Röportaj 15.02.2018 12:05 Güncelleme: 15.02.2018 13:43

Bereket Döner CEO'su Muhammet Nezif Emek: 600 MilyonTL'lik CİRO

Emek: Yıllık 300 milyon kilo döner tüketiyoruz. Döner en çok Erzurum, Ankara, Bursa, Hatay, Adana, Urfa, İstanbul gibi iller ile anılmış olsa da,  Türkiye'nin her yerinde en çok tüketilen yiyecektir. Ayrıca yaptığımız araştırmalarda dünyada en çok tercih edilen yiyecek dönerdir. Bereket Döner olarak sadece üretimden satışlarda ciromuz 200 milyon TL civarında. Ciroya restoran ve bayi cirolarımızı da dahil edersek toplamda 600 Milyon TL'yi bulan bir ticaret karşımıza çıkacaktır.
Bereket Döner CEO'su Muhammet Nezif Emek: 600 MilyonTL'lik CİRO

Bereket Dönerin hikayesi çok sıcak çok bilindik  film gibi… 1988 yılında İstanbul Beyoğlu Havva sokakta küçük bir dönerci işletmesi olarak Anadolu’dan İstanbul’a gelen Hayrettin Taşkıran tarafından kurulmuş. Kurulduğu ilk günden başlayarak sadece işini çok iyi yapmaya çalışan müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir işletmecilik anlayışı ile yoluna devam eden Bereket Döner, müşterisine, işine ve ürününe verdiği önem ve değerle halkın da yoğun ilgisi ile karşılaşmış. Kurucusu  Hayrettin Taşkıran vizyonu ve cesareti ile küçük bir işletme olarak kurulan Bereket Döner ilk önce kendisine Türkiye’nin Dönercisi olmayı şiar edinmiş. O yıllarda amacı müşterilerine lezzetli döner yedirmek olmuş. Bugün sektöre yapmış olduğu yatırımlar ve kazandırmış olduğu bilgi birikimi ile Türkiye’ nin lider döner markası olmuş ve gerçek Türk Dönerinin dünyadaki sözcülüğü ve savunuculuğunu üstlenmiş. Bereket döner bugün Tokat’ta Hayrettin Taşkıran’ın çiftlik kurması ile yeni bir ivme kazanmış.  Bereket Döner ülkemizden bir dünya markası çıkarma gayreti ile çalışmalarına hız vermiş. Bereket Döner çok kısa bir süre sonra ülkemizden çıkmış bir dünya markası olarak karşınıza çıkmak için tüm gücüyle çalışmaya devam ediyor. Bereket Döner CEO’su Muhammet Nezif Emek ile gıda sektörünün önemli kuruluşunun tüm hikayesini Türkiye’ye kazandırdıkları ekonomik değeri konuştuk.

Dönercilerin bir STK’sı var mı?

Maalesef henüz sektörün bir araya geldiği bir dernek bulunmuyor. En kısa sürede bir dernek çatısı altında sektörü toplamayı arzu ediyoruz. Sektör problemlerinin konuşulduğu ve ortak paydada firmaların bir araya gelerek, görüş alış verişi yapabilecekleri bir oluşumun varlığı aslında sektörün en büyük ihtiyaçlarından. Sorunların veya yaşanan her türlü tecrübenin tek merkezden paylaşıldığı ve tek ses olarak dile getirildiği böyle bir oluşum sektörün geleceği için önem arz ediyor. En kısa zamanda bu konunun sektörde gündem haline dönüşmesi ve hayata geçiriliyor olması adına kolları sıvadık bile. Dünyada yaygınlaşan Türk Döneri maalesef farklı ülkeler tarafından farklı isimlerle sahiplenilirken bizim birlikte hareket etmiyor olmamız doğru değil. En kısa zamanda Türk Döner sanayisinin birleşerek gücünü tüm dünyaya göstermesi gerekmektedir.

Bunun piyasaya katkısı ne olur?

Böyle bir organizasyon firmaların tüm sorunlarını geniş bir platformda ele alabilecekleri, karşılıklı tecrübelerinden istifade edebilecekleri bir yapı olması sebebi ile piyasaya ciddi katkı sunacaktır. Oluşumun en temel görevi öncelikle geleneksel Türk Dönerinin dünya üzerinde doğru tanıtılması ve ürünün sözcülüğü ve savunuculuğunun üstlenilmesi olacaktır. Özellikle son yıllarda artan rekabet ve teknolojik alt yapının gelişmesine bağlı olarak dönerin geleneksellikten gelen, dönerin genleri diyebileceğimiz yapısının bozulmasına engel olacak bir misyon üstlenmeli. Bu da önemli bir gıda değerimiz olan dönerimizin geçmişteki içeriği ve lezzeti ile gelecekte de aynı olmasına katkı sağlayacaktır. Bu yapı aynı zamanda dünya üzerinde de Türk Dönerini konuşma ve yaygınlaştırmada da ciddi olarak birlikte hareket etmenin gücünü de rüzgar alarak dünya devlerine karşı elimizi güçlendirecektir.

Çiftlik kurdunuz, sahip olduğunuz besinin cinsi nedir?

Bereket Döner olarak besicilik faaliyetlerimize 2017 yılında başladık. Tokat Niksar ve Erbaa ilçeleri dahilinde yapılan bu yatırım öncelikle bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak. Ayrıca bölgede bu alanda yatırım yapmak isteyen tüm girişimci çiftçilerimiz için de önemli bir rol model olarak yön gösterecek bir girişim. Şu an çiftliğimizde öncelikle kendi faaliyet alanımızın yani döner üretiminin ihtiyaç duyduğu kaliteli et için üretim yapılmaktadır.  Mevcut iklim koşullarında tamamen hayvan refahının öne alındığı bir besi modeli ile hangi tür besilik hayvanların hangi rasyon ile ideal dönerlik et kalitesine ulaşacağının denemeleri yapılmaktadır. Bu nedenle deneme kapasitesi olarak ilk etapta 550 besilik dana ile faaliyetlerimize başladık. Elimizde farklı ırklardan danalar bulunmakta. Bunlar Angus, Hereford, Brahman ve Brangus türü besilik danalar.

Günlük kaç ton et satışınız var? 

Bereket Döner olarak Hadımköy de kurulu üretim tesislerimizde şu an günlük ortalamada tek vardiyada 50 tona yakın döner ve köfte üretilmektedir.. Üretim tonajlarımızın yukarı ivme gösterdiği zamanlarda ürünleri yetiştirmekle alakalı tatlı telaşlarımız oluşmaktadır. Ayrıca, Bereket Döner olarak Türkiye genelinde merkez depo dışında, İstanbul’da her iki yakada iki ayrı depo ve Anadolu’da 5 bölge müdürlüğü bünyesinde kurulu soğuk hava depolarından sevkiyat ve lojistik hizmeti sağlamaktadır. Ülkemizin tamamına yaygın dağıtım yapıyoruz.  Ancak şunu ifade etmek isterim ki; bir günde irili ufaklı 100’den fazla frigofirik araç güzel ürünlerimizi müşterilerimize ulaştırmaktadır. Halihazırda ülkemizin tüm şehirlerinde 5.000’den fazla noktaya ürünlerimizi ulaştırmaktayız.

Türkiye’de yıllık döner tüketimi ne kadar?

Bizim tahminiz, saha tecrübelerimize de dayanarak günlük bazda ortalama 800 ton kadar olduğunu söyleyebiliriz. Bu da yıllık 300 milyon kilo yaklaşık döner tüketildiğini gösterir. Döner satışı yapabilecek Esnaf ve Sanatkarlar Odasına bağlı 30 binin üzerinde işletme kayıtlı. Bu rakama personel yemek hizmeti veren yemekhaneler ile kendi yemek hizmetini sağlayan fabrika yemekhaneleri dahil değil. Ayrıca pişmiş döner grubunda hazır ürünlerin satıldığı market gruplarıda bu rakamların içerisinde değil. Zincir marketler de artık döner satış hizmetinin sunulduğu işletmeler içerisinde önemli bir oyuncu olarak kendisine yer buldu. Bu durum dönerde genel olarak bilinen satış tonajlarına da ciddi katkı sağlıyor olacak.

Belli bir yaş aralığı var mı? En çok döneri kimler tüketiyor?

Dönerin en büyük özelliği herhangi bir yaş grubu veya gelir seviyesine bağlı olarak kısıtlanmış bir ürün olmamasıdır. Her yaş ve gelir seviyesinden insanımızın beğenerek tükettiği önemli bir ürün.  Özellikle döner kültürümüzden gelen geleneksel bir lezzet olması sebebiyle her zümreden tüketiciye sahiptir. Farklı sunum şekilleri ile farklı öğünlerde tüketilebildiğinden; neredeyse her gün tüketilse bile her fırsatta ilk tercih edilen bir ürünlerin başında karşımıza çıkıyor. Döner tüketimi tüm yaş ve gelir guruplarını kapsamakta ancak yaş ve gelir grupları tüketim şeklinde farklılıklara yol açabilmektedir. Malumunuz üzere fiyat skalası 2 TL’den 40 TL’ye kadar değişmektedir. Bu fiyat farklılıklarının bir kısmı ürün ve kalitesi ile alakalı olsa da bir kısmı lokasyon ve sunum kaynaklıdır.

Döner  tüketimi en çok hangi illerde?

Söz ettiğim gibi, döner tüketimi ile alakalı bir araştırma bulunmamakta. Bu nedenle il bazlı tüketim oranı vermek çok güç. Bazı illerimizin döner ile adı anılsa da Erzurum döneri, Ankara döneri, Bursa İskenderi, Hatay döneri, Adana kebabı gibi tüketimi ile öne çıkmış bir il bulunmuyor diyebiliriz.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI

Yıllık cironuz ne kadar?

Bereket Döner olarak sadece üretimden satışlarda ciromuz 200 milyon TL civarında. Bu ciro bizim toptan satış ciromuzdur. Bu ciroya restoran cirolarımızı ve bayi cirolarımızı da dahil edersek toplamda 600 milyon TL’yi bulan bir ticaret karşımıza çıkacaktır. Dönerde kayıt dışı satışın önüne geçmemiz ve sürekli artan kapasiteye bağlı olarak yaptığımız yatırımlar ve istihdama katkımız ile Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağladığımıza inanmaktayız. Özellikle son beş yılda Bereket Döner olarak bin 500’e yakın yeni istihdam sağlamış olduk. Ayrıca sadece iç pazarda değil ihracat olarak da yurtdışında diğer ülkelerin ticaret rahatlığına karşın çok zor şartlarda ve rekabet edebilecek koşullardan uzak bir ortamda olmamıza rağmen 13 ülkeye ihracat yapmayı da başarmış durumdayız. Aynı zamanda 30 yıllık bilgi birikimi ve tecrübemizi  know-how ile ülkemize döviz girdisi olarak kazandırabiliyor olmanın da gururunu yaşamaktayız.

‘Türk dönerinin dünyadaki sözcüsüyüz’

Sektörde nasıl bir sıralamaya sahipsiniz? 

Bereket Döner ülkemizde alanının lider kuruluşudur. Üretim gücü ve kapasitemiz ile de dünyadaki en büyük döner üreticilerinden biriyiz. Önümüzdeki yıllarda yeni yapılması planlanan üretim tesisimiz ile de dünyanın en büyük döner üreticisi olmayı tescillemek istemekteyiz. Bizim öncülüğümüz ile başlayan hazır döner üretimi, ülkemizde de  artık büyük bir sektör oldu diyebiliriz. Artık Bereket Döner, tüm döner üretici ve satıcılarını meslektaş olarak tanımlamakta ve meslektaşlarına her türlü desteği her daim vermektedir.

Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetleri

Yurtdışında şu an Türkiye’de örneği olmayan arabaya servis restoran modeli ile Suudi Arabistan’ın Taif şehrinde faaliyetteyiz. Bu ülkede imzalanmış iki adet Master Bayilik sözleşmemiz mevcut. İkinci şubemizi bu ay sonunda Bereket Döner Truck konseptimiz ile Riyad’ta faaliyete alacağız. Bundan sonraki süreç içinde ilk etapta Ortadoğu da daha sonra Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetlerde hızlı bir şekilde şubeleşmeyi hedefliyoruz.

Döner Üretimi Bereket

Günlük:           50.000 KG

Yıllık:  12.000.000 KG

Günlük:           500.000 Porsiyon

Yıllık:  120.000.000 Porsiyon

Döner Üretimi Sektör

Günlük:           800.000 KG

Yıllık:  200.000.000 KG

Günlük:           8.000.000 Porsiyon

Yıllık:  2.000.000.000 Porsiyon