Halkbank web
Ekonomi 12.06.2021 07:00 Güncelleme: 11.06.2021 22:33

DEV GÜNEŞ SANTRALİNDE İLK FAZ TAMAMLANDI

Kalyon Holding'in yerli ve yenilenebilir enerji ihtiyacına yönelik olarak gerçekleştirdiği Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin birinci fazı tamamlandı. Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda üretilen yerli panellerle 271 MW kapasiteye ulaşan santral şimdiden Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali oldu.
DEV GÜNEŞ SANTRALİNDE İLK FAZ TAMAMLANDI

SELİM ERCAN /KONYA

Konya güneşinin enerjiye dönüştüğü ve büyüklüğüyle uzaydan görünen insan yapıları arasında yerini alacak olan Konya Karapınar Güneş Enerji Santrali (GES) için tarihi bir gün daha yaşandı. 1 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip Karapınar’ın yönetim binası olacak “Vaha”nın temeli dün düzenlenen törenle atıldı.

2022 yılı sonunda tam kapasite elektrik üretmeye başlayacak olan tesis yıllık 2 milyon vatandaşın elektrik ihtiyacını tek başına karşılayacak.

Dünyanın sayılı büyüklükteki güneş enerji santrallerinden biri olan Konya Karapınar YEKA GES-1 Scada Merkezi’nin temel atma töreni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta ve AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın katılımıyla gerçekleşti.

“Vaha” adı verilen mimari projenin temelinin atıldığı törende konuşan Sanayi Bakanı Varank, bugün temeli atılacak merkezin, Karapınar Güneş Enerji Santrali'nin "beyni" niteliğinde olacağına işaret etti.

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin yollarını açtığını dile getirerek, "Son dönemde enerji alanındaki atılımlarımız da bu vizyonumuzun bir parçası. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, sürdürülebilir bir arz dengesi sağlamak ve en önemlisi de çevreci bir yaklaşımla yenilenebilir enerjide atılım yapmaya büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

Varank, şöyle devam etti:

"Diğer bakanlıklarımızla koordinasyon halinde yenilenebilir enerji konusunda sektörü desteklemeye, güçlerine güç katmaya devam ediyoruz. Yatırımcı iştahının artmasına yönelik önemli muafiyetler sağlarken altyapı kurulumu için de ciddi destekler veriyoruz. Yenilenebilir enerji alanında şimdiye kadar 13 işletmenin Ar-Ge ve tasarım merkezi kurmalarını destekledik. Yenilenebilir enerji projelerine kalkınma ajanslarımız vasıtasıyla 229 milyon lira kaynak aktardık. TÜBİTAK, yenilenebilir enerji teknolojileri kapsamındaki 930 proje için 710 milyon liralık bütçe oluşturdu. Ayrıca kamu kurumları araştırma merkezlerinde de sektörü destekleyici nitelikte Ar-Ge projeleri yürütmeye devam ediyoruz.

Geçen yıl ağustosta Cumhurbaşkanımız ile beraber Kalyon Holdingin 400 milyon dolara mal olan hücre ve güneş paneli fabrikasının açılışını yapmıştık. O fabrika da bu entegre projede kullanılan güneş panellerini üretiyor, orası buranın bir tedarikçisi konumunda. Bugüne kadar toplam 227 megavat gücündeki panelin kurulumu tamamlandı yani burada elektrik üretimi başladı. Kalanı da inşallah 2022 sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu sayede Karapınar GES, dünyada parmakla gösterilen santrallerden biri haline gelecek. Artık her alanda kendine güvenen bir Türkiye var. Enerjideki atılımlarıyla, sanayideki yatırımlarıyla, teknolojideki hamleleriyle geleceği takip eden değil, geleceğe yön veren bir Türkiye var."

