Türkiye - Gündem 18.08.2022 06:05 Güncelleme: 18.08.2022 14:39

Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu, 191 yıldır milli duygulara müziğiyle tercüman oluyor

Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu, 191 yıldır Türk ordusunun moral ve motivasyon kaynağı bandolara astsubay yetiştiriyor.
Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu, 191 yıldır milli duygulara müziğiyle tercüman oluyor

Milli bayramlar ve resmi törenlerde çaldığı marşlarla milli duygulara ses veren bando astsubay öğrencileri, yoğun müzik eğitimi ile mesleğe hazırlanıyor.

Türkiye'deki birçok müzik kurumunun temelini oluşturan ve 23 Kasım 1831'de İstanbul'da kurulan "Musika-i Hümayun", 1924'te Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle İstanbul'dan Ankara'ya taşındı.

Türkiye'de batılı anlamda ilk çoksesli müzik eğitim kurumu olan "Musika-i Hümayun", Ankara'da "Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti" adı altında yeniden teşkilatlandı ve bando sınıfı personeli yetiştirmeye başladı.

Farklı isimlerle eğitim veren okul Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu olarak Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Eğitimler 2 ayrı bölümde veriliyor
Bireysel çalgı dershaneleri, şeref salonu, çalgı bakım ve onarım merkezi, teknoloji dershanesi gibi pek çok farklı bölümü içeren Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu, kapılarını açtı.

Bando eğitimi hakkında AA muhabirine bilgi veren Okul Müdürü Albay Hasan Gürbüz, 1831 yılında müzik eğitimine başlayan Musika-i Hümayun'un devamı niteliğindeki okulun, 191 yıllık bir geleneğin mirasçısı olarak çoksesli Tük müziğinin kurumsallaşması sürecinde öncü rol üstlendiğini söyledi.

Albay Gürbüz, iki yıllık ön lisans seviyesinde eğitim verilen okulda, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Bölümü ile Çalgı ve Bakım Onarım Bölümü olarak iki program bulunduğunu, Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Bölümünde bandolarda bulunan bakır ve kamışlı çalgılar ile vurmalı çalgı, Çalgı Bakım ve Onarım Bölümünde ise bando çalgıları ile tuşlu ve yaylı çalgıların bakım ve onarımı eğitiminin verildiğini ifade etti.

Bando astsubay adaylarına bilgisayarla nota yazımı dersi veriliyor
Müzik eğitiminde günümüz teknolojilerini de kullandıklarını belirten Albay Gürbüz, "Öğrencilerimiz nota yazımından çalgı icrasına kadar birçok alanda bilgisayar destekli müzik programlarından faydalanmaktadırlar. " dedi.

Öğrencilerin eğitimini aldıkları tüm çalgıların bakımını da yaptıklarını aktaran Gürbüz, " Öğrencilerimizin kullandığı çalgıların ekonomik değerleri oldukça yüksek, özenli ve dikkatli kullanılması gerekiyor. Eğitim süreci içerisinde öğrencilerimiz, bir çalgının bakımının nasıl yapılacağını da öğreniyorlar." ifadelerini kullandı.

"Çalgı eğitimi birinci önceliğimiz"
Albay Gürbüz, okula öğrenci kabulündeki temel şartın müzik yeteneği olduğunu belirterek, Bando Astsubay Meslek Yüksekokulunu tercih eden adayların iki aşamalı müzik yeteneği testine tabi tutulduklarını, birinci aşamada solfej ve müziksel işitme yeteneklerini tespit ettiklerini, ikinci aşamada ise adayın kendi çalgısıyla eser çalmasını istediklerini belirtti.

Sınavdan 60 puan ve üzeri alan adayların, Milli Savunma Bakanlığının belirlediği kontenjan dahilinde okula kayıt edilmek üzere davet edildiklerini belirten Gürbüz, şunları kaydetti:

"Amacımız sanatsal eğitimi ve teknik becerisi yüksek bando sınıfı astsubaylar yetiştirmektir. Bu doğrultuda çalgı eğitimi birinci önceliğimizdir. Belirli bir müzik yeteneği seviyesinde okulumuza kabul ettiğimiz öğrencilerimizi, aldıkları çalgı eğitiminin yanı sıra nota okuma, solfej, müzik teorisi ve armoni gibi teorik derslerle eğiterek, mesleğini en iyi seviyede icra eden bando astsubayları olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz."

Albay Hasan Gürbüz, birinci sınıfın sonunda derslerinde başarı gösteren ve bando subayı olmak isteyen öğrencilerin, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Bando Şefliği Bölümü sınavına girmeye hak kazandığını, buradaki sınav sonucunda başarılı kabul edilenlerin dört yıllık eğitimin ardından Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı bandolarına bando subayı olarak atandıklarını belirtti.

Gürbüz, öğrencilerin aldıkları beden eğitimi dersleri ve askeri eğitimler ile TSK mensubunda bulunması gereken fiziksel dayanıklılık ve liderlik özelliklerini de kazandığını anlattı.

Merhum Prof. Muammer Sun'un okuduğu okul
Albay Hasan Gürbüz, okuldan, önemli pek çok asker ve sivil müzik insanının da yetiştiğini belirterek, ocak ayında yaşamını yitiren hocası, besteci ve müzik eğitimcisi Prof.Dr. Muammer Sun'un da müzik hayatına bu okulda başladığını, bando repertuvarına ve Türk müzik kültürüne birçok eser kazandırdığını belirtti.

Merhum Sun'un müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuvarında Ahmed Adnan Saygun’la bestecilik eğitimi alarak devam ettiğini belirten Albay Gürbüz, Sun'un bu okuldaki öğrencilik yıllarında Askeri Mızıka Okulu Marşı'nı bestelediğini ve bu marşın hala gururla ve coşkuyla söylendiğini kaydetti.

Gürbüz, Saffet Atabinen, Zati Arca, Zeki Üngör, Veli Kanık ve İhsan Künçer gibi asker müzisyenlerin de okula katkı sağladığını ifade etti.

33 yıl önce eğitim gördüğü okulda yönetici oldu
Albay Hasan Gürbüz, kendisinin de bu okulda okuduğunu belirterek, "33 yıl önce ben de bu okulda ilk içtimama çıktım. Lise eğitimini müteakip Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bando şefliği bölümünü kazandım, mezun oldum. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde çeşitli bandolarda bando komutanlığı görevlerinde bulundum. Bu okulda öğretmenlik yaptım ve yıllar sonra okulumuza tekrar yönetici olarak atandım. Bando sınıfına mensup bir subay olarak, mezun olduğum okulun müdürlüğünü yapmak gurur ve mutluluk verici." diye konuştu.

Gürbüz, bandoların Silahlı Kuvvetlerinin moral ve motivasyon kaynağı olduğunu aktararak, "Bizim birinci görevimiz budur. Geçmişte mehteranlar icra ettikleri müziklerle ordularımızın savaşma azmini artırarak moral ve motivasyon kaynağı olmuşlardır. Günümüzde ise bu görevi askeri bandolar yerine getirmekte, düzenledikleri konserler, törenler ve etkinliklerle bu misyonu devam ettirmektedirler." sözlerine yer verdi.