Kültür Sanat Kaynak: (İHA) 13.03.2017 15:29 Güncelleme: 13.03.2017 15:32

Beyşehir Gölü'ndeki buz adalarından kartpostallık görüntüler

Beyşehir Gölü'ndeki buz adalarından kartpostallık görüntüler
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü kıyısının bazı yerlerinde oluşan buz adaları, kartpostallık görüntüler oluşturdu. Kıyılarda mesai yapan balıkçılar ise buz adaları ve buzların arasından açıklara traktörler yardımıyla çıkarılıyor.

Bu yıl ağır kış koşullarının hüküm sürmesiyle yüzeyi haftalardır buzlarla kaplı kalan Beyşehir Gölü, yüzeyindeki buzun çözülmeye başlamasıyla göl kıyısının bazı kesimlerinde kutuplara benzer görüntüler oluşturuyor. Beyşehir Gölü’nün Hüyük ilçesine bağlı Tolca Mahallesi sahilinde, rüzgarın da etkisiyle parçalanarak kıyılara sürüklenen buz yığınları, bölgede adeta buz adacıkları oluşturdu. İrili ufaklı 33 adanın bulunduğu Beyşehir Gölü’nün kıyılarında oluşan buz adacıkları, bembeyaz görüntüler sergilerken, fotoğraf severlerin de ilgi odağı haline geldi. Göl kıyılarına akın eden fotoğraf tutkunları, gün boyu mesai yaptı.

Kıyılardaki buz yığınları, göle açılmak isteyen balıkçıların da korkulu rüyası haline geldi. Ağ sermek ve avlanmak için açıklara doğru gitmek isteyen ancak buz engeli ile karşılaşan balıkçılar, tekneleriyle açıklara çıkabilmek için traktörlerden istifade etmeye başladı. Kıyıda toprak zemin üzerinde park halinde bekleyen teknelerini traktörleriyle çekerek göl sularında açıklara doğru çıkarabilen balıkçılar, ardından teknelerine geçerek mesai yürütüyor.

Balıkçılar, buzların erimeye başlamasının ardından rüzgarın da etkisiyle kıyılarda birikerek yığınlar oluşturduğunu, adeta buz adacığı görünümü sergilediğine vurgu yaparak, “Beyşehir Gölü kıyıları bahar mevsiminin geldiği Mart ayının ortalarında adeta bu görüntüyle kutupları andırıyor ama görsel olarak eşsiz manzaralar sergiliyor. Kıyıdaki buzlar zaman zaman değişik yönlere esen rüzgarın da etkisiyle sürekli yön değiştiriyor. Hareketli olmalarından dolayı zaman zaman teknelerimiz için engel, hatta risk oluşturabiliyor. Avlanmak için göle açılırken ya da dönüş yolunda zaman zaman zorluk çektiğimiz anlar olabiliyor. Ama bu durumda imdadımıza göl sularında derinlere kadar götürebildiğimiz traktörlerimiz yetişiyor. Bugünlerde kıyı kesimlerdeki teknelerin arasında, gölde suların içerisinde çok sayıda traktörü avlanma faaliyetlerimize destek anlamında görebilmek mümkün” diye konuştu.