Röportaj 23.04.2018 03:00

Cesaria İle Aynı Sahnede Nefeslerini Paylaştılar: Dünya Onu Duyarlılığıyla Sevdi

Gittiği her ülkede kapalı gişe konserlere imza atan Cesaria Evora'yı, yine Cabo Verde'nin en özel isimleri Lura, Teofilo Chantre, Nancy Vieira, Lucibela, Elida Almeida, ölümünün 7'inci yılında YeniBirlik'e anlattı.
Cesaria İle Aynı Sahnede Nefeslerini Paylaştılar: Dünya Onu Duyarlılığıyla Sevdi

SEMA SEZEN

60'larında şöhreti yakalayan, sahnede devleşen, duygu yüklü şarkıları ve sahnedeki sıcak paylaşımıyla efsaneleşen Grammy Ödüllü Cesaria Evora, 17 Aralık 2011'de aramızdan ayrıldıktan sonra 2012'de binlerce kişi, unutulmaz bir dizi konserle büyük sanatçıya saygılarını sunmak için özellikle Toulouse, Lizbon ve Paris'e akın etti.

Müzikal etkinlikler bittikten sonra Cesaria'nın müzisyenleri onun müzikal geleneğini yaşatmak ve repertuarını canlı tutmak için dünyanın dört bir yanından izleyicileri büyülemeye kararlıydı. Yıllarca sanatçı ile çalışan müzisyenler Cesaria Evora Orkestrası'nı kurdu.
Praia'daki 2014 Gamboa Festivalindeki ilk konserlerinin ardından Cabo Verde’nin uluslararası müzik elçisi Cesaria Evora en özel şarkılarıyla ve çalıştığı müzisyenlerden oluşan orkestrası ile ölümsüz hale geldi.

Gittiği her ülkede kapalı gişe konserlere imza atan, bugüne kadar 6 milyondan fazla albüm satan Cesaria Evora, ölümünün 7.yılında yine Cabo Verde’nin en özel isimleri Lura, Teofilo Chantre, Nancy Vieira, Lucibela, Elida Almeida ile anılıyor.

Cabo Verde’nin hasret, aşk ve deniz kokan şarkılarını tüm dünyaya ulaştıran, son yıllarda dünya müziğinin kazandığı en özel isimlerden biri haline gelmiş, çıplak ayaklı diva Cesaria Evora’yı kaybetmeden kısa bir süre önce de “Moda Bo” isimli şarkıyı beraberce seslendiren Lura, son 15 yılda özellikle Cesaria Evora tarafından seslendirilen şarkılarıyla büyük başarı toplayan Cabo Verde’li besteci ve şarkıcı Teofilo Chantre, müzikal stil zenginliği, Cesaria Evora gibi özenle hazırlanmış repertuvarı ve kristal sesi ile klasik Morna türüne getirdiği yorumla Cabo Verde’nin en özel temsilcilerinden biri olan Nancy Vieira, "Cesaria benzersizdir ve asla başka bir Cesaria olmayacaktır benim amacım Cabo Verde'nin müzik türlerini dünyanın hemen her yerinde duyurmak diyen ve Cesaria ile 15 yıl boyunca çalışmış gitarist Kaku Alves'in de bulunduğu farklı müzisyenlerle bir arada çalışmalar yapan, müzik otoritelerinin Cesaria Evora ile karşılaştırdığı Lucibela, ilk albümünde şarkılarının çoğunun sözlerini ve müziğini yazan, hikâyeleri ile herkesi etkileyerek derin, güçlü sesi ve dokunaklı bir samimiyetiyle şarkılar söyleyen 2015 Prix Découvertes RFI 1.si genç yetenek Elida Almeida, Cesaria Evora orkestrası eşliğinde 5 Mayıs’ta Antalya Akra Caz Festivali, 7 Mayıs’ta 2.Zorlu PSM Caz Festivali’nde müzikseverlerle ile buluşacak.

-Cesaria Evora ile düet yapmak sizin için nasıl bir tecrübeydi ?

LURA Bu işbirliği, benim için bir idol ve müzikte referans bir isimle düet yapma hayalimi gerçekleştirmek demekti, "Moda Bo" adlı şarkıyı birlikte seslendirdik. Ama en önemlisi Cesaria'ya benim için ne kadar özel olduğunu söyleme fırsatı yakaladım.

-Cesaria Evora’nın bir yorumcu olarak özellikleri sizce neler ?

LUCIBELA Cesaria'nın sesi benzersizdi; sahneye çıkma şekli, performansının sadeliği ve her şeyi ile çok farklıydı. Bu nedenle duygularını Amerikan, Yunan, beyaz, siyah ayrımı olmadan tüm dinleyicilerine hissettirdi. Sözcükleri anlamaksak bile, duyarlılığı dünyadaki herkesi onun konserlerinde buluşturdu.

-Cesaria Evora dendiğinde ilk aklınıza gelen şey nedir?

ELİDA ALMEIDA: Şarkı söyleme tarzi beni çok etkiliyor. Onun konuşması bile doğal ve yumuşak notalar gibi. İlk aklıma gelen şey onun ne kadar eşsiz bir şarkıcı olduğu.

-Birçok şarkınızı Cesaria Evora seslendirdi. Şarkılarınızı ondan dinlemek size neler hissettiriyor?

TEOFILO CHANTRE : O eşsiz bir yorumcuydu. Tabii ki çok keyif alıyorum adeta bir hediye gibi. Çok karışık duygular hissediyorum ve gururlanıyorum.

-Cabo Verde müziğinin kökenleri hakkında neler söylersiniz?

LURA Cabo Verde, çeşitli kökenlerden insanların yaşadığı 10 adaya sahip; çoğunlukla Senegal ve Afrika'nın diğer bölgeleri ile Portekizlililer ağırlıklı. Cabo Verdeliler adaları terk edip dünyaya yayılmış ve göç ettikleri ülkelerden öğrendiklerini adalara getirmişlerdi. Bu nedenle, müziğimizde halkların bir araya gelmesiyle elde edilen bu etkilerin bir kısmını duyabilirsiniz.

-Cesaria Evora Orkestrası ile ilk kez Türkiye’ye geliyorsunuz. Bu konser sizin için ne ifade ediyor?

NANCY VIERA Cesaria'nın kariyerinde birlikte çalıştığı insanlarla birlikte müzik yapmaktan, benim hayatım boyunca dinlemeyi sevdiğim şarkıları söylemekten büyük mutluluk duyuyorum. Cesaria Evora Orkestrası ile sahneye çıktığımızda izleyicilerin ona olan sevgisini hissedebiliyoruz. Türkiye'de de farklı olmayacağından eminim. Benim ilk Türkiye ziyaretim olacak bu nedenle de çok heyecanlıyım.

-Konserde nasıl bir repertuvar dinleyeceğiz?

TEOFILO CHANTRE Sürpriz, elbette, Cesaria'nın repertuvarının farklı yorumlarını dinleyeceksiniz. Her sanatçının kendi kişiliği ve kendi hissi vardır. Repertuvar, neredeyse onun söylediği şarkılardan oluşacak ama aynı zamanda "Mãe Carinhosa" gibi şarkılarda olacak.