Kitap 13.03.2020 00:30

Bir Pera Masalı Tarih ve İstanbul Meraklıları İçin Raflarda

İstanbul'un ünü sınırları aşan semti Pera'daki 25 binaya ait 25 hikâye tek kitapta toplandı.
Bir Pera Masalı  Tarih ve İstanbul Meraklıları İçin Raflarda

Destek Yayınları tarafından yayımlanan kitap "Bir Pera Masalı" ismi ile okuyucunun beğenisine sunuldu. Kitapta Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndan Ağa Camii’ne, Said Naum Paşa Konağı’ndan Çiçek Pasajına, Londra Oteli’nden Narmanlı Han’a ve İngiliz Karakolu’ndan Hamursuz Ekmek Fırını’na bir zamanlar Grand Rue de Pera ve Cadde-i Kebir olarak anılan İstiklal Caddesi üzerindeki mekânlara ait hikâyelere yer verildi.

Geçmişin Gündelik Hayatına Dair Tarihsel Fragmanlar

Bir Pera Masalı her gün binlerce insanın önünden geçip gittiği tarihi mekânlara; bilinen salt bilgilerinin dışında,  yaşanmış veya yaşanmış olabilecek kısa hikâyelerle yeni anlamlar yüklüyor. Gündelik hayata dair tarihsel fragmanlar niteliğindeki bu hikâyelerle; okuyucunun mekân ile daha güçlü bağ kuracağı, bu sayede edinilen bilginin daha uzun süre akılda kalacağı düşünülmüş.

Kitabın önsözünde bir şehrin belleğinin, hafızanın en iyi taşıyıcılarının mekânlar olduğu belirtmiş. Böylece farkında olmadan önünden çekip gittiğimiz binalara, mekânlara dair farkındalık da oluşturulmuş.

Tarihin “Sıradan” Kahramanları

Bir Pera Masalı'nda okuyucu, tarih sayfalarında yerini almış büyük isimlerin yanı sıra, dönemin sıradan insanları ile karşılaşıyor.  

Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın açılış gününde meydanda, Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Ziya ile aynı kalabalıkta bulunan Tarlabaşı’ndaki kimsesizler kahvehanesi sahibi Kirkor; Bulgar seyyah Peter Datcheff’in anılarında 128 yaşında olduğunu rivayet ettiği, babası “Sekiz günlük ömrün varsa dokuz gün çalışacaksın” dediği için çalışmaya devam eden hamal Derviş Şerif; Ağa Camii Vakfı’nın 86 yaşındaki mütevellisi Ahmet Kemalettin Bey, ileriki yıllarda Melek Sineması’nda yapılacak ülkemizin ilk güzellik yarışmasını kazanacak olan, fakat öncesinde Melek Sineması’nda yer gösterici olarak çalışan Araksi Çetinyan, lokumcu Hacı Bekir’in kalfası İsmail, Zoğrafyon Rum Lisesi’nden uzaklaştırılan Bayan Efthalia, Tokatlıyan Oteli’nin eski uşağı yeni sahibi Nazi hayranı Medovitch, 1870 büyük Beyoğlu yangınını Galatasay Lisesi’nin önünden izlemek durumunda kalan London Standart gazetesi muhabiri, Hamursuz Ekmek Fırını’na mayasız ekmek için un taşıyan Yosef ve Pera’yı 30 yıl kendini adeta hapsettiği evinin penceresinden izleyen Naum Duhani kitapta yer alan isimlerden.