Röportaj 19.07.2021 11:07 Güncelleme: 19.07.2021 23:55

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: DENİZ BAYKAL YAPAY BİR KONU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal iddialarına ilişkin, "O konuyu tamamen yapay bir konu olarak düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: DENİZ BAYKAL YAPAY BİR KONU

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile, Zülfü Livaneli'nin açıklamalarıyla başlayan Deniz Baykal tartışmasını, erken seçimi, HDP ile ittifak iddialarını ve Ana Muhalefet Partisi olarak Hükümetin projeleri halkında düşündüklerini konuştuk.

NEŞE BERBER / ANKARA

Şu anda gündemde en çok konuşulup yazılan bir konu Deniz Baykal ile ilgili fikrinizi merak ediyorum. 

AK Parti'nin kirlendiğini, yöneticilerin kirlendiğini, hesap vermek istemediklerini, büyük yolsuzlukların gündeme geldiği bu süreç içerisinde, biz kirlendik ama CHP’ye de kirli bu algıyı yerleştirmek istiyorlar. 

Deniz Baykal’la ilgili herhangi bir şey düşünmüyor musunuz?

Yok. Hayır. Tamamen yapay bir konu olarak değerlendiriyorum.

Erken seçim üzerinde çok duruyorsunuz. Erken seçim olmalı mı? Neden bu kadar üzerinde duruyorsunuz?

Özellikle son yıllarda sistem değiştikten sonra toplumun üzerine yıkılan yük haylice ağırlaşmaya başladı. Aynı anda hem fiyatlar artıyor, hem döviz artıyor, Türk Lirası değer kaybediyor, işsizlik artıyor. Bir ekonomide böyle çok sayıda sorun büyümeye devam ederse, bunun topluma maliyeti çok ağır olur. Biz ülkemizi seviyoruz ve topluma böyle bir ağır maliyetin yıkılmasını istemiyoruz. O nedenle diyoruz ki, bir an önce erken seçim olsun.

Her tarafa ‘Acaba nerelerden para bulabiliriz?’ diye bakıyorlar. Böyle bir anlayışla devlet olmaz, bu devleti perişan eder. O nedenle bir an önce seçime gidersek, ülkesini seven, sağlıklı çözümler üreten, işsizlikle mücadele eden, gerçekten üreten, dünya ile barışık bir iktidar gelir ve ülkesine hizmet eder, temel hedefimiz bu. Bu düşünceyi biz dile getirirken de bireysel bir talepmiş gibi bunu asla dile getirmiyoruz. Tamamen onun dışında olay bir Türkiye olayı Türkiye kötü yönetiliyor, her geçen gün çok daha ciddi açmazlarla karşı karşıya ve Türkiye'nin bu açmazdan kurtulması lazım.

CHP iktidara gelirse sorun olacağı söyleniyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olduğu zaman Devletin saygınlığı artacaktır. Vatandaşın devlete olan güveni de artacaktır çünkü biz vatandaştan aldığımız her kuruşun hesabını vereceğiz. Bu bizim öz güvenimizi gösteriyor. Artı beka sorunu diye tutturdular, tank palet fabrikasını bir hafta içinde oraya tekrar iade edeceğiz. Devletin tank üretmesi mi beka sorunudur yoksa üretmemesi mi beka sorunudur? Bunlar tankın üretilmemesi için çaba harcıyorlar, biz de ordumuzun tank üretmesini istiyoruz. 

Cumhurbaşkanlığına aday mısınız?

Onu, biz bir Millet İttifakıyız biliyorsunuz, ittifak olarak bir araya geliriz..

Siz istiyor musunuz?

Şöyle ittifak ol derse elbette ki şerefle biz görev yaparız. Her aday bu şerefli görevi eğer görev verirse yerine getirmek için elinden geleni çabayı yapar. Şimdi şöyle düşünün; bir tarafta Millet İttifakı var, demokrasi kültürü var burada otururuz, konuşuruz, partiler olarak bir araya geliriz, kim cumhurbaşkanı adayı olmalı efendim bir seferde mi adayı hep beraber mi çıkaralım? Yoksa her parti ayrı ayrı mı çıkarsın? Türkiye'nin gündeminde bu yok aslında.

‘Kemal Kılıçdaroğlu aday olmak istiyor’ diye söyleniyor..

Şimdi bu konuşuluyor tabii, yani konuşulur tabii, bizim gazetecilere neden bunu konuşuyorsunuz deme hakkımız da yok. Konuşuluyor ama bu toplumun yaşadığı sorunu toplumun gündeminden kaçırmak için konuşuluyor. İşsizlik var, yoksulluk var, yatağa aç giren çocuklar var, kadına yönelik şiddet var, kadın cinayetleri var, Türkiye'nin itibar sorunu var, Türkiye çok ciddi açmazlarla karşı karşıya bütün bunları düşündüğümüz zaman, önce şu sandığı bir getirin, seçimi yapalım o zaman karar versinler o zaman kimin cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını biz liderler olarak bir araya geliriz, oturur konuşuruz zaten.

Kazanırsanız ne yapmak istiyorsunuz? Elle tutulur gözle görülür..

Bir esnafın bankalardan veya esnaf kefalet kooperatiflerinden aldığı kredilerin taahhüdünü sıfırlayacağız, ana parayı belli bir taksit içinde alacağız, esnaf da rahatlayacak. Çiftçinin tarım kredi kooperatiflerinden veya bankalardan aldığı kredilerin faizlerini sıfırlayacağız, ana parayı da belli bir taksit içinde ödeyecekler. Üç tank palet fabrikasını alacağız ordumuza iade edeceğiz ve Türkiye öngördüğü süre içerisinde tank üretmeye başlayacak. Türkiye'ye tank ürettirmiyorlar. Biz bunu değiştireceğiz tankımızı da topumuzu da ürettireceğiz. 

İstanbul Sözleşmesi..

İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet, İstanbul Sözleşmesini yürürlüğe koyacağız nasıl kaldırmak istedilerse aynı koşullarda yürürlüğe koyacağız. Kadına yönelik şiddet, çocuklara yönelik şiddet, taciz iddialarına karşı en net, en doğru duruşu sergileyeceğiz. 

Öğretmen atamaları, öğrenci kredileri.. 

Atama bekleyen yanlış hatırlamıyorsam 138 bin öğretmen var, atama bekleyen 138 bin öğretmenin kurasını çekeceğiz ve atamalarını yapacağız dolayısıyla herkes görevinin başında olacak. Kredi Yurtlar Kurumu'ndan borç alan özellikle yoksul ailelerin çocukları üniversitede okurken, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan para aldılar, üniversiteyi bitirdiler ama bunlar işsiz, işsiz ama bir taraftan faiz çalışıyor bir taraftan da haciz uygulanıyor. Biz faizi tamamen sileceğiz, diyeceğiz ki; sen sigortalı bir işe başladığın andan itibaren ana parayı ödemeye başlayacaksın. Böylece çalışıyor mu öyle çalışsın makul bir taksit alırsınız hem o itiraz etmez hem de böylece devlet gerçekten sosyal bir devlet olma görevini yerine getirir. 

Esnafın sorunu..

Bütün bunları yaptığımız zaman ne olur? Altı ay içerisinde millet nefes alır oh der ya en azından, büyük baskılar çünkü pandemi özellikle gelir dağılımında müthiş bir bozukluğa yol açtı. Stopajı kaldıracağız esnaf için bir hafta içinde tek kararla, biliyorsunuz ben eski maliyeciyim bir kararla onu sıfırlayacağız esnaf da rahatlayacak stopajı kaldıracağız. Bütün bunlara baktığımız zaman toplumun en çok sorun yaşayan kişilerinin rahat nefes almasını biz bir hafta içerisinde yapacağız. Bir hafta içerisinde diyecekler ki iyi ki iktidar değişti, nefes almaya başladık diyecekler. Ayrıca şunu da söyleyeyim; Süleyman Şah türbesini tekrar getireceğiz kendi topraklarımıza, bayrağımız dalgalanacak. Bize CHP beka sorunudur diyenler bundan ders alsınlar. 

Hükümet hiç mi doğru bir şey yapmıyor? Her şeyi eleştiriyorsunuz. Neden?

Biz AK Parti'nin yaptığı her şey kötüdür diye bir cümle hiç kullanmadık, hayatım boyunca da kullanmadım. Evet, öğretmen atamaları yapıyor. Doğrudur, öğretmen atamaları yapılması lazım, atama yaptığı zaman bu yanlıştır diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Neyi yanlış yaptın deriz? Atama bekleyen 138 bin kişi ise siz 20 bin atama yapıyorsanız burada bir yanlışlık var deriz bunu düzelt deriz. Yoksa biz öyle bir eleştiri getiririz, köprü yaptı, yol yaptı, şehir hastaneleri yaptı, neden bunu yaptınız, demedik ama şu soruyu sorduk; kaça yaptınız? Benim bunu öğrenme hakkım var. her yaptıklarını değil, doğru yaptıklarını çünkü bunun parasını ben ödeyeceğim. Parasını ben artı torunum ödeyecekse kardeşim benim bunu kaça yaptığını, maliyetini öğrenme hakkım var. Dünyada bütün demokrasilerde siyasetçiler halka hesap verir, halka hesap vermeyi onurlu bir görev kabul eder aynı zamanda. Burada böyle bir şey yok. Şimdi biz nasıl bu doğrudur diyebiliriz? 

Daha buna benzer çok, yargının bağımsız olması gerekir, yargıyı bağımsız kıldıkları zaman biz karşı mı çıkacağız? Hayır karşı çıkmadık.

CHP, Millet İttifakı içerisinde. HDP ile yaptığınız iş birliğinde CHP olarak gerçekten bunu gönülden yapabiliyor musunuz?

Biz HDP ile hiç iş birliği yapmadık ki, bunu tamamen adamlar öyle söylüyor. Defalarca söyledim bizim ittifak yaptığımız belli dört partili ittifak yaptık. Demokrat Parti, İYİ Parti, Saadet Partisi ve biz böyle bir şey yok ki olsa söylerim neden söylemeyeyim? HDP meşru bir parti, parlamentoda temsil ediliyor, mecliste başkanvekili var.

HDP açıkça söylüyor, biz sırtımızı terör örgütüne dayadık diye?

O yargının sorunu hiçbir siyasi parti yasadışı bir işe giremez.

Peki kapatılması konusu?

Şu soruyu sorayım size mesela TBMM'yi HDP'nin meclis başkan vekili yönetiyor mu? Yönetiyor. Şimdi siz Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni PKK yönetiyor diyebilir misiniz bana? Aslında bu TBMM'ye hakaret değil midir? Sayın Bahçeli de el kaldırıp izin ister ben konuşayım diye izin verir vermez ben de öyle, AK Parti de öyle, İYİ Parti de öyle el kaldırırız izin isteriz sayın başkan söz istiyoruz diye. Olayı tamamen CHP üzerine CHP ve İYİ Parti arasındaki ilişkiyi bozmaya yönelik bir propaganda var biz de bunun farkındayız, İYİ Parti de bunun farkında dolayısıyla mesela çıktılar dediler ki, biz hayır hiç kimse ile ittifak yapmadık HDP dedi, evet doğru hiç kimse ile ittifak yapmadı doğru. Onlar yapmadılar, biz ittifak yaptık evet var, oy pusulalarında var Millet İttifakı diye yazıyor zaten 4 parti orada. Amacımız ne onu da söyleyeyim, amacımız Millet İttifakı'nı büyütmek, büyüteceğiz.

Size göre Türkiye'nin neye ihtiyacı var?

Türkiye'nin adaletli dürüst bir yönetime ihtiyacı var.