Röportaj 26.11.2018 03:00 Güncelleme: 25.11.2018 23:23

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon: Merkezi Hükumetten Daha Fazla Kaynak Almak İçin Adayım

Mehmet Kocadon: Dünya markası olmuş Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi ilçelerimizin çok güçlü olması lazım. Biz aynı zamanda Türkiye'nin aynasıyız. Toplanmayan bir çöp, bozuk bir yol hepimizi Türkiye'yi etkiliyor. Dolayısıyla yerele daha fazla kaynak aktarmak ve merkezi hükumetten daha fazla kaynak almamız için çalışmamız lazım.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon: Merkezi Hükumetten Daha Fazla Kaynak Almak İçin Adayım

Neşe BERBER

Tam 30 yıldan bu yana Türkiye turizmine önemli katkılar sunan Akdeniz’in en büyük deniz festivali American Hospital The Bodrum Cup, Yalıkavak Marina'nın ana sponsorluğunda Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle bu yıl bir ilke imza atarak 13 Ekim’de İstanbul etabıyla başlayarak ekim sonunda Bodrum etabıyla son buldu. American Hospital The Bodrum Cup’ın açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile Bodrum Yalıkavak etabında bir yelkenlide röportaj yaptık. Mehmet Kocadon ile seçim öncesi Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını ve Bodrum’u konuştuk. 

 

Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası yelken yarışı olan Bodrum Cup için neler söyleyeceksiniz?

Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası yelken yarışı olan Bodrum Cup’ı bugünlere getiren ve destek veren herkese başta Onursal Başkanı Erman Aras ve The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi Başkanı Süleyman Uysal’a etkinliğe destek veren tüm denizcilere, tüm yelkencilere, kişi ve kurumlara, sponsorlara ve Bodrum halkına teşekkür ediyorum.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığınızı konuşalım biraz, durum nedir?

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığımı açıkladım. Biliyorsunuz uzun yıllardır sürdürdüğüm belediye başkanlığım sürecinde çok önemli mücadeleler verdim, basamakları tek tek çıkarak bugüne ulaştım. Şimdi de aynı mücadeleyi hatta daha fazlasını Muğla için vereceğim. Benim adaylık sürecim yeni başlamış bir süreç değil. Ben büyükşehir yasasının Muğla’ya uymadığını söyledim. Dördüncü dönemim, üç dönem çok hizmetler yaparak devam ettim. Fakat bu büyükşehir yasası bizim gibi aktif çalışmış bir belediyeye uymadı. Önce bu yasanın değerlendirilmesini, Bodrum gibi yerlerin farklı değerlendirilmesini teklif ettik.

Bugüne kadarda bir şey olmayınca Muğla Büyükşehir Belediye adaylığımı açıkladım. Çünkü güç büyükşehirlerde, yasaların yanında uygulayıcılarda çok önemli ilçe belediyelerin gelirlerini almak seçimleri bürokratlarla muhalefet etmek hoş olmayan şeylerdi. Marmaris, Fethiye, Bodrum gibi illerde Muğla Büyükşehir Belediyesi ile sorun yaşandı.

Muğla Büyükşehir ile aynı partiden belediyelersiniz, daha çok destek olmuyor mu?

Cumhuriyet Halk Partisi evet aynı partiden… İki sene bekledim aslında kuruluş aşamasında olan büyükşehrin zorluklarını kendimden iyi biliyorum. Bu yüzden aday oldum. Seçilmiş arkadaşlara daha fazla yardımcı olmak için bu yola girdim. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar.

Yirmi yılınızı belediye başkanı olarak geçirdiniz, nasıl değerlendiriyorsunuz?

Belediye başkanlığında 20’nci yılıma giriyorum. Bu günlere basamakları tek tek çıkarak geldim, mücadele ederek, tırnaklarımla kazıyarak geldim. Bildiğiniz gibi Muğla’da en fazla oyu alan belediye başkanıyım. Hep birlikte bir dünya markası haline getirdiğimiz Bodrum’da yüzde 50’nin üzerinde oy alarak seçildim. Öncelikle bana güvenen, beni yalnız bırakmayan Bodrum halkına çok teşekkür ediyorum.

Bodrum gibi dünya markası ilçeyi bırakıp neden aday oldunuz?

Tek bir nedeni var, o da paylaşımcı ruhu yeniden hayata geçirmek. Bir süredir yerel yönetimler yalnız bırakılıyor. Bunu aşmak için tüm yetkili makamlara gittik, hakkımız olanı istedik ancak bürokrasiye takıldık. İşte bu döngüyü kırmak, Muğla’mızı tıpkı Bodrum’da başardığımız gibi bir dünya markası haline getirmek, halkımızın yaşam kalitesini yükseltmek, refahını artırmak, çağdaş belediyeciliğin herkesin hakkı olduğuna olan inancımla aday oldum.

Dünya markası olmuş Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi ilçelerimizin çok güçlü olması lazım. Biz aynı zamanda Türkiye’nin aynasıyız. Toplanmayan bir çöp, bozuk bir yol hepimizi, Türkiye’yi etkiliyor. Dolayısıyla yerele daha fazla kaynak aktarmak ve merkez hükumetten daha fazla kaynak almamız için çalışmamız lazım. Ekonomik güçleri yerel yönetime kazandırmak lazım.

Halk ile nasıl bir iletişiminiz var?

Bodrum’la özdeşleştim artık, beni tanımayan sevmeyen yok diyebilirim. Bugün aday olsam Bodrum’a siyasi partiler karşıma aday çıkarmakta zorlanırlar. Benim halkımızla muhteşem bir iletişimim var. Seviyorlar beni ben de onları seviyorum.

CHP ile sorunlarınız var mı?

CHP büyük bir çınar, ama artık bu çınar yorulmaya başladı. CHP hep birilerini koltuklara taşıdı. Bundan sonra CHP’yi güç katacak insanlarla seçime gitmek lazım. Bazı yerler kesin deniyor. Hayır, oynanmamış maç kazanılmış maç değildir. Garantisi yoktur. Toplum kabul etmiş olacak ki partiyi alıp taşısın.

CHP’nin şu an seçime giderken durumunu nasıl değerlendirirsiniz?

En büyük sıkıntımız CHP seçmenini seçime gitmeme kararı var. O seçmeni heyecanlandırmalısın. Ben bunu yapıyorum. Yapın kardeşim Mehmet Kocadon’u aday Mehmet Kocadon’dan neden korkuyorsunuz? Bundan sonra Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine talip oldum.  Tüm Muğla halkının oyuna talibim, Kısmetse nasipse de olur.