploma Eki Etiketi (DS Label) ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi (ECTS) ile öğrencilerimizin sahip olduğu diplomalar tüm dünyada geçerli olmaktadır. Özellikle Balıkesir dışından gelecek aday öğrencilerin de, Balıkesir’in, üniversite öğrencileri için en ideal ve yaşanılası kentlerden birisi olduğunu bilmelerini isterim. Gerek Balıkesir’e ulaşım gerek barınma gerekse ekonomik ve sosyal anlamda bunun ne kadar doğru bir tespit olduğunu geldiklerinde kendileri de rahatlıkla göreceklerdir.

Rektörlüğünüz sırasında unutmadığınız bir anınızı paylaşır mısınız?

Bu dönem rektörlükte zor bir dönem oldu. 15 Temmuz 2016’da menfur bir darbe girişimi yaşadık, bu darbenin sonuçlarından en çok etkilenen kurumlardan biri üniversiteler idi. Unutulmayacak çok olaylar yaşadık. Yine bu dönemde belli bir ölçüde ekonomik ve siyasi krizleri önleme kapsamında istikrar tedbirleri uygulamasına maruz kaldık.

Yıllar itibariyle vizyon olan katkılarınızı sıralar mısınız?

Vizyonumuzu kısaca hatırlamak gerekirse çağdaş standartlarda yereli ve milli olanı da ihmal etmeden değerler geliştirmek ve kazandırmak ile bilim ve teknoloji üreterek Türkiye ve dünya sıralamalarında ilklerde yer almaktır. Güzel sanatlar, sporda bu dönemde dünyada önemli başarılar elde ettik. Mühendislikte de Türkiye çapında önemli dereceler elde ettik. Balıkesir genelinde bir adet AR-GE yapan firma vardı KÜSİ toplantı ve ziyaretleri ile 8’e yükseldi. 4 adet patentimiz oldu, 8 adet patent girişimimiz inceleme aşamasındadır. Eğitim amaçlı zeytinyağı, zeytin işleme ve sabun üretimi ile Veteriner Fakültesi uygulamaları ile de bu dönemde üreten üniversite vasfını kazandık.

‘54 ÜLKEDEN ÖĞRENCİMİZ VAR’

Üniversitenizin tercih edilecek yabancı öğrenci profili nedir, hangi bölge ve ülkelerden öğrencileriniz var?

Üniversitemizde 54 ülkeden 709 yabancı uyruklu öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Yabancı uyruklu öğrencilerimizin büyük çoğunluğu Türkî Cumhuriyetler ve diğer akraba topluluklardan gelmekle birlikte farklı ülkelerden gelen öğrencilerimizle önemli ve değerli bir kültürel mozaiği üniversitemizde barındırmakta olduğumuzu söyleyebilirim. Yabancı öğrenci memnuniyeti konusunda Balıkesir’in 14. sırada olmasına dair geçen yıllarda basında iyi bir haber çıktı.

Akademisyenlerin performansa dayalı ücret almasını doğru buluyor musunuz, özel üniversiteleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akademik derece ve terfiler diğer taraftan akademik teşvikler bir anlamda akademik performans görevini sağlıyor. Bu noktalarda yeterli standartlar oluşturulur ve geliştirilirse aynı sonucun elde edileceği kanaatini taşıyorum.

Model ve örnek bir üniversite olabilmek için nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?

Biz emsal üniversitelerden farklı ve avantajlı olduğumuz, gelişme kabiliyeti olan alanları destekleyerek model bir üniversite olmaya çalışıyoruz. Eğitimde ve Turizm eğitiminde biz bilinen ve marka bir üniversiteyiz. (Nitekim şairler bile bütün şiirleri ile değil bir şiiriyle meşhur olurlar) Balıkesir Üniversitesi, her zaman her alanda öncü ve lider bir konumda olmalı, bütün çalışmalarını da bu vizyon doğrultusunda yönlendirmeli. Çünkü Balıkesir Üniversitesinin potansiyeli, bundan daha mütevazısını kabul edemez. Bizim de öncelikli hedefimiz, Üniversitemizi bu vizyon doğrultusunda daha görünür ve parlak kılmayı başarmak. Bu çerçevede akademik, idari ve fiziki yapılanmayı güçlendirecek çalışmalar yürütüyoruz.

2023 yılı vizyonunuz nedir? Yeni Türkiye’nin yeni rektörleri nasıl olmalıdır?

Türk ve Müslüman olarak bilimde sanatta ve teknolojide güçlü referanslarımız var. Farabi’den, Uluğ Bey’den Ali Kuşçu, İbni Rüşd, İbni Haldun vd. ile Mevlana ve Yunus Emre gibi dünyada etki yaratan bilim insanlarımız. Biz geçmişte çağlara hükmetmiş bu bilim insanlarına sahip isek, biz çağımızda dünya çapında kişileri yetiştirebiliriz. Bu amaçla bir toplum olarak ülke olarak yapma iradesine sahip olmamız ve bu iradeyi geliştirerek sabırla sürdürmemiz gerekir.

KİMDİR?

PROF.Dr.Kerim Özdemir 1953 yılında Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı Alacaatlı Köyünde doğdu. İlkokulu köy ilkokulunda, orta dereceli eğitimime
Balıkesir’de başlayıp Ankara’da tamamladım. 1976 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. 1989’da İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden İktisatta doktora derecesini aldı. 1998’de Sakarya Üniversitesinde çalıştığım yıllarda İktisat Politikası alanında doçent oldu. 2004 yılında Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalına Profesör olarak atandı. 2000-2007 yılları arasında Bandırma Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü, 2009-2012 yılları arası Balıkesir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevi yaptı. Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğüne atanmadan önce Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevini ifa etti. 2014 tarihinde Balıkesir Üniversitesi Rektörü olarak görevim yapmaktadır.