Röportaj 14.05.2018 13:20 Güncelleme: 14.05.2018 13:29

Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan: Gençler Bizim Geleceğimiz Herşeyimiz

Başkan Demircan: Bugün gençler eğitimin yanına bireysel becerilerini öne çıkaracak konularda performanslarını yükseltmeleri gerekiyor. Kültürde, sanatta, sporda.. Biz belediye olarak gençlerimize yüzlerce etkinlik yapıyoruz. Dragon yarışları bu etkinliklerden biri. Gençler bizim geleceğimiz, herşeyimiz.
Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Misbah Demircan:  Gençler Bizim Geleceğimiz Herşeyimiz

NEŞE BERBER

Yüzlerce genç sporcu, İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen Dragon Boat yarışlarında kıyasıya yarıştı. Yarışların startını veren Başkan Demircan, “Gençlerimizle birlikte hem 19 Mayıs haftasını kutladık hem de çevremize, denizimize, İstanbul boğazımıza ve Haliçimize gösterilmesi gereken duyarlılığın altını çizdik.” dedi. Başkan Demircan ile Sütlüce sahilinde yarış alanında gençler üzerine yaptığımız sohbette sık sık yarışta olan gençlerin tezahürratları ve başkana sevgi gösterileri ile kesilse de bu organizasyonun ve belediye olarak yaptıkları diğer organizasyonları konuşmayı başardık.

Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Dragon Boat Festivali bu yıl kaçıncısını yapıyorsunuz ve katılım ne kadar?

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği tarafından “Kürekler suya iniyor eğlence seni bekliyor” sloganıyla bu yıl 2’ncisi düzenliyoruz. Dragon Boat Festivali Beyoğlu Sürtüce Sahilinde gerçekleştirildi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen festival, 50’ye yakın kulübün katıldığı Dragon Boat yarışlarını gerçekleştirdik.

İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin hedefi nedir?

Öncelikle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.. İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin hedefi, İstanbul’un boğazında, Haliç’te temiz bir çevre duyarlılığını artırmak üzere insanlarımızın odak noktasını olabildiğince bu değerlerimizin üzerine toplamaktır. Hem 19 Mayıs haftasını, hem İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’nin misyonunu bir araya getirmek gibi bir düşüncemiz vardı. Güzel, renkli bir görüntüye sahip oluyor. Bu vesileyle gençlerimizle birlikte hem 19 Mayıs haftasını kutladık hem de çevremize, denizimize, İstanbul boğazımıza ve Haliçimize gösterilmesi gereken duyarlılığın altını çizdik.

Büyük ödül var mı?

Liseler, Üniversiteler, Belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Spor Kulüpleri kategorilerinde gerçekleştirilen bu yarışlarda 1’inci olan sporcular gün sonunda düzenlenen yarışta Boğaz Kupasını alacaklar

Gençler için yaptığınız bu etkinliklerde onlar için neler söyleyeceksiniz?

Gençler bizim geleceğimiz, herşeyimiz. Her dönemin dinamikleri var. Kültür, sanat, spor gençler için çok kıymetli. Artık çok daha rekabet içerisinde fark yaratabilmenin temelinde bilgi edinmek yetmiyor. Kreatif taraf çok kıymetli. Onları farklı kılacak olan da bu alanlarda kendilerini yetiştirmeleri. Son onbeş yıl içerisinde Türkiye çok değişti. Bugün gençler eğitimin yanına bireysel becerilerini öne çıkaracak. Konularda performanslarını yükseltmeleri gerekiyor. Kültürde, sanatta, sporda …

 Çünkü iletişim çağındayız..

İnovasyon çağındayız. Herşeyi mekanik mantık üzerinden çözmek mantıklı değil. Kuantum yaklaşımının temelinde ne var, sadece matematik formülleri ile bir şeyi çözemezsiniz. İşin bedeni olduğu kadar, ruhu da gerekli.. Dolayısıyla ruh dediğimiz o estetik kaygı o yaklaşım farklılığı bir çocuğa ancak kültür, sanat ve spor eğitimleri üzerinden gelebilir.

Gençlere yönelik başka ne tür etkinlikler yapıyorsunuz?

Biz belediye olarak gençlere yüzlerce etkinlik yapıyoruz. Dragon yarışları onlardan biri.  Belediyenin bünyesinde gençler için akademi, gençlik spor merkezi, Kefken kampı, okul turlarımız, gezilerimiz var.. Belediye olarak amacımız gençlerin vizyonlarını geliştirmek. Kişisel kabiliyetlerini ön plana çıkarmak için sosyal ve kültürel faaliyetlerle gençleri destekliyoruz. İnsanı insan yapan duygu dünyalarını zenginleştirecek insan merkezli çalışmalar ile gençlerimize daha çok zaman ayırıyoruz. Onların eğitimlerini bu alanlarda destekliyoruz.  50’ye yakın kulübün katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Dragon Boat yarışlarını, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı haftasında olmasına dikkat ettik.

Haliç’in değeri arttı

Deniz ile ilgili yaptığınız önemli projeleriniz nelerdir?

İstanbul’a, Beyoğlu’na inanılmaz büyük katkı sağlayacak iki dev proje olan Haliç Port ve Galata Port projelerini hayata geçiriyoruz. Galataport yalnızca Tophane, Karaköy ve Beyoğlu’nun değil, tüm tarihi yarımada ve Boğaziçi’ni dünya turizmiyle buluşturma projesidir. Dünyada Monaco, Cannes gibi limanları  ile meşhur olmuş yerler var… En büyük kongrelerin yapıldığı, organizasyonların, en büyük kutlamaların yapıldığı yerler oluyor, yani mekan meselesi… Eğer mekan varsa imkan vardır, bazı şeylerde mümkün olur.. Dolayısıyla  imkan-mümkün zinciri bu iki port üzerinden bize imkan verecek.

Osmanlı döneminde Haliç çok önemliymiş.. Şimdi aynı önemi nasıl sağlayabilirsiniz?

Osmanlı zamanında Sadabad buradaydı… Neden yok oldu.. Sanayileşme döneminde demiryollarını yapamamış Türkiye fakirliğini gidermek için demiryollarını tamamlayamadığı için sanayisini Hasköy’e ve İstanbul boğazına getirmek zorunda kalmış. Bu sefer buradaki güzellikler sanayi için terkedilmek zorunda kalmış.. Neden? Haliç daha korunaklıydı bu bir ihtiyaçtan doğdu.. Türkiye sanayisini burdan çıkarıp dağıtınca insanlar şimdi eski Sadabadını arıyor.. Yeni kurulacak Sadabad eskisinden daha iyi olacak.. Biraz zaman alıyor ama aldığımız mesafe çok fazla.

Dragon Boat Yarışlarının Şampiyonları

Liseler Final

Beyoğlu Anadolu İmamHatip Lisesi

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi

Beyoğlu Anadolu Lisesi

Üniversiteler Final

Beykent Üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi

Ayvansaray Üniversitesi

Spor Kulüpleri Final

Mehmet Akif Ersoy Hastanesi

Beyoğlu Belediyesi Spor Kulübü

Sütlüce Spor Kulübü

Belediye –STK Final

İBB Zabıta

Beyoğlu Diriliş

Boğaz Kupası Final

1. Mehmet Akif Ersoy Hastanesi

2. İBB Zabıta

3. Üsküdar Belediyesi