Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 09.04.2017 22:47

Çocuklar ağaçtan kitap topladı

Miniatürk Parkı'nda gerçekleştirilen "Kitap Hediye Günü" etkinliğinde, çocuklar ağaçtan kitap topladı, katılımcılara kitap hediye edildi.
Çocuklar ağaçtan kitap topladı

Herkese Kitap Vakfı tarafından kitap okumayı sevdirmek amacıyla ilan edilen "Kitap Hediye Günü"nün ikincisi kutlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve Türkiye Yayıncılar Birliğince desteklenen etkinlik, Miniatürk Parkı'nda gerçekleştirildi.

Herkese Kitap Vakfı Kurucu Genel Başkanı Bülent Şenver,yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığına dair istatistikler paylaştı.

Şenver, Türkiye'deki okulların yüzde 70'inde kütüphane olmadığını belirterek, insanların yılda en az bir kere, eski yeni ayırt etmeden birbirlerine kitap hediye etmelerini arzuladıklarını söyledi.

Özellikle çocukların kitaptan uzak durmaması gerektiğine vurgu yapan Şenver, "Sadece 100 kişiden 4'ü düzenli kitap okuyor. 'Hayatımda hiç kitap okumadım' diyenlerin oranı yüzde 39. Bu rakamı nüfusumuzla kıyasladığımızda, yaklaşık 27 milyon kişinin hiç kitap okumadığı yorumunu yapabiliriz. Bu istatistikler bize yakışmıyor. Çocuklarına kitap hediye eden ülkeler sıralamasında da 140. sıradayız. Kitap Hediye Günü işte bu yüzden çok önemli." diye konuştu.

Bülent Şenver, her yıl nisan ayının üçüncü pazar günü kutlanmak üzere ilan edilen "Kitap Hediye Günü"nün, referandumdan dolayı bu yıla mahsus ikinci pazar kutlandığını aktararak, Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının ileride çok daha iyi bir duruma geleceğini dile getirdi.

Kitaba ulaşma sorunu

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu da Türkiye'nin yayıncılık sektöründeki sıralamada en büyük 11. ülke olduğunu kaydetti.

Türkiye'de yılda 680 milyon adet kitap üretildiğine dikkati çeken Zeynioğlu, şöyle konuştu:

"Kitaba ulaşma konusunda büyük sorunlarımız var. En çok kitap okuyan kesim 7-14 yaşındaki çocuklar. Yeter ki kitapla buluşsunlar. 'Kitap Hediye Günü' gibi çabalar da çocuklar başta olmak üzere herkesin kitaba ulaşmasına vesile olacak şeyler. Mümkün olduğunca çok kişi birbirine kitap hediye etsin istiyoruz. En çok zamanı televizyon izlemeye ayırıyoruz. 'Televizyon izlemeyi bırakın' demiyoruz ama günde 20 dakikamızı bile kitap okumaya ayırsak, ne kadar çok kitap okuyacağımızı göreceksiniz."

Katılımcılara kitap hediye edilen etkinlikte çocuklar, kutlamaya özel hazırlanan ağaçtan kitap topladı.

"Kitap Hediye Günü" kapsamında yazarlar imza günlerinde okurlarıyla bir araya gelirken, çeşitli yayınevleri tüm hafta boyunca özel indirimler uygulayacak.