Magazin 01.02.2018 13:31 Güncelleme: 01.02.2018 13:35

CRR Caz Şubatı'nda Anlamlı Sene

"CRR Caz Şubatı" beşinci senesinde cazseverlerlebuluşma ya devam ediyor. Festival bu yıl 16-23 Şubat tarihleri arasında altı ayrı konser programıylagerçekleşecek.  Festival programında yer alan müzisyenlerin çoğunluğunun Ort a Doğulu olması Kudüs'e bir selam niteliğinde seneyi anlamlı kılacak.
CRR Caz Şubatı'nda Anlamlı Sene

ŞAFAK GÜVEN

İstanbul’un en önemli konser salonlarından Cemal Reşit Rey, Şubat ayında birbirinden değerli caz müzisyenlerini bir araya getirecek. Bu yıl beşincisi düzenlenen “CRR Caz Şubatı” caz müziğin usta sanatçılarını İstanbullu cazse verlerlebuluştururken, festival programında yer alan müzisyenlerin çoğunluğunun Ort a Doğulu olması Kudüs’e bir selam niteliğinde seneyi anlamlı kılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdüren İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek etkinlik, beş farklı ülkeden müzisyenleri  ağırlayacak.

CRR’de Orta Doğu rüzgârı 

Caz müziğin başarılı isimlerini bir araya getirecek olan festivalde Orta Doğu rüzgârı esecek. Dünya gündeminde ilk sıralarda yer alan Kudüs ve Orta Doğu’da sular durulmazken “CRR 5. Caz Şubatı” etkinliği kapsamında Orta Doğu’nun yetiştirdiği önemli müzisyenler CRR Konser Salonu’nda bir araya gelecek. Azerbaycan, Tunus, Lübnan, Filistin ve Makedonya’dan müzisyenler İstanbullu cazseverlere müzik ziyafeti yaşatacak. 

Etkinlik, fusion ve caz türündeki eserleriyle tüm dünyada büyük ilgi gören ünlü piyanist, besteci ve şarkıcı Aziza Mustafa Zadeh’nin 16 Şubat’ta vereceği konserle başlayacak.  Önceki yıllarda ülkemizde verdiği konserlerde seyircinin ilgisini çok sevdiğini söyleyen Zadeh, “CRR Caz Şubatı”kapsamında yeniden seyirciyle buluşacak. Zadeh’ye bu konserde bas gitarda Ralf Cetto ve bateride Simon Zimbardoeşlik edecek. Doğu-batı ezgilerini ustaca kullanan ve müzik dünyasında “Cazın Bakülü Prensesi” olarak anılan müzisyen İstanbullu cazseverlere unutul maz bir gece yaşatacak. 

Lübnan doğumlu ödüllü besteci ve piyanist Tarek Yamani, 19 Şubat'ta müzikseverlerin karşısında olacak. Bas gitarda ElieAfif ve davulda Khaled Yassine’in  eşlik edeceği konserdeYamani'nin repertuvarı nı, yeniden yorumlanan klasik “muvaşşah”lar (eski bir Arap müzik formu), geleneksel Mezopotamya müzikleri ve aynı zamanda Levantatmosferinden ve ritminden etkilenmiş özgün caz bestelerioluşturacak. Tarek Ya mani konserde, büyük beğeni toplayan ve Klasik Arap müziğinin, Afro - Amerikan cazı sınırları içerisinde bir keşfi olarak nitelendirilen albümü “Lisan Al Tarab: Jazz Conceptionsin C lassical Arabic”den parçalara dayer verecek.

Kapanış Anouar Brahem’den

“CRR 5. Caz Şubatı” kapsamında, Marcel Khalife ve  IsmailLumanovski bir araya gelecek. Sanatsal başarısı ve dünya barışına sağladığı katkılar nedeniyle 2005 yılında UNESCO Barış Sanatçısı ödülünü alan ve solo ud performanslarıyla dikkat çeken müzisyen Marcel Khalife ve Makedonyalı klarnet ustası Ismail Lumanovski 20 Şubat’ta müzikseverlerin karşısında olacak.

Kendine özgü eklektik tarzı, geleneksel enstrüman kullanımı ve yenilikçi besteleri bir araya getiren flüt ve ud sanatçısı Rabih Abou Kha lil 21 Şubat'ta performans sergileyecek. Filistinli ud  üstadı üç kardeş, Samir, Wissam ve Adnan'dan oluşan ve ünlü şair Mahmut Derviş’in sözlerini müzikle buluşturan Trio Joubran, festival kapsamında 22 Şubat’ta konser verecek.

“CRR 5. Caz Şubatı”, Arap ve İslam dünyasının müzikal mirasını ortaya çıkaran büyük bir usta ve ud sihirbazı olarak anılan Anouar Brahem konseriyl e sona erecek. Quartet olarak sahne alacak olan Brahem’e 2009 yılında yayınlanan “Astounding Eyes  of Rita” (Rita’nın Nefes Kesen Gözleri) albümünde yer alan müzisyenler eşlik edecek. Doğu ve Batıyı bir araya getiren bas klarnet ve udun birlikteliğinde Norma Winstone Trio’dan Klaus  Gesing bas klarnetiyle, NikBärtsch’s Roni n’den Björn Meyer bas gitarıyla ve KhaledYassine darbuka ve bendiriyle Brahem'in  müziğinde 23 Şubat Cuma günü CRR Konser Salonu’nda bir araya gelecek.

Farklı ülke ve kültürlerden caz müziği sanatçılarını solo ve düetlerle bir araya getirecek etkinliğin, 40 TL-105 TL fiyat aralığındaki biletleri Biletix üzerinden satışa sunuldu.