Otomotiv 20.03.2023 07:00

Citroen Xantia 30. yılını kutluyor

Citroen, 4 Mart 1993'te piyasaya sürülen ve tasarımıyla pazara sunulduğu yıl, "Yılın En İyi Otomobili" seçilen Xantia modelinin 30. yılını kutluyor.
Citroen Xantia 30. yılını kutluyor

Citroen'den yapılan açıklamaya göre, marka tarihinin simgesel modellerinden biri olan Citroen Xantia, konforu, güvenliği ve sürüş keyfi ile ünlenen bir model oldu.

Citroen BX'in takipçisi olarak orta sınıftaki sedan pazarında konfordan ödün vermeden, salınımı ve yana yatmayı azaltan, yol tutuşu iyileştiren elektronik kontrollü hidropnömatik süspansiyon sistemi Hydractive II teknolojisi ile otomobil dünyasına damgasını vuran Citroen Xantia, 1994 yılında pazara sunulan Activa versiyonu ile tamamen yatay olarak viraj alma olanağı sağlayan yeni salınım ve yana yatma önleme sistemi SC-CAR ile teknolojisini daha da geliştirdi.

İlk olarak Mart 1993'te Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Citroen Xantia, 2023 itibarıyla 30. yılını kutlayarak bir koleksiyon otomobili oluyor. 1993 yılından 2010'a kadar büyük ölçüde Rennes-la-Janais fabrikasında 1 milyon 326 bin 259 adet üretilen Xantia, Citroen markasının ikonik modellerinden biri olarak öne çıkıyor.

İtalyan tasarım merkezi Bertone'nin önerisine dayanarak Citroen Tasarım Merkezi'nde Daniel Abramson tarafından tamamlanan model, 1980'lerin ünlü BX modelinin takipçisi olarak yollara çıktı. Dinamik, akıcı ve güçlü tasarımlı bir sedan olarak, bir üst segmentteki XM'den esinlenen hatlarıyla Citroen ürün gamında tamamen yeni bir silüet sunuyordu. Xantia, pazara sunulduğu 1993'te 'Yılın En İyi Otomobili' seçilerek başarısını tescil etti.