Türkiye - Gündem 27.07.2016 16:46

Darbe girişimi başarılı olsaydı etkileri çok kötü olacaktı

Eski Avrupa Birliği Bakanı Dedeoğlu Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarılı olması halinde etkilerinin çok kötü ve öngörülemez olacağını belirtti. YENİBİRLİK - Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı…
Darbe girişimi başarılı olsaydı etkileri çok kötü olacaktı

Eski Avrupa Birliği Bakanı Dedeoğlu Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarılı olması halinde etkilerinin çok kötü ve öngörülemez olacağını belirtti.

YENİBİRLİK - Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu darbe girişiminin hiç şüphesiz Türkiye'yi sarstığını, başarılı olması durumunda bu girişimin etkilerinin çok daha kötü ve öngörülemez olacağını, Türkiye'nin ekonomisi, siyasi ve sosyal yapısının korkunç biçimde hasar göreceğini kaydetti. Beril Dedeoğlu, insanların, bu sebeple sokaklara döküldüğüne, rejimi, ülkelerini ve toplumu koruduğuna işaret ederek "Bazıları çocuklarının geleceğini kurtarmak için hayatlarını kurban etti. 'Paralel Yapı' olarak da anılan Gülenciler, bu darbe girişiminin arkasındaydı. Bu grubu bilenler bile olayın şiddeti ve boyutu karşısında şaşkınlığa düştü." ifadesini kullandı.

"Merak edilen nasıl bir dış politika benimseyeceklerdi"

Beril Dedeoğlu, akılları, darbe girişimi başarıya ulaşsaydı Türkiye'de ve dış dünyada bundan kimlerin çıkar sağlayacağı sorusunun meşgul ettiğine dikkati çekerek "Paralel Yapı'nın mutlu olacağını, bu suç örgütünün, iktidarı ele geçirmiş olsaydı bunu demokratik ve laik bir devlet kurmak için kullanmayacağını biliyoruz. Merak edilen nasıl bir dış politika benimseyeceklerdi." değerlendirmesini yaptı.  Dünyada kimin Türkiye'de Cumhurbaşkanının öldürülmesi ve iktidar partisinin dağıtılmasını görmekten mutlu olacağını sorgulayan Dedeoğlu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve Suriye'de Beşşar Esed'in şüphesiz bundan hoşnut olacakları, Suudi Arabistan'da da yöneticilerin, Müslüman dünyasında seçilmiş bir hükümetin sonunu görmeye sevineceği görüşünü paylaştı. İran, Azerbaycan, Rusya, Irak ve Körfez ülkelerinin, darbeden sonra nasıl bir Türkiye'nin ortaya çıkacağını endişeyle sorgulayacaklarına, ne anlama geldiğiyle ilgili deneyime sahip Yunanistan ve Bulgaristan'ın da ordunun yönettiği bir Türkiye konusunda büyük endişeye kapılacağına işaret eden Dedeoğlu, bunun yanı sıra pek çok kişinin, darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğuna inandığını belirtti.