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: KARAPINAR YEKA BİZİM İLK GÖZ AĞRIMIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar GES’te önemli bir aşamaya daha geçildiğini vurguladı. Bakan Dönmez, “Elektrik ihtiyacımızın önemli bir kısmını yerli kaynaklardan karşılamanın yanı sıra, elektriğin fiyatlandırılmasının yapıldığı bir enerji merkezi olmak için önemli bir adım attık. Artık diyoruz ki Türkiye, hem kaynak, hem teknoloji hem de piyasalar bazında yenilenebilir enerjinin merkez ülkesi olacak. 4 yıl önce, YEKA yarışmalarımıza ilk defa Konya Karapınar’daki YEKA GES ile başlamıştık. Bu yönüyle Karapınar YEKA bizim ilk göz ağrımız” diye konuştu.

Son 3-4 yıldır devreye alınan toplam kurulu gücün yüzde 90’ından fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğine dikkat çeken Dönmez, şöyle devam etti:

“Özellikle rüzgar ve güneş özelinde baktığımızda rüzgarın 20, güneşin neredeyse 10 yıllık bir mazisi var. Bugün rüzgar enerjisinde 9 bin 660 megawat ile dünyada on ikinci, Avrupa’da yedinci sıradayız. Güneş enerjisinde ise 7 bin 154 megawat ile dünyada on üçüncü, Avrupa’da yedinci sıradayız. Bu rakamlar inşallah her yıl daha da artacak. Bütün hedefimiz, yenilenebilir enerji alanında Türkiye’yi her yönüyle rol model ülke haline getirmek. Artık her gün vites yükselterek ilerliyoruz.”

Dönmez, Türkiye’nin dünyada en fazla güneş paneli üreten tesis sayısında, Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada üçüncüsü olduğunu vurguladı.

BAKAN KURUM: 1,2 MİLYON BİNAYA ENERJİ KİMLİK BELGESİ DÜZENLEDİK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da yenilenebilir enerjinin, tüm dünyanın gündemi olduğuna değinerek, “Maalesef biz de iklim krizinin olumsuz etkilerini en derinden hisseden ülkelerden biriyiz. Karapınar’ımızda, 250 metrelere kadar inilmesine rağmen su zor bulunuyor. Obrukların sayısı ne yazık ki 600’ü geçmiş durumda. Dünya'nın nazar boncuğu Meke Gölü kurudu” dedi.

Tesisin bölgeye hareketlilik getireceğini belirten Kurum, “Artık tüm dünyada enerjinin büyük bir bölümü binaların yapım ve kullanımında tüketiliyor. Biz de binalarda enerji kimlik belgesini zorunlu hale getirdik. Tam 1,2 milyon binaya enerji kimlik belgesi düzenledik. Yine Sıfır Atık Hareketimiz ile bugüne kadar, 356 milyon kilowat/saat enerji ürettik. 50 milyon varil petrolden tasarruf ettik” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE TOGG'A HAZIR”

Kurum, çevre ve iklim dostu elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması için çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, "Yeni yapılacak binalarımızda elektrikli şarj ünitesi koyma zorunluluğunu getirdik. Zaten Sanayi Bakanımız da herkesi tebessüm ettiren bir mesajında, Doblo'yu sattığını ilan etmişti. Sayın Bakanımız maşallah TOGG'a hazır, bizi de hazırladı, 84 milyonu da hazırladı. Sayın Bakanım merakla ve heyecanla bekliyoruz. Biz de çalışıyoruz, bu süreçte şehirlerimizi TOGG'a hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, “Ben bu bölgede doğmuş, büyümüş bir çiftçi çocuğuyum. Bozkırda bizi yakıp kavuran kızgın güneşin, bir gün gelip de bize gelir kapısı olacak bir yatırıma dönüşeceğini hayal bile edemezdik. Allah’a sonsuz şükürler olsun” diye konuştu.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI LEYLA ŞAHİN USTA: ÖNÜMÜZE BAKIYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta ise Türkiye'nin yakın siyasi tarihinde güçlü iktidarlar döneminde büyük yatırımların hayata geçirildiğini vurguladı. Usta, “Türkiye'nin önünü kesmeye ve engellemeye çalışanlara rağmen, eski Türkiye hayaliyle bir takım sığ gündemlerle ülkeyi meşgul edip, 'biz Türkiye'yi eski parlamenter sisteme döndüreceğiz' diyerