Röportaj 06.07.2017 03:01 Güncelleme: 06.07.2017 12:20

Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan: Denizlerimiz geleceğimiz

Başkan Demircan, "İstanbul'un boğazını, Haliç'ini, Marmara'sını, Karadeniz'ini sevdirmeye yönelik aktivitelere bu sene birlik olarak girmeye karar verdik. İlk defa bu kadar büyük bir deniz organizasyonu gerçekleştik.. Hedefimiz gençliğe su sporlarını ve denizi sevdirmek." dedi.
Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan:  Denizlerimiz geleceğimiz

Neşe BERBER

Türkiye’deki liman kullanımının ve Türk kara sularındaki ticaretin Türk vatandaşları tarafından yapılmasını sağlayan Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Sütlüce sahilde gerçekleştirilen birbirinden güzel etkinliklerle kutlandı. İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında 33 takımın katılımıyla Dragon Boat yarışları düzenlendi. Renkli görüntülere sahne olan kutlamalara Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile birlikte çok sayıda sporcu yakını ve vatandaşlar katıldı. Başkan Demircan ile Dragon Boat yarışlarını aşırı sıcak bir havada tekneden birlikte izledik.. Kendimi  Haliç sahilinde adeta tatil yerinde gibi hissettim.. Haliç kıyıları yeşil ve mavi renklerin hakimiyetinde insana huzur veren bir yer olmuş. Artık kıyıda şık oteller, kafelerin olduğu, yeni evlerin yapıldığı ve insanların yaşamayı hayal ettiği yerlerin başında gelir olmuş. Yarışların bitmesi ile röportajımızın kalanını Sütlüce sahilindeki başkanın da bahsettiği turizme hizmet eden ve yılmayıp Sütlüce’de kalan ve sonunda başaran Lazzoni Hotel’in Genel Müdürü Gürhan beyin ev sahipliğinde devam ettik.. Başkan Demircan ile YeniBirlik için Haliç Sütlüce sahilinde röportajımızı gerçekleştirdik. 

Bu tür organizasyonların hedefi  tam olarak nedir?

Özellikle İstanbul’un boğazını, Haliç’ini, Marmara’sını, Karadeniz’ini sevdirmeye yönelik aktivitelere bu sene birlik olarak girmeye karar verdik. Böylelikle geleneksel mekan olan Haliç’te, bu yarışları 33 takımla startını verdik ve yarışmalar tertipledik. Hedefimiz gençliğe su sporlarını ve denizi sevdirmektir. Ayrıca deniz ticaretiyle uğraşmanın bireysel hayatımızla ülkemize ne büyük fırsatlar getirdiğini altını çizmek istiyoruz.

Deniz ile ilgili yaptığınız önemli projeleriniz nelerdir?

İstanbul’a, Beyoğlu’na inanılmaz büyük katkı sağlayacak iki dev proje olan Haliç Port ve Galata Port projelerini hayata geçiriyoruz. Galataport yalnızca Tophane, Karaköy ve Beyoğlu’nun değil, tüm tarihi yarımada ve Boğaziçi’ni dünya turizmiyle buluşturma projesidir. 

Dünyada Monaco, Canes gibi limanları  ile meşhur olmuş yerler var… En büyük kongrelerin yapıldığı, organizasyonların, en büyük kutlamaların yapıldığı yerler oluyor, yani mekan meselesi… Eğer mekan varsa imkan vardır, bazı şeylerde mümkün olur.. Dolayısıyla  imkan mümkün zinciri bu iki port üzerinden bize imkan verecek. 

Osmanlı döneminde Haliç çok önemliymiş.. Şimdi aynı önemi nasıl sağlayabilirsiniz?

Osmanlı zamanında Sadabad buradaydı… Neden yok oldu.. Sanayileşme döneminde demiryollarını yapamamış Türkiye fakirliğini gidermek için demiryollarını tamamlayamadığı için sanayisini Hasköy’e ve İstanbul boğazına getirmek zorunda kalmış. Bu sefer buradaki güzellikler sanayi için terkedilmek zorunda kalmış.. Neden? Haliç daha korunaklıydı bu bir ihtiyaçtan doğdu.. Türkiye sanayisini burdan çıkarıp dağıtınca insanlar şimdi eski Sadabadını arıyor.. Yeni kurulacak Sadabad eskisinden daha iyi olacak.. Biraz zaman alıyor ama aldığımız mesafe çok fazla.

Haliç için önümüzdeki yıllarda neler hayal ediyorsunuz?

Sayın  Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Haliç’in temizlemesi ile başlayan süreç ile, bugün üstünde gençlerin su spor yarışları yapabildiği bir yer haline geldi. Eğer o gün Haliç’i dolduralım düşüncesi hakim olsaydı, ne olurdu, bunların hiçbiri olamazdı. Geçen yirmibeş  yılda burası yemyeşil bir bölge ve üstünde su sporları yapılabilen bir yer haline geldi. Haliç çevresine bütün bu gördüğünüz yerlere kentsel dönüşüm yapıyoruz, üniversitemiz var, oteller açılıyor.. Artık insanlar gelip kalabiliyor, yemek yiyebiliyor, sahilinde yürüyüş yapabiliyor.. Burada güzel bir silüet yakaladık ve daha da güzelleştirmeye devam ediyoruz.. Bütün bu gelişmeler buranın değerini artırdı ve şimdi geleceğe daha ümitle bakıyoruz.

“DENİZLERDE NE KADAR GÜÇLÜ OLURSAK ÜLKEMİZ DE O KADAR GÜÇLÜ OLUR”

“İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği olarak İstanbul’un boğazını, denizini temiz tutarak gençlere sevdirmek istiyoruz. 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nın da hedefi, Türkiye’de denizi, deniz sporlarını, denizin varlığını, ülkemiz açısından ne kadar kıymetli olduğunu ve denizlerde ne kadar 
güçlü olursak ülkemizin o kadar güçlü olacağını anlatmaya yöneliktir.”

TÜRK BAYRAKLI GEMİLER DÜNYANIN HER TARAFINDA

TÖRENE KATILAN İstanbul Valisi Vasip Şahin, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de denizciliğe büyük önem verildiğine dikkat çekerek “Sizin silah gücüyle elde ettiğiniz ve koruduğunuz egemenlik hakkınız ve sahanız ancak ekonomik anlamda, sosyal anlamda, kültürel anlamda takip edilmişse ve paralel bir şekilde güçlendirilmişse o zaman biz mana ifade ettiğini bildiğimizden dolayı millet olarak hemen Kurtuluş Savaşı’nın akabinde Büyük Millet Meclisi’miz ilk yaptığı kanunlardan biri olarak Kabotaj Kanunu’nu yasalaştırmıştır. Biz kapitülasyonlardan sonra kendi denizlerimiz başta olmak üzere denizlerde kaybettiğimiz üstünlüğü tekrar ele almaya başladık. Türk bayraklı gemiler dünyanın her tarafında seyri sefer ediyorlar. Hele son yıl çıkarılan teşviklerle birlikte Türk bayraklı bandıralı gemi sayısı da oldukça artmaya başlamıştır. Önümüzdeki yıllar biz bunun ekonomik olarak sonuçlarını çok daha alacağız” dedi.

YARIŞMACILARIN MÜCADELESİ GÖRÜLMEYE DEĞERDİ

Sütlüce Sahilinde ilki düzenlenen Haliç Dragon Bot Yarışları Başkan Ahmet Misbah Demircan’ın verdiği start ile başladı. Birinci olabilmek için kürek çeken sporcuların mücadelesi nefesleri kesti. Sıralama yarışlarında mücadele eden sporcuların dereceye girebilmek için mücadeleleri renkli görüntüler oluşturdu. Sporcuların kıyasıya mücadeleleri ise havadan görüntülendi. Günün sonunda düzenlenen ödül töreni ile dereceye giren spor takımları madalya ve kupanın yanı sıra para ile ödüllendirildi.

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI’NIN 91’İNCİ YILINDA BOĞAZDA 
MÜTHİŞ GÖSTERİ

Bu yıl ilki düzenlenen Haliç Dragon Bot Yarışlarına spor takımları yoğun ilgi gösterdi. 4 kategoride ve 8 kulvarda yapılacak olan yarışlar ve etkinlikler sporculardan tam not aldı.