Güzellik 16.02.2018 09:00 Güncelleme: 16.02.2018 11:04

'Çatlaklarda Fraksiyonel Lazer Çığır Açıyor'

Cilt gençleştirme, cilt lekeleri, çatlaklar, cilt sarkmaları, kırışıklıklar için sık başvurulan ameliyatsız estetik yöntemlerinden en güvenilir uygulamaları Maya Estetik'ten Dermatolog Uzman Doktor Bircan Şentürk YeniBirlik okurları için anlattı.
'Çatlaklarda Fraksiyonel Lazer Çığır Açıyor'

SEMA SEZEN

FOTOĞRAF: ŞAFAK GÜVEN

Şentürk, yüz sarkmaları, kırışıklıklar için en çok botoks ve dolgu uygulamalarının tercih edildiğini söylerken, ip uygulamalarının da başarı sağladığını kaydetti. Şentürk fraksiyonel lazer uygulamasının da çatlaklar için önemli yol katettiğini söyledi. Şentürk sorularımıza şu yanıtları verdi.

-Bazen 35 yaşında bile yanaklar sarkabiliyor. Yüz germe ameliyatları kaç yaşından sonra yapılmalı?
Yüzde sarkma şikayeti ile gelen hastaya ilk önerdiğimiz tedavi yüz germe ameliyatı değildir. Botoks ve dolgu uygulamaları, lazer uygulamaları, iple yüz germe ve focus usg gibi birçok uygulama ile daha genç bir yüz görünümü elde edebiliyoruz. Ancak zaman geçtikçe ciltteki elastikiyet kaybı ve sarkmalar şiddetlenir ve bu uygulamalar ile tedavi edilemez ise yüz germe planlanabilir. Yani yüz germe ameliyatları, yüz gençleştirmenin gelebileceği son aşamadır.

-Cilt gençleştirmek için ameliyatsız estetik yöntemlerinin kalıcılığı ne kadar?
Cilt gençleştirme için kullandığımız yöntemlerin kalıcılık süresi hangi işlemin yapıldığına göre değişmektedir. Botoks tedavisinin ortalama etki süresi 4-6 ay iken, hyaluronik asit içeren dolgu uygulamalarının ortalama etki süresi 1 yıldır. Özellikle yüzde sarkma ve gevşemeler için kullanılan fokus ultrason tedavisi 1.5-2 yıl kadar etkisini göstermektedir. İple yüz germe tedavisinde kalıcı olmayan (eriyen) iplerde ortalama etki süresi 1.5-2 yıl, kalıcı (erimeyen) iplerde ortalama etki süresi 5-6 yıldır.

-Bu konuda güvendiğiniz uygulama hangileri?
Göz çevresi, alın ve kaş arasındaki mimiklere bağlı kırışıklıklarda en etkili ve ilk tercih tedavi botoks uygulamasıdır. Göz altı ve yanak bölgesinde çökme, nazolabial bölgede oluklanma, yüzdeki ince kırışıklıklar, dudak ve çene şekillendirme için kullandığımız hyaluronik asit içeren dolgu enjeksiyonlarından fayda görmekteyiz. Yüzdeki sarkmalar için hastanın ihtiyacına göre fokuslu ultrason veya iple yüz germe yöntemleri kullanılmaktadır.
Lazer uygulamaları (fraksiyonel ve thulium), PRP ve mezoterapi tedavileri cilt kalitesini artırmak ve kollajeni uyarmak için sıklıkla tercih ettiğimiz tedavi yöntemlerdir.
İp uygulamaları ameliyatsız yüz germe tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir.

-Nazolabial olukları genelde doktorlar dolgu ile kapatıyor ve bu çizgilere eğer kişinin vücudundan edinilen yağ enjeksiyonu yapılmamışsa kalıcılığı en fazla 8-9 ay sürüyor. Bu çizgileri tedavi eden bir cihaz veya başka bir yöntem yok mu?

Burun kenarından ağız kenarına uzanan oluğa nazolabial oluk denir. Dolgu uygulamalarının en sık yapıldığı bölgelerden biridir. İlk uygulamada dolguların ortalama etki süresi 6-9 ay olabilmekle birlikte, tekrarlanan dolgu uygulamalarında etki süresi daha da uzar ve bu süre 18 aya kadar çıkabilmektedir. Kalıcı dolgular; deride sertlik ve çukurlaşma gibi yan etkilerinin fazla olması nedeniyle tavsiye edilmez. Nazolabial bölgedeki olukların tedavisinde dolgu dışında; fraksiyonel lazer, prp, mezoterapi gibi cilt yenileme yöntemleri kullanılmaktadır. Nazolabial olukları değerlendirirken hastanın yüzde sarkması varsa öncelikle sarkmaya yönelik fokus ultrason, yanak bölgesine dolgu enjeksiyonu veya iple yüz germe tedavisi tedavisi uygulamak daha doğru bir yaklaşımdır.

- Yüz sarkıklarını kaldıran ne tür yöntemler uygulanıyor?
Yüz sarkmasında kullanılan yöntemler; botoks, dolgu enjeksiyonları, fokus ultrason, mezoterapi, PRP, lazerler, iple yüz germe yöntemlerdir.
Fokus ultrason tedavisinde ses dalgaları cildin en alt tabakalarına etki eder ve ciltte sıkılaşma ve toparlanma sağlar. Ayrıca kollajeni de tetikleyerek ciltte gençleşme sağlar. Özellikle 35 yaş üstü hastalarda, çene altı ve yanak sarkması olan hastalarda tercih edilmektedir.
Yüzdeki sarkma ve kırışıklıklar için uygulanan bir diğer tedavi yöntemi iple yüz germe işlemidir. Eriyebilen ve erimeyen olmak üzere farklı ip çeşitleri mevcuttur. Özellikle son dönemde etki süresinin ortalama 5-6 yıl olması (uzun olması) ve iyi bir askılama sağlaması nedeniyle Spring thread adlı ipleri tercih ediyoruz. Spring thread silikon ve PET ( polietilen terephthalat) dan oluşan ve esneme özelliği olan bir iptir. Bu esneme özelliği sayesinde mimiklerde bozulma ve ipin kopma riski yoktur. Diğer ip uygulamalarından 3-4 kat daha uzun süre askılama sağlar ve ortalama etki süresi 5-6 yıldır.

-Bazen göz altlarına botoks yapılsa dahi kırışıklıklar kalıyor. Bunun çözümü nedir?
Göz altı bölgesindeki kırışıklıklar botoks tedavisinden fayda görmeyebilir. Bu bölgedeki kırışıklıkları gidermek için fraksiyonel lazer, mezoterapi ve PRP gibi cilt yenileme tedavilerinden faydalanıyoruz. Göz altında kırışıklıkların yanında göz altında morluk ve çökme şikayeti olan hastalarda dolgu enjeksiyonları oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

-Kilo problemleri nedeniyle oluşan ve bir türlü gitmeyen gıdıyı yok etmek için neler yapılabilir?
Gıdı bölgesinde yağlanma için kullandığımız tedaviler iğneli lipoliz, soğuk lipoliz, lazer lipoliz ve mikro cerrahi işlemlerdir. Bunlar arasında en sık kullandığımız tedaviler iğneli lipoliz ve soğuk lipolizdir. Soğuk lipoliz yönteminde; yağ hücreleri belirli bir vakum şiddeti uygulanarak ve belli bir derecede soğutularak dondurulur. Tahrip olan yağ hücreleri vücuttan atılır. Hastanın ihtiyacına göre değişmekle birlikte genellikle tek seansta, yüzde 20-40 oranında gıdı bölgesinde yağlanma azalmaktadır.
İğneli lipoliz uygulamasında deri altındaki yağ dokusuna ince uçlu bir iğne ile fosfatidilkolin, L-carnitin, deoksikolat gibi yağ yıkıcı ilaçlar enjekte edilmektedir. Cerrahi olmayan bölgesel zayıflama tedavileri, gündelik yaşama dönme süresinin kısa olması ve yan etkilerinin olmaması nedeniyle ön plana çıkmaktadır.

- Ciltte oluşan çatlaklar için ne yapılabilir?
Ciltte oluşan çatlaklar; Puberte, gebelik, ani büyüme dönemleri, hızlı kilo alma veya kaybı, obezite gibi fizyolojik durumlarda veya kortizol hormonun artışına neden olan hastalıklarla ilişkili olabilmektedir. Başlangıçta kırmızı, viyola renkli hafif kaşıntılı kabarık çizgiler şeklindedir. Zamanla giderek solar ve çöküntüler oluşur. Erken dönem çatlaklarda başarı oranı daha yüksektir. Mezoterapi, lazer yöntemleri, karboksiterapi, dermapen, PRP tedavide kullanılmaktadır. Cilt çatlaklarında en etkili tedavilerden biri fraksiyonel lazer uygulamalarıdır. Fraksiyonel lazer kollajen ve elastin lifleri arttırarak çatlak tedavisinde etkili olur.