Türkiye - Gündem 27.12.2018 16:35

Bu Projenin Kaybedeni Yok

"Nerede Olursan Ol, Yanındayım" projesi ile Karesi İlçesi'nde yaşayan alzheimer, demans hastaları, zihinsel engelli çocuk ve yetişkinlerin karşılaştığı kaybolma vakaları GPS takip saat sistemi ile engellenecek. Aciliyet durumlarına göre sıralanmış 50 Alzheimer hastası vatandaşa ve 50 zihinsel engelli çocuğa akıllı ve telefon özelliği bulunduran GPS takip saati hediye edildi. 
Bu Projenin Kaybedeni Yok

Karesi Belediyesi, “Nerede Olursan Ol, Yanındayım” projesi ile önemli bir sosyal belediyecilik projesine imza attı. Karesi Kaymakamlığı, Karesi Belediyesi ve Balıkesir Alzheimer Hastalarını Destekleme Derneği işbirliğiyle ilçede yaşayan alzheimer, demans hastaları, zihinsel engelli çocuk ve yetişkinlerin karşılaştığı kaybolma vakalarının önlenmesi için 'Nerede Olursan Ol Yanındayım’ projesini başlattı. Karesi AVM'de düzenlenen programda; Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, proje kapsamında Karesi İlçesi'nde yaşayan aciliyet durumlarına göre sıralanmış 50 Alzheimer hastası vatandaşa ve 50 zihinsel engelli çocuğa akıllı ve telefon özelliği bulunduran GPS takip saati hediye etti. 

"ONLAR BİZİM BAŞTACIMIZ"

“Nerede Olursan Ol, Yanındayım” proje lansmanı ve “Alzheimer İle Yaşamak” paneli ile Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmaya imza atan Karesi Belediyesi, pilot projeyi daha da yaygınlaştıracak.  'Atanı say, bereket büyüklerle beraberdir' nasihatini şiar edinerek yaşlıları önemseyen bir belediyecilik anlayışıyla hareket ettiklerini açıklayan Başkan Yücel Yılmaz," Dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan ve bugünlerimizin mimarı en değerli varlıklarımız olan yaşlılarımız. Bizi biz yapan değerlerin en başında büyüklerimizi önemseyen, saygı duyan, engelleri engel olarak görmeyen, aslında hepimizin birer yaşlı ve Alzheimer adayı hatta bir engelli adayı olduğu bilinciyle davranmak gelir. Onlar bizim baş tacımız annelerimiz, babalarımız, gözümüzün nuru çocuklarımız… Bizi unutsalar da biz onları unutmayacağız" dedi.

“NEREDE OLURSAN OL, YANINDAYIM”

Tüm vatandaşlarının her zaman yanlarında olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, "Genellikle ileri yaşlarda sonradan ortaya çıkan ve çoğu kez yavaş ilerleyici olan, beynin bilgi, davranış ve gündelik yaşamı sürdürme konularında gösterdiği yetersizlik olarak tanımlanan Alzheimer ve daha ileri boyutuyla Demans (Bunama) rahatsızlığı toplumun birçok kesiminde ortaya çıkabilmektedir.  Özellikle, yaşlılarımızda görülen bu rahatsızlık sebebiyle ülkemizde, ikametini unutma, geldiği yolu tekrar dönememe, kimliği ile ilgili bilgilerin anlık hafıza kaybı nedenli hatırlanamaması gibi durumların sirayet ettiği kaybolma vakalarının oluştuğu görülmektedir.  Biz de bu konunun öneminin farkındayız ve Karesi Kaymakamımız Abdulkadir Demir ile birlikte böyle bir projeyi hayata geçirmek için çaba gösterdik. 
Proje ile Karesi Bölgesinde yaşayan Alzheimer, Demans rahatsızlığı görülen yaşlıların ve zihinsel engelli çocuklarımızın aileleri tarafından bilgisayarlar veya akıllı telefonlar yoluyla kolayca takip edilebilirliğini artırmak amaçlanmaktadır. Proje kapsamında belediyemiz sağlık ve sosyal işler müdürlüğüne bağlı olarak bir birim kurulacak ve vatandaşlarımızın ulaşamadıkları anlarda hastaların konumuna ilgili birim tarafından ulaşılacaktır. Bu yolla oluşabilecek vakalarda ilgili birimlerimizin ve sağlık kuruluşlarının anında harekete geçme ve gereklilik halinde intikalini sağlayabilmek amaçlanmaktadır" dedi. 

"ULUSAL ÖLÇEKTE ÖRNEK OLACAK" 

Projenin ilk aşamasında Karesi İlçesinde Yaşayan aciliyet durumlarına göre sıralanmış 50 Alzheimer hastası vatandaşa ve 50 Zihinsel Engelli çocuğa  akıllı ve telefon özelliği bulunduran GPS takip saati dağıttıklarını ifade eden Kaymakam Abdulkadir Demir, "Ailelerinin telefonlarına ilgili yazılımlar yüklenerek kaybolma vakalarının önüne geçilmesi, belediyede ilgili birimin kurularak merkezi takibin yapılması amaçlı bir pilot uygulamanın yerelde tamamlanarak kurulacak birim ve uzmanlar ile projenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve ulusal ölçekte örnek teşkil etmesi hedeflenmektedir" dedi.  

PANELİSTLER ALZHEİMER'I ANLATTI 

“Alzheimer ile yaşamak” adlı panelde; panelistler Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nermin Tepe, Tunceli Munzur Engelli Bakım Merkezi Sorumlu Müdürü, Gerontolog Ercan Tunç, Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi, Psikolog Gülistan Karaca, Balıkesir Devlet Hastanesi, Fizyoterapist Özden Certel’e konuşmacı olarak katılım sağladı.