Magazin 22.09.2018 08:57 Güncelleme: 22.09.2018 10:04

Despina Vandi Konseri ve Türk & Yunan İlişkileri

Geçtiğimiz pazartesi günü Yunan müziğinin divalarından Despina Vandi, İstanbul'da Harbiye'de sahne aldı. Despina Vandi Türkiye'de ve dünyada çok iyi bilinen bir yorumcu. Türkiye'de de hit olan "Aşka Yürek Yerek" - "Seni Severdim" gibi Mustafa Sandal ve Yıldız Usmanova klasiklerinin de orijinallerinin yorumcusu.
Despina Vandi Konseri ve Türk & Yunan İlişkileri

Micheal KUYUCU

Yunan Müziğinin Altın Vokali

Despina Vandi, Türkiye'deki bu konserinde müthiş bir sahne performansı sergiledi ve çok iyi bir yorumcu olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu konseri izlerken Türkiye ile Yunanistan'ın müzik alanındaki çalışmaları ve ortak kültürü geldi aklıma. Özellikle doksanlarda Fedon Yunan müziğini tekrar sevdirdi, sonrasında Anna Vissi - Angela Dimitriou - Despina Vandi gibi yorumcuların şarkıları ve albümleri çok ciddi tirajlar yakaladı. Özellikle Despina Vandi'nin "Gia" adlı şarkısı sadece Türkiye'de değil tüm dünyada büyük bir popülarite yakaladı. 2010l’u yıllarda Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik kriz onun, iç pazarını da etkiledi. Bu süreçte müzik endüstrisi de çok ciddi bir krize girdi. Dünyaya şarkı sunan bu popüler Yunan solistler bir duraklamaya girdi ve tabii ki Türkiye'de ki taleplerinde de bir düşüş yaşadılar. Doksanlarda Türkiye'de peynir ekmek gibi satan Yunanca albümler aynı ticari başarıyı 2010’lu yıllarda gösteremedi.

Böyle bir ortamda geldi Despina Vandi Türkiye'ye. İşin kötü tarafı maliyeti euro olan bir konserdi, sağlam bir orkestrası, dansçıları ve çok iyi bir ekibi vardı. Buna rağmen Klarnet Festivaline sahne alacak fırsatı yarattı ve hiç para pul hesabı yapmadan Türkiye'ye geldi. Bunda tabii ki Passion Turca'nın sahibi Sinan Nergis'in de rolü büyük oldu.

Harbiye'de Kaliteli Bir Müzik Sunumu

Despina Vandi çok güçlü bir orkestra ve sound ile çıktı sahneye. Aynı mekanda Ajda Pekkan'ı da dinlemiştim. Ajda Pekkan Harbiye konserinde sound olarak dökülürken Despina Vandi'nin performansı CD gibiydi. Despina Vandi’ye sahnede 4 dansçı ve güçlü bir sound sunan 9 kişilik orkestra eşlik etti. Hayranları için en sevilen şarkılarını yorumlayan Despina Vandi, “Sanırım bu sizin en çok sevdiğiniz şarkı” diyerek Yıldız Usmanova’nın “Seni Severdim” sözleriyle coverladığı şarkısını da yorumladı.

Yunan şarkıcıya konserin sonlarına doğru Serkan Çağrı klarneti ile beraber eşlik etti. Konserin bir diğer sürpriz ismi ise Yeni Türkü grubundan Derya Köroğlu oldu. Seyirciden yoğun alkış almayı başaran Derya Köroğlu ve Despina Vandi, “Olmasa Mektubun” şarkısında hem Türkçe hem Yunanca düet yaptı. “Şinanay” türküsünü de yorumlayarak seyirciyi eğlendiren Despina Vandi, yoğun istek üzerine konserini tamamladıktan sonra tekrar sahneye çıkarak şarkı söyledi. Konserde tüm dünyada hit olmayı başaran “Gia” adlı klasiği ile başlayan Despina Vandi Türkiye’de de coverlanan ve büyük bir hit olan “Anavis Foties” (Aşka Yürek gerek) adlı şarkısının yanı sıra kendisine ait rock – pop – sirtaki ve zeybek türündeki hitlerini de seslendirdi. 

Çok başarılı bir dinleti oldu. Avrupalıların canlı müzikte soundu ne kadar önemsediklerini ve işlerini ne kadar büyük bir titizlikle yaptıklarını gördüm bir kez daha. Harbiye Açık Hava sahnesini doldurmayı başaran Despina Vandi, izleyicilerden çok ciddi alkış aldı.  Defalarca konser bitiminden sonra sahneye çağrıldı.

Türk & Yunan İlişkilerinin Altın Dönemleri

Türkiye ile Yunanistan'ın ilişkileri özellikle son 20 yılda çok iyi gitmeye başladı. Tam bir dostluk rüzgarı esiyor. Arada gerçeği bu dostluk rüzgarını bozmak isteyenler oldu. Ergenekon planındaki hain iddialar bu iki ülkenin savaşa girmesini planladı. 15 Temmuz günü yaşadığımız rezalette Türkiye'den kaçan darbeci askerler özellikle Yunanistan’a kaçarak oraya sığınmaya çalıştı. Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizden dolayı Avrupa Birliği’ne ne kadar gebe olduğunu bilen o darbeci askerler özellikle bunu kullanmak adına darbe gecesi helikopterleri ile Yunanistan'a kaçtılar. Neden Yunanistan'a gittiler de mesela Bulgaristan'a gitmediler o gece? Bütün bunlar planlı programlı tezgahlardı.

Yine yakın geçmişte mülteci sorunu olsun, Türk sınırını yanlışlıkla geçen iki Yunan askeri ve Yunan sınırını yine yanlışlıkla geçen Türk askerleri konusunda iki ülkede üçüncü şahısların istediği provokasyonlara gelmedi ve serin kanlı davrandı. Türkiye'yi karıştırmak isteyenlerin en büyük kozudur Yunanistan ile gerilim yaratmak. Bu 6-7 Eylül olaylarla başladı günümüze kadar geldi. Türkiye'deki ve Yunanistan’daki siyasi ortamı gaza getirerek iki komşu ülkenin birbirine girmesini ve Türkiye'ye zarar vermek, iç bir karmaşa yaratmak isteyenler hep Yunanistan’ı kullanır. En son Türkiye'de yaratılmak istenen bu dış ekonomik saldırıda olsun, 15 Temmuz sürecinde olsun hep Yunanistan kullanılıyor. Yunanlılara da "Türkler size saldıracak" diye palavralar sallayarak hep silah satmak ve onları provoke etmek istiyor bu güçler.  Ama artık dönem değişti. Ne Recep Tayyip Erdoğan ne de Alexis Çipras ne de iki ülke halkı bu dış güçlerin oyunlarına gelmiyor ve her provokasyonu sağ duyu ile karşılıyor.

TRT Tarihinde Görülmemiş Müzikal Dostluk Yunanistan’da Çok Konuşuldu

Yunanistan'da ana akım televizyon kanallarında Türk dizileri 5 yıldır yayınlanıyor. Türkiye'ye gelen sanatçıların konserleri dolup taşıyor. 2016 yılında Türkiye'de kamu medyası TRT Radyoları , Radyo 3'te 1 saatlik bir Yunan müziği programı yayınladı. Haftalık "Karşı Kıyıdan" adlı bu program çok beğenildi ve Türkiye'nin başta Yunanistan olmak üzere Avrupa'daki uluslarla çok güzel bir kültürel etkileşim kurabildiğini gösterdi. Hatta o Yunan basını o dönemin TRT Genel müdürü Şenol Göka'yı tebrik etmiş ve bir röportaj yapmak istemişti. Şimdi artık müziğin dostluğu ne kadar destekleyen bir faktör olduğunu görüyoruz. Gördüğümüz bir diğer şey de iki ulusun birbirini çok sevdiği ve iki ülkenin liderlerinin emperyalist güçlerin yaratmak istediği sorunların gazına gelmedikleri. Bu sürece gelinceye kadar tabii ki çok can yandı. Atatürk her zaman Yunanistan ile iyi ilişkiler içindeydi, ama daha sonra İsmet İnönü Atatürk'ün Venizelos ile imzaladığı bir anlaşmayı bozarak Türkiye'deki Yunanlıları sınır dışı etti. Adnan Menderese Yunan başbakanı Karamanlis ile dosttu. Ecevit Kıbrıs Barış Hareketinden sonra hep Yunanlılarla iyi geçindi ve hep Yunanlılar tarafından sevildi. Türk - Yunan ilişkileri en büyük dostluk atılımını Özal ve Erdoğan döneminde yaptı. Özal Davos zirvesinde Yunan Lider Papandreou ile uzun yıllar sonra ilk kez gerçekleşen Türk - Yunan siyasi buluşmayı gerçekleştirdi. Recep Tayyip Erdoğan ise 18 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Yunanistan'la en olumlu ilişkilerde olan lider oldu. Böylece iki ulus dost olduğunu hissetmeye başladı. Bunun bozulmaması en büyük dileğim. Komşu Komşunun külüne muhtaçtır atasözümüz çok güzel bir atasözü. Bu dostluk rüzgarı dilerim hep sürer ve Despina Vandi’ler ve diğer Yunan solistler Türkiye'ye gelir ve dostluk konserleri verir. Çünkü bu iki kültür kardeş gibi ve onlara kavga hiç yakışmıyor.

 20 Yıllık Sahne Tecrübesini Şarkısına Yansıttı

Sertaç Balcı, İstanbul Haliç Üniversitesi Konservatuvarı’ndan mezun olduktan sonra İstanbul, Ankara gibi şehirlerde sahne çalışmalarına devam ederken bir yandan da ilk teklisi "Hayatıma Hoşgeldin"i yayınladı. Yaklaşık yirmi yıldır sahne alan Sertaç Balcı on yıl önce albüm yaptığını ama babasının geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bu albümü yayınlamadı.

Tan Taşçı Medyadik Popçuları Sert Eleştirdi

Müzik dünyasının başarılı yorumcusu Tan Taşcı sosyal medya hesabından popçuları topa tuttu.  Paylaştığı iletide "Bu sanatçı geçinen hırsızların milyonlarca fake takipçisi var ama bir konser veriyorlar 30 bilet kesemiyorlar. Magazinle yürüyorlar. Hobileri gazetecileri arayıp havaalanında kendilerini çektirmek ve magazincilere arkadaşlar demek. Doğrucu olduğum için bundan çok rahatsızlar, korkuyorlar ve çoğunlukla küs ve uzat takılıyorlar ama bende artık hepsini deşifre edeceğim" dedi.

Tan'ın bu yorumuna yüzde yüz katılıyorum. Maalesef ülkede iş öyle dönüyor. Devir algı devri, yalanı algı ile sunuyorsun, sonra bunun doğru olduğunu medya aracılığı ile halka inandırıyorsun sonra da ortalıkta şöhret diye geçiniyorsun. Bunu yapan o kadar boş adam varki piyasada hepsi de birbirinden reziller.

Ebru Yaşar'ın En Güzel Yenilgisi

Şarkıları ile kitleleri peşinden sürüklemeyi başaran Fantazi Müziğin en güçlü kadın sesi Ebru Yaşar, ‘En Güzel Yenilgim’ adlı yeni parçası ile müzik dünyasındaki iddiasına devam ediyor.

Emrah Karaduman'ın ‘Bombarduman’ adlı proje albümünde yer alan ‘En Güzel Yenilgim’ tüm dijital platformlarda müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Aynı zamanda eş zamanlı olarak Youtube'da da yayınlanmaya başlanan şarkının klibi, görsel kalitesi ile müzik dünyasında sıra dışı bir rüzgar estirmeyi hedefliyor.

 Albüm Öncesi 45'lik Yayınladı

İkinci stüdyo albümünü, 2018 Aralık ayında sunmaya hazırlanan Gökçe Kılınçer, sınırlı sayıda basılan ilk 45’lik plağı ‘Sev Derim/Neyleyim’ ile albümünden hemen önce müzik piyasasına nostaljik bir merhaba dedi.

Hicazplaks yapımcılığında yayınlanan 45’lik plak, iki ayrı tekli olarak dijital platformlarda dinleyicisi ile buluştu. Nostaljik soundu ve kendine has şarkı yazma stili ile Retro-Pop’un simgesi olarak görülen Gökçe Kılınçer, nostalji severler için güzel bir sürpriz hazırladı.