Röportaj 16.01.2021 07:30 Güncelleme: 16.01.2021 09:39

"Bodrum'u seviyorsan Bodrumlu ol"

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Pandemi nedeni ile birlikte yaşadığımız Bodrum dostlarına "Bodrum'u seviyorsan Bodrumlu ol" çağrısında bulunduk. Eğer dostlarımız, ikametgâh kayıtlarını Bodrum'a aldırırlarsa, hizmet götürdüğümüz gerçek nüfusa yönelik kaynak ve personel alabileceğiz." dedi.
"Bodrum'u seviyorsan Bodrumlu ol"

Gülay YÜCEL

Küresel salgın her turizm destinasyonu gibi Bodrum'u da önemli oranda olumsuz etkiledi. Buna rağmen yatırım ve çalışmalar hız kesmedi. Her fırsatta, son yıllarda artan yerli ve yabancı yatırımın, pandemi sürecinde de hız kesmediğini, yıllardır atıl olan, yarım kalan otellerin önemli gruplar tarafından alınarak yenilenmeye başladığını vurgulayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum'a dair her konuda YeniBirlik'e özel değerlendirme ve analizlerde bulundu.

Bodrum’da bir manada alarm zilleri çalıyor ki, siz de dile getiriyorsunuz.. Nedir son durum?

Bodrum nüfusunu yaklaşık olarak 430 bin olarak hesaplıyoruz. Bu hesaplamayı yaparken muhtarlarımızdan gelen bilgileri, yazlık sitelerdeki doluluk oranını ve toplanan katı atık miktarını dikkate alıyoruz. Doğaldır ki hafta sonu tatili için gelenler bu rakama dahil değildir. 

Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte büyük kentlerden Bodrum’a gelen nüfus akışı, Bodrum nüfusunu yaklaşık 2,5 kat artırmış durumdadır. Bu nüfusa hizmet üretmek için olanaklarımızı sonuna kadar zorluyor ve belediye personelimizle insanüstü bir çaba harcıyoruz. Bodrum’da yaşayan her vatandaşın kamu hizmeti alma hakkı var ve biz mazeret üretmeden bu hizmeti sağlamak zorundayız. Oysa hizmet üretebilmek için İller Bankası’ndan aldığımız pay, resmi nüfus sayımıza göre belirlenmektedir. Bu da 176 bin beş yüz kişi içindir. Aylardır bu temel sorunla karşı karşıyayız. 

Bunun için, pandemi nedeni ile birlikte yaşadığımız Bodrum dostlarına “Bodrum’u seviyorsan Bodrumlu ol” çağrısında bulunduk. Eğer dostlarımız, ikametgâh kayıtlarını Bodrum’a aldırırlarsa, hizmet götürdüğümüz gerçek nüfusa yönelik kaynak ve personel alabileceğiz. 

Nüfus, alt yapı, su vs. kamu hizmeti açısından..

Oldukça şanslı bir bölgede yaşamamıza rağmen, yıllık düşen yağış oranımız hızla azalıyor. Oysa Muğla, Türkiye’nin en çok yağış alan ikinci ilidir. Azalan yağışlar ve kuraklık tehlikesini tüm yurtta olduğu gibi Muğla genelinde de yaşıyoruz. Son yağışlara rağmen baraj doluluk oranlarımız geçtiğimiz yıllara oranla oldukça düşük seviyelerde kaldı. Doğal tarım açısından Bodrum’un önemli tarım arazilerine sahip olan Karaova’daki Mumcular Barajı’nın doluluk oranı şu an yüzde 26’dır. Sulama barajı olarak bölgenin can damarı olan Mumcular Barajı’ndaki su seviyesi, aylardan bu yana kapaklara hiç ulaşmadı. Bu da tarımsal üretimimiz açısından ciddi bir sorun oluşturmaktadır. 

Ancak Bodrum’a içme suyu sağlayan Geyikli Barajı’ndaki doluluk oranımız yüzde 60 civarındadır. Azalan yağış oranlarını dikkate aldığımızda dikkatli davranmak zorunda olduğumuzu biliyoruz.

Vatandaşlarımızın gerek azalan yağışlar gerekse insan eliyle bozduğumuz doğal sistem ve mevsim dengelerini dikkate alarak, içme ve kullanma suyunu bilinçli kullanmaları gerekmektedir. Çünkü yaklaşan kuraklık, tüm insanlığın ortak sorunudur. Eğer acil önlemler alınmazsa, bilinçli davranmazsak, çölleşen bir Anadolu ile karşı karşıya kalacağız.

Kentlerde teknik altyapı hizmetlerinden kaynaklı sorunların en aza indirilmesi, ortadan kaldırılması ya da gelecekte ortaya çıkabilecek olası sorunların önüne geçilmesi bu sorunların doğru analizi ile mümkün olacaktır. 

Çünkü kent altyapısıyla ilgili gerçekçi gözlem, bozulmadıkları ya da yeterli olmadıkları zaman göze batmamalarıdır. Oysa bir insan için hava neyse, kent için altyapı da odur. Su kesilmiş, elektrik gitmiş, sel basmış, kanalizasyon tıkanmış, denizler kirlenmiş ya da çöp toplanmamışsa ancak o zaman altyapıyı anımsıyoruz. 

Hızla büyüyen ve gelişen Bodrum’un en temel sorunu, 40 yıldır çözülemeyen altyapı sorunuydu. Yılda yaklaşık bir milyon turistin geldiği Bodrum’da altyapı sorununu çözmek için cesaretle neşter vurduk.

Görev süremin bitimine kadar, Bodrum’un altyapı sorununu çözmüş olacağız. Çünkü Türkiye’de eşi ve benzeri bulunmayan kentimizi, dünyanın en ünlü turizm destinasyonu yapmak için kararlıyız. Temel sorunları çözülmüş bir Bodrum için halkımızdan sabır ve hoşgörü bekliyorum. 

Pusulamız, Bodrum’a duyduğumuz aşktır, sevgidir ve Bodrum hepimizin göz bebeği ve övünç kaynağıdır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan altyapı protokolünde hangi aşamadasınız?

Dünyanın ve Türkiye’nin en gözde turizm beldelerinden olan Bodrum için dev bir altyapı yatırım hamlesi planladık ve çalışmalarına başladık. Geçtiğimiz Eylül ayının 15’inde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi arasında temel sorunumuz olan altyapı sorununun çözümü için 321 milyon 568 bin liralık bir yatırım protokolü imzaladık. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ve Muğla Büyükşehir Başkanı Osman Gürün’e teşekkür ediyorum. 

İmzalanan protokol kapsamında, Bodrum Torba Mahallesi’nde 2053 nüfus projeksiyonu dikkate alınarak 67 bin 200 kişinin hizmet alabileceği 2 kademeli, 16 km kanalizasyon şebekesi, 20 km ana kolektör şebekesi ile 6 adet terfi istasyonu inşa edilecek.

Bodrum İçmeler’de bulunan İçmeler Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi aşamalı olarak toplamda 37.000 m3/güne çıkarılacak.

İçmeler Atıksu Arıtma Tesisi’ne ait derin deniz deşarjı hattı revize edilecek. Tesise ait 3 adet terfi istasyonunun revizyon çalışmaları yapılacak.

Bodrum Yalı, Yalı Sahil Oteller bölgesi ve Kızılağaç mevkiinde kanalizasyon şebekesi inşa edilecek ve İçmeler AAT’ye bağlanacak. Yalı ve Çiftlik mahallelerinin kanalizasyon şebekesi projesine başlanacak.

15 Eylül’de imzaladığımız protokolün temelini, 30 Aralık 2020 günü Kültür ve Turizm Bakanı Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün ve Muğla milletvekilleri ile birlikte attık. Çalışmaların tamamlanmasıyla İçmeler, Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik bölgesinin altyapı sorununu çözüme kavuşturmuş olacağız. 

Proje bittiğinde, Bodrum’un yüzde 91’i, arıtma ve kanalizasyon hizmeti almış olacak. Gündoğan-Göltürkbükü hattını tamamladığımızda ise Bodrum Yarımadası, altyapı sorunu çözülmüş örnek bir merkez olacak.

Bodrum’un geleceğini, iklim değişikliği ve ekolojik bozulmanın sebep olacağı felaketleri de göz önünde tutarak, bütünleşmiş sürdürülebilir bir kent planlama yönetimi ve yaklaşımıyla ele alıyoruz. Bu nedenledir ki kentin planlaması ile kentsel altyapı arasındaki ilişkiyi hassas dengeler içeren doğrudan bir ilişki olarak görüyor ve planlıyoruz.

Şu ana kadar 30 bin metrelik altyapı çalışmasını tamamladık. Muğla Büyükşehir Belediyemizle tam bir uyum içinde çalışıyoruz.

Yabancı turist özelinde pandemi sürecinde doğal olarak bir kayıp söz konusu.. Telafi edilebilecek durumda mı?

Küresel salgın her turizm destinasyonu gibi Bodrum’u da olumsuz etkiledi. Yabancı turist sayısındaki kayıplarımız yüzde 90’na ulaştı. Ocak - Ağustos döneminde Bodrum’u ziyaret eden yabancı turist sayımız 100 binle sınırlı kaldı. 

Ancak yabancı turist sayısındaki kaybımıza rağmen yerli turist akınına uğradık. Temmuz ayından itibaren çok sayıda yerli turistin Bodrum’a gelmesi otellerdeki doluluk oranlarını üst seviyelere çıkardı. Ayrıca normalde Eylül ayı sonu olan turizm sezonu süremizi uzatarak, ciddi bir hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Bu pandemi nedeni ile uğradığımız kayıpları bir nebze de olsa hafifletti.

Öte yandan Bodrum’a gelen yazlıkçılarımız gelişlerini, pandemi nedeni ile önceye aldılar ve normalde dönüş ayı olan Eylül ayı sonunda dönmediler. Nüfusumuz, her yıl Eylül ayı sonu itibari ile normale inerdi. Bu da yaklaşık olarak 200 bindir. Oysa bu yıl kış olmasına rağmen 400 binin üzerinde seyretmektedir. Yazlıkçılar salgın nedeni ile kışı da Bodrum’da geçiriyorlar. Bu da Bodrum’a bir canlılık ve hareket katıyor.

Bodrum artık lüks ve üst segment turizmin merkezi olma yolunda.. Yeni yatırımların durumu nedir?

Son yıllarda artan yerli ve yabancı yatırım, pandemi sürecinde de hız kesmedi. Yıllardır atıl olan, yarım kalan oteller önemli gruplar tarafından alınarak yenilenmeye başlandı. Şu anda otel, gayrimenkul, hastane, sağlık turizmi, spor ve altyapı gibi alanlarda süren yatırımların toplam büyüklüğü 5 milyar dolara ulaşmış durumda. Bodrum’da şu anda otel, gayrimenkul, hastane, sağlık turizmi, spor ve altyapı konusunda süren yatırımlar var ve biz bunun daha da artacağını bekliyoruz.

Bodrum Türkiye’nin incisidir ve uzun yıllardır cazip bir turizm destinasyonu olma özelliğini korumaktadır. İnsanlar Bodrum’a tatile gelmek, ev almak, yaşamak ve yatırım yapmak için her zaman hayal kurmuşlardır. Bu nedenle salgın dönemi, Bodrum’dan ev almaya yönelik ciddi bir talep artışı yaşanmasına neden oldu. Bu da gayrimenkulde yeni projelerin hayata geçmesinin nedeni oldu.

Bodrum, lüks ve üst segment turizmin merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Çok önemli markalara ev sahipliği yapıyor ve yine önemli markalar Bodrum’a gelmek için olanaklar araştırıyor. Turgutreis, Yalıkavak ve Bodrum gibi dünyaca ünlü marinalarımızın varlığı, yat ve ahşap tekne imalatı sektöründeki öncü rolümüz, Bodrum’u benzer destinasyonlardan farklı ve cazip kılıyor.

Dünyada 5 lokasyonda bulunan bir restoran markası ve sadece ABD’de hizmet veren bir üst segment otel markası Bodrum’da olmak için yatırım yapıyorlar.

Susona, KXR, Ritz Carlton, The Edition, Mandarin Oriental, Kempinski, Wyndham, Rixos, Titanic, Radisson Blu gibi dünyaca ünlü markalar Bodrum’dalar. Yine bunlara ek olarak, ünlü birçok markanın da yatırım planları yaptığını biliyoruz.

ABD, Almanya, Hollanda, İngiltere ve Orta Doğu’dan yatırımlar konusunda oldukça yoğun ilgi gördük. Rus yatırımcılarda bu süreçte spor turizmi ile ilgili yatırımlar yapmak için hazırlık yapıyorlar. Yine son dönemde Katar Kraliyet ailesi ve dünyaca ünlü Rus milyarderler lüks yatları ile Bodrum’a gelerek demirlediler.

Denizimiz, havamız, iklimimiz, tarihimiz, kültür ve sanat etkinliklerimiz, festivallerimiz, marinalarımız, mavi turumuz ve yatırım olanaklarımız Bodrum’a benzersiz özellikler katıyor ve yatırımcılar açısından tercih nedeni oluyor.

Ne tip projelere sıcak bakıyorsunuz? Şu da olsa dediğiniz bir proje var mı?

Bodrum 5 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Anadolu’nun kadim halkı olan Leleglerin yerleşim yeri ve Karyalıların başkentidir. Kentsel dokusu ile Roma İmparatorluğu mimarlarının hayran kaldığı ve övdüğü bir kenttir. Bugün ise dünya turizminin önemli destinasyonları içerisinde, barışın, hoşgörünün, farklılıklara rağmen birlikte yaşamanın ve üretmenin kentidir. 

Özgün mimari yapımız, iki katlı evlerimiz ile cezp edici özelliklere sahip olduğumuzun bilincindeyiz. Kentimizin tarihsel kimliğini, doğasını ve özgün dokusunu sürdürülebilirlik açısından korumak zorundayız.

Bu nedenle Bodrum’un doğal çevresi, kimliği ve dokusu ile barışık projelerin başımızın üzerinde yeri vardır. Katkı sağlayacak ve bizi bir adım öne taşıyacak uyumlu projelere kapımız her zaman açıktır.

Bodrum’un Türkiye’de herhangi bir rakibi yok. Küresel anlamda önemli iş adamlarına ve siyasilere hitap eden bir destinasyona sahibiz. Dünyaca ünlü bir turizm destinasyonu olmak için planlı, ciddi ve profesyonel çalışıyoruz. Bodrum kimliğine aykırı, talana ve yağmaya yol açacak hiçbir girişime izin vermeyeceğiz. Doğa, kadın ve diğer tüm canlıların yaşam haklarına saygılı, planlı bir kent olma ilkemizden asla vazgeçmeden gelişeceğiz ve büyüyeceğiz. Her türlü siyasi sorumluluğu alarak, Bodrum’un altyapı sorununu kökten çözecek dev yatırımlara bu nedenle başladık ve çözeceğiz. 2021 yılı Bodrum turizminin büyük adımlar atacağı önemli bir yıl olacak.

YARIN: VISIT BODRUM’DAN MANDALİNASINA BODRUM