Röportaj 27.02.2019 12:06 Güncelleme: 27.02.2019 14:29

Daçka'nın Atletik Yıldızı Jeremy Evans (1. Bölüm)

Şu an kariyerini Darüşşafaka Tekfen'de sürdüren ABD'li atletik forvet Jeremy Evans, basketbolun yanı sıra, birçok alanda yeteneklere sahip bir isim. Bu röportajda, Evans'ın basketbolcu yönünü göreceksiniz.
Daçka'nın Atletik Yıldızı Jeremy Evans (1. Bölüm)

Bertan ERMAN

Jeremy Evans ismini ilk olarak, lise 2. sınıfa gittiğim zaman, 2012 NBA All-Star Cumartesi Gecesi’ndeki smaç yarışmasında duymuştum. Utah Jazz’de oynarken katıldığı yarışmada, o zamanki takım arkadaşı ve şu an Boston Celtics’in yıldız isimlerinden Gordon Hayward’ın otururken attığı 2 topu kendisinin üzerinden bastığı smaçla da hafızama kazınmıştı. Bir sonraki smaç yarışmasında da, resmini yaptığı smacı basmasıyla da beni büyülemişti. Utah Jazz, Dallas Mavericks, Khimki Moskova ve Atlanta Hawks derken, Evans’ın son durağı İstanbul oldu. Sezon başından bu yana, deneyimlerini ve yeteneğini Darüşşafaka Tekfen formasıyla sergiliyor. Bir gün, Daçka’nın bu atletik yıldızı ile röportaj yapmaya karar verdim ve geçtiğimiz pazartesi gününe tarih ayarlandı.

Sabah vaktinde Ayhan Şahenk Spor Salonu’na gittim ve Darüşşafaka Tekfen’in Maccabi Fox deplasmanı öncesinde yaptığı 3 sayı çalışmasını izleme fırsatı buldum. Çalışmada Jeremy Evans’ın enerjisi dikkatimi çekti. Odaklanması, ritmi yakalaması, şut düzeni… Çoğu zaman da otomatiğe bağlayan bir makine gibi üçlük atıyordu. Evans bu özellikleri ile dikkatimi çekti ve takımdaki genç oyunculara da bu konuda örnek bir isim. Antrenman sonunda, kendisini takip eden çocukları kırmadı ve onlar için 1-2 tane smaç yaptı. (Son smaç da, çocuklardan biri ile birlikte yaptığı bir alley-ooptu ve sanırım çocuklar Darüşşafaka Okulu’nun öğrencileriydi.) Onun sevecen ve samimi davranışları, çocukların da kendisine hayran kalmasını sağlamış. Son olarak uzaklardan bir basket attı ve yanıma geldi. Selamlaştık; hal hatır sorduk ve basketbol hakkında konuşmaya başladık.

Jeremy Evans'ın THY EuroLeague'de oynanan Darüşşafaka Tekfen - CSKA Moskova maçından bir pozisyonu

Darüşşafaka, Jeremy Evans’ın Avrupa’daki ikinci, Türkiye’deki ilk takımı. Daha önce, ülkesi ABD ve Rusya’da oynamış bir oyuncu olarak, kendisine buradaki basketbolun diğerlerinden farkını sorduğumda, 3 seconds in the key hücumunun önemini vurguladı. Bu hücum, gerek NBA’de, gerekse Avrupa’da birçok takımın kullandığı bir hücum oyunu. Bu hücumun sonuçlandırma kısmında, uzun forvetin rolü büyük ve Evans da bir uzun forvet oyuncusu. Başarılı oyuncu, daha sonrasında, “Ayrıca, hava atışından itibaren birçok pozisyon oluyor. Skor da önemli ama kazanmak için savunma yapmanız gerekiyor.” dedi.

Daha sonra kendisinin atletik, smaçları ve ribaundlarıyla ön plana çıkan bir oyuncu olmasına karşın, bu sezon dış atış özelliğini de ortaya çıkardığını söyledim. “Bu günümüzdeki basketbola bir adaptasyon mu, yoksa ekstra çalışmanın sonucu mu?” diye sordum. Evans da, “İkisinden de biraz var.” derken yine günümüzdeki hücumlara vurgu yaptı ve sonrasında, “Günümüzdeki basketbol space the floor (Golden State’in sık sık top paylaşımı yaptığı ve sık sık perdelemeler kullanarak doğru şutu aradığı hücum şekli) üzerine kurulu. Bu benim oyunumu da etkiledi.” şeklinde konuştu.

ABD’li oyuncular, Avrupa’ya ilk geldiklerinde bazı ufak ama oyuna etki eden kurallar nedeniyle bir uyum sorunu yaşayabiliyor. Ben de Evans’a Avrupa basketbolunda sevdiği ve sevmediği durumları merak ettim. Evans da, NBA’den gelmiş biri olarak, buradaki bazı kuralların ABD kolej basketboluna benzerlik gösterdiğini belirtirken, “Buradaki tüm insanlar, muhteşem insanlar. Bu takımdaki insanlar, buradaki oyuna uyum sağlamamı kolaylaştırdılar. Sakin bir oyuncuyum. Hemen hemen her oyunda yaptığım hareketlerimi kontrol ederim. Bu basit bir şey.” dedi.

Son yıllarda, geçmişte NBA’de oynayan bazı tanınmış oyuncular, ünlü rap yıldızı Ice Cube’un kurduğu BIG 3 Ligi’nde oynamaya başladı. Jeremy Evans’ın gelecek yıllarda, bu ligde oynayıp oynamayacağı ile ilgili açıklaması da, “Biliyorsun; yarı sahada oynanan bir oyun oynuyorlar. Benim en büyük avantajım, hızlı hücumlardaki koşularım. Önümüzdeki yıllarda da sadece oyunumu oynamak isterim. NBA veya EuroLeague fark etmez.” şeklinde oldu.

Yaklaşık 2 hafta önce de NBA All-Star Hafta Sonu geride kaldı. Cumartesi gecesi de, malum yarışmalar. Özellikle smaç yarışmasının heyecanı da bir başka oluyor. Jeremy Evans da, 2012 yılında bu yarışmayı kazanmıştı. Eski bir smaç yarışması şampiyonu olarak, bu sezonki yarışmayı da yorumlamasını istedim. Kendisi bu konuda dürüst yorumlarda bulundu. Evans bu konuda ise, “Cidden o yarışmayı göremedim ama duyduğum kadarıyla birçok smaçta ithaflar olmuş.” dedi. Sonra kendisinin bu konuda birçok numaraya sahip olduğunu söyleyen Evans, “Bana ikinci bir şans verselerdi, bu konu hakkında düşünebilirdim.” şeklinde konuştu. Şunu da belirtmekte fayda var; Jeremy Evans, yoğun ve yorucu bir oyun temposunda olduğu için, bu sene Tahincioğlu All-Star’ın smaç yarışmasında yer almamıştı.

Evet, Jeremy Evans enerjik, atletik ve yetenekli bir basketbolcu. Ancak Evans’ın yetenekleri sadece basketbol ile sınırlı değil. O aynı zamanda resim konusunda da birçok çalışması olan yetenekli bir sanatçı. Kendisinin sanatçı yönü ile ilgili röportaj için de anlaştık ve bir resim sergisinde buluşmaya karar verdik. Daha önce resim sergisi konusunda konuştuğumuzu söyledim ve o da hatırladı. Salondan ayrılmadan önce, birbirimizden duyduğumuz memnuniyeti belirttik.

Devamı gelecek…