Röportaj 08.02.2019 10:45 Güncelleme: 08.02.2019 14:33

Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna: Milletin Yüzü Bize Dönük

Tuna: Toroslar'dan sonra tüm Mersin halkına  Anamur'dan Çamlıyayla'ya, Gülnar'dan Mut'a kadar tüm varlığımızla halkımızla birlikte olacağız varlığımızı hissettireceğiz.Sahada görüyorumki, milletin yüzü bize dönük.
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna: Milletin Yüzü Bize Dönük

Neşe BERBER

Siyasetin içinde doğduğu yer olan Mersin’de 1995 yılında siyasi hayatına başlamış, MHP gençlik yıllarından beri gönül verdiği parti olmuş. Başkan Tuna ile konuşmamızda bugüne kadar hedefinin hep hizmet yapmak olduğunu anlatıyor. Partisinin il yönetiminde görev yapmış, ayrıca il başkanlığı görevini de yürütmüş bir dönem. 2004 yılında belediye başkanı olmak için halka gidip bir beş yıl istemiş, eğer hizmetlerimi beğenmezseniz bir daha görev vermezsiniz, demiş. Bununla birlikte millet inanmış, kazanmış, üç dönemdir yaptığı projeler ve halkın sevgisini kazanan Hamit Tuna daha sonraki dönemlerde başkanlığı açık ara kazanarak belediye başkanlığı görevine devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi, 11 Eylül’de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin isteğiyle tevdi edilmiş. AK Parti’nin ve MHP’nin ortak adayı olarak, Cumhur İttifakı adayı olarak, çalışmalarına son hızla sürdüren başkan Tuna ile Mersin’de özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Toroslar belediye başkanısınız. İlçenizde en belirgin değişiklik ne oldu?

Toroslar ilçemiz bizimle birlikte en büyük ilçe oldu, geliştirdik, büyük projelere imza attık. Yeşil alanı park alanlarını çoğalttık. Mersin’in en büyük merkez ilçesi olduk.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Cumhur İttifakı başkan adayısınız. Nasıl bir duygu sizin için?

Daha önce de aday adayı olmuştum. Ama o zaman bana görev verilmedi, hiç küsmedik, yola devam ettik. Partimizin aday gösterdiği şimdiki başkanımıza hep birlikte destek olduk. 11 Eylül günü genel başkanımız Devlet Bahçeli beni çağırdı. Hem Toroslar belediye başkanlığı görevini yaparak, hem de Mersin büyükşehir belediye başkan adaylığı çalışmalarını yürüteceksin, dedi. Liderimiz Devlet Bahçeli istedi, çalışmalara hemen başladım.

Rahmetli Demirel’in bir sözü vardı. ‘Siyasette 24 saat çok önemi vardır’ diye. AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi birlikte oluşturduğu güç bize destek veriyor.  Cumhur İttifakını çok değerli buluyorum. Mersin’in şöyle bir avantajı olacak, hem genel idarenin hizmetinden daha fazla yararlanmış olacağız hem de yerel idarenin projelerini genel idarenin projeleri ile birleştirmek Mersin’in gelişiminde katkısı büyük olacaktır.

MHP lideri Devlet Bahçeli ile tanışıklığınız eskiye mi dayanıyor?

Genel başkanımız sayın Devlet Bahçeli’yi 1983 yılından beri tanırım. Gazi Üniversitesinde hocamızdı. Bende Gazi Üniversitesinde ikinci kez işletme fakültesine başladım. Kendisiyle tanışıklığımız okuldan başlar.

Başbuğumuz Alparslan Türkeş beyefendinin 1997’de vefatıyla, hakka yürümesiyle genel başkanımız aday olduğundan beri, siyasette de birlikte yürüyoruz.

Siyasi geçmişim 1995’te başlar, 1997’den beri genel başkanımız Devlet Bahçeli ile yol yürümekten onur duyuyorum, siyasetteki idolümdür. Duruşu, görüşü, devlet adamlığı ve kişiliği ile kendime idol olarak kabul ettiğim kişiliktir.

Bunca yıldır siyasette öğrendiğiniz en önemli başlık ne olmuştur?

24 yıldır aktif siyaset yapıyorum, insan ilişkilerine ve insanlara dokunmanın en iyi yol olduğunu öğrendim. Yerel yönetici olmanın en önemlisi insanları birebir dinleyeceksiniz..

Seçim çalışmalarında ne görüyorsunuz, halkın ilgisi nasıl?

Bugüne kadar seçim çalışmalarımda, 130 bin insanla birebir temas kurdum. İnsanların isteklerini alıp, kendi havuzumuzda yoğurup şekillendiriyoruz, buna da birlikte yönetme şekli diyoruz.

Toroslar’dan sonra tüm Mersin halkına Anamur’dan Çamlıyayla’ya, Gülnar’dan Mut’a kadar tüm varlığımızla halkımızla birlikte olacağız varlığımızı hissettireceğiz. Sahada görüyorumki, milletin yüzü bize dönük.

“TELEFONUM HERKESTE VAR”

Cep telefonum herkeste vardır, acil bir durum olduğunda ilk beni ararlar. Bunu yapmaya devam edeceğim. Amacım ihtiyacı olan herkesin herzaman yanında olmak, bu allahın bir takdiridir, sabır işidir görevimiz boyunca hoş bir seda bırakmak isteğimiz. Halka hizmet etmekten ziyadesiyle memnunuz bu makam bu görevi yapmak bize nasip oldu. Eserleri ile anılan, insanlara yaptıklarımızla anılan bir başkan olarak kalmayı isterim.

“İyi Parti’de kopuş var...”

İyi Parti’ye geçerek şimdi memnuniyesizliklerini dile getiren çok insan var, bunlar şimdi büyük ölçüde çözülüyor ve istifalar başladı. Büyük bir kopuş yaşanıyor İyi Parti’de. Buradan ayrılanların bir kısmı yeniden MHP’ye geçmek istiyor bir kısmı da bize açıktan destek vermek istediklerini söylüyorlar.

Nasıl bir belediye başkanı olacaksınız?

Ben herkesin belediye başkanıyım bugüne kadar böyle oldu. Bundan sonra da bu şekilde olacak. Adaletli olmayan kalıcı olamaz. Üç dönem Toroslar’da belediye başkanı olarak kalmak sadece parti oyu yeterli olmayabiliyor bazen kişisel olarak adayın parti oyunun üstüne oy eklemesi lazım. İnsanlar yerel seçimde adayın yaptıklarına bakıyorlar. Başkan olduğumdan beri ve öncesinde neysem halen öyleyim, mütevazi olmalı başkan, ayakları yere basmalı. Gönül alan olmalı. Halkın içinde onlara bir adım kadar yakın olmalı, onları dinleyerek birlikte yönetmeli şehri.

1 Nisan sabahı kazanırsanız ilk ne yapacaksınız?

Mersin’de çirkin olan ne varsa hepsini ortadan kaldıracağım. Dünya kenti Mersin yapacağız burayı diyoruz ama Mersin’de daha birçok yerde kanalizasyon çalışması bitmiş değil. Merkezin mahallerinden başlayarak hızlıca bunları yapacağız. Mesleki eğitim çalışmalarını hızlandıracağız.

ULUSLARARASI TURİZM

Ortadoğu’da savaşın bitmesi ile Seyhan-Kazanlı hattı turizmin hattı turizm hattı olacak, 15 bin yataklı golf oteli yapılıyor, Uluslar arası havalimanı bitmesi ile Mersin büyük ivme kazanacak.

‘BÜYÜK PROJEMİZ MÜFTÜ DERESİ’

Müftü deresini büyük bir yaşam merkezi gondolların yüzdüğü üstünde barajın olduğu büyük bir proje yapacağız. Halkın nefes alacağı sosyalleşeceği büyük bir alan olacak.

İnsanları mutlu etmeyi seviyorsunuz?

Onlar mutlu oldukça onlar gülümsedikçe benim çalışma azmim artıyor. Mutlu Toroslar bizim sloganımızdı, 1 Nisan’da ‘Mutlu Mersin’ olacağız.

İşsizliğe nasıl çare bulacak başkan diye soruyorlar?

Tortek ile işsizliğe çare bulacağız, 34 branşta 21 bin insana mesleki eğitim verdik, daha da büyütüyoruz. Mersin’e katma değer katacak projeler ile istihdama yönelik projeleri artıracağız. Mesela portakalın sadece kendini değil kabuklarınıda değerlendireceğimiz fabrikalar kuracağız.

Çevreci Başkanlık

Sekiz yüz yıllık, kesilen bir zeytin ağacını satın alıp yeniden diktik, şimdi 25 kilo zeytin aldık, zeytin ağacını dikmemiz artık zeytin ağaçlarının kesilmesinin önüne geçtik, çevreci belediye diyorlar ya işte budur çevrecilik.

Ruh sağlığı projesini çok ama çok önemsiyoruz.

Türk aile yapısının korunmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Mersin’de 81 ilden insan yaşıyor. Aynı sokakta bambaşka illerden insanlar yaşıyor ama iletişim kuramamışlardı. Ben dedim ki, hasımları, hısım yapacağım. Tespit ettik, kırgın küskün insanları arkadaş hatta akraba yaptık. Özel günlerde toplantılar yaparak, etkinlikler düzenleyerek herkesi kaynaştırdık. Özellikle çocuklarımıza milli manevi duygularımızı aşılıyoruz. Özel günlerimizin anlamını değerini kazandırdık. Yaşadığımız topraklarda hep birilerinin gözü olmuştur. Olmaya da devam edecektir. En önemlisi halkımıza millet olma duygusunu veriyoruz ve güçlendiriyoruz.

‘Dünya çocuklarımıza bırakacağımız bir emanet’

Çocuklara, kadınlara yönelik neler yapıyorsunuz?

Engellilerimiz ile birlikte bitki yetiştiriyoruz. Kadınlar ve çocukları evlerden çıkardık. Yaptığımız eğitimler ile kadınları mutlu etmeyi başardık. Kadınlardan aldığım geri dönüşüm şu ‘Artık eşimiz ile kavga etmiyoruz. Öperek uğurluyoruz’ Bundan daha güzel ne olabilir.

Geri dönüp baktığınızda Toroslar’da onbeş yılda yaptığınız en önemli şey nedir?

Vatandaşlarımız için şehrimizin daha yaşanır bir yer yapmamızın yanı sıra bu ülkenin diline, toprağına, tarihine, şuuruna bağlı, vatan toprağına sahip çıkan bir anlayışı kazandırdık.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olursanız hangi projeleri yapacaksınız?

Şehrimizin neresinde bir problem varsa hepsini tespit edip çözüm getireceğiz. Bisiklet üzerinde pedal basan bisikletçi gibiyiz, pedala basmasak düşeriz.

Mersin tarım şehri, herşeyimiz var, Türkiye’yi doyuran şehir. Bilim adamlarının ışığında üreticinin derdini dinleyip onlara destek olacaız. Ne kadar çok tarım o kadar çok istihdam demek. Endüstriyel tarım alanında katma değeri yüksek ürünler üretmek şart bunları yapacağız. Tarım ürünlerimizin kabuğundan, çekirdeğine kadar değerlendireceğimiz fabrikalar kurmaya devam edeceğiz.

Turizm anlamında çok şanlıyız hem deniz hem dağ turizmi var. Antalya yolu üzerinde tüneller, viyadükler yapılıyor onları da takip edeceğiz ve Antalya, Mersin arası yolun kısalması sayesinde turizme büyük katkı sağlayacağız.