Halkbank web
Ekonomi 05.07.2016 13:30

BDDK katılım bankacılığına yeni standartlar için çalışıyor

BDDK Başkanı Akben oluşturulacak bir komiteyle İslami Finansal Hizmetler Kurulu standartlarının katılım bankacılığına muhtemel etkileri üzerine çalışma yapılacağını bildirdi. YENİBİRLİK - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben,…
BDDK katılım bankacılığına yeni standartlar için çalışıyor

BDDK Başkanı Akben oluşturulacak bir komiteyle İslami Finansal Hizmetler Kurulu standartlarının katılım bankacılığına muhtemel etkileri üzerine çalışma yapılacağını bildirdi.

YENİBİRLİK - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, oluşturulacak bir komiteyle İslami Finansal Hizmetler Kurulu (Islamic Financial Services Board - IFSB) standartlarının katılım bankacılığına muhtemel etkileri üzerine çalışma yapılacağını bildirdi. Akben dünyada faizsiz finans alanında standart geliştiren ve aynı alanda çalışan birbirinden farklı organizasyonlar bulunduğunu anlattı. IFSB, İslami Finansal Kuruluşlar Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) ve Uluslararası İslami Finans Piyasaları'nın (IIFM) bu kuruluşlar arasında yer aldığından bahseden Akben, "Anılan kuruluşların faaliyet konularına bakıldığında; IFSB'nin risk yönetimi ve Basel prensiplerinin uyumlaştırılması, IIFM'nin faizsiz finans alanındaki özel sözleşmelerin standardize edilmesi ve AAOIFI'nin ise muhasebe, denetim, kurumsal yönetim, etik ve faizsiz finans temel prensipleri alanlarında standart geliştirdiği görülmekte." dedi.

"Faizsiz finansa özgü muhasebe altyapısı tesis edilebilir"

Akben, BDDK'nın AAOIFI'ye üyelik işlemlerinin bu yıl içinde başlatıldığını ve haziran ayı itibarıyla tamamlandığını belirterek, AAOIFI'nın şimdiye kadar muhasebe, denetim, kurumsal yönetim, etik prensipleri ve faizsiz finansa yönelik toplam 94 standart geliştirdiği bilgisini verdi. İlk aşamada, bu standartlardan faizsiz finansal varlıkların tanımlanması ve ölçümlemesine ilişkin hükümlerin, Türkiye açısından uygulanabilir olduğunu aktaran Akben, denetim, etik, faizsiz finans ilkeleri ve kurumsal yönetime ilişkin standartların ise referans alınabileceğini kaydetti. 

AAOIFI standartlarının mevzuatta yer alma sürecine ilişkin IFSB'de izlenen yaklaşımın takip edilmesinin planlandığını vurgulayan Akben şunları kaydetti

"Bahse konu standartlara ilişkin BDDK değerlendirmesinin 2018 yılı içerisinde nihayete ulaşması hedefleniyor. Öte yandan devam eden diğer bir çalışma kapsamında katılma hesaplarına ilişkin kurumsal yönetim ilkelerine dair IFSB ve AAOIFI standartları, bu alandaki en iyi uygulamalar (best practice) olması bakımından gözden geçirilmektedir. IIFM ise faizsiz finans alanındaki sözleşmelerin standardize edilmesi konusunda çalıştığından bu konudaki standartların özel hukuk ve özel sektörü ilgilendirmesi nedeniyle, bu aşamada BDDK mevzuatına dâhil edilmesi düşünülmemektedir."

"Saman Bank Türkiye'de şube açmayı planlıyor"

Akben bankacılık alanında Türkiye'ye ilgisi olan İranlı bankalarla ilgili de bilgi verdi

İran merkezli Saman Bank'ın geçen eylül ayında BDDK'ya yazı yazdığını aktaran Akben, söz konusu bankanın yazısında Türkiye'de şube açmayı planlandığını belirttiğini ve BDDK'dan gerekli bilgi ve belge konusunda bilgi talep ettiğini söyledi.