Dünya 09.09.2016 21:00

BM Güvenlik Konseyi gerekli önlemleri almalı

BM Genel Sekreteri Ban nükleer denemeyi kınayarak BM Güvenlik Konseyi'ne gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı. YENİBİRLİK -  Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin BM Güvenlik Konseyi kararlarının "pişkinlikle" bir kez daha ihlali olduğunu…
BM Güvenlik Konseyi gerekli önlemleri almalı

BM Genel Sekreteri Ban nükleer denemeyi kınayarak BM Güvenlik Konseyi'ne gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı.

YENİBİRLİK -  Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin BM Güvenlik Konseyi kararlarının "pişkinlikle" bir kez daha ihlali olduğunu söyledi. Kuzey Kore'nin nükleer testlere ilişkin normları son yıllarda beş kez ihlal ettiğini vurgulayan Ban, "Bu kabul edilemez eylem, bölgedeki barış ve güvenliği tehlikeye atmakta ve nükleer testlerin yasaklanması mücadelesinin güçlendirilmesi gereğini göstermektedir." dedi.

"Kuzey Kore, nükleer silah peşinde koşmak yerine halkının refah ve mutluluğu için uğraşmalı"

Uluslararası toplumun, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve balistik füze teknolojisine sahip olmasına karşı birlik olması gerektiğini ifade eden Ban, "Kuzey Kore, nükleer silah peşinde koşmak yerine halkının refah ve mutluluğu için uğraşmalı." diye konuştu. Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'ne de bölgede tansiyonun yükselmesine karşı gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı. Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, konuyu görüşmek üzere ABD, Japonya ve Güney Kore'nin talebiyle saat 15.00'te (TSİ:22.00) toplanacak. Kuzey Kore, dün gece, nükleer savaş başlıklarının gücünü ölçmek için yaptığı nükleer patlama denemesinin başarılı olduğunu açıklamıştı. Güney Kore ordusu da eylemin Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini duyurmuştu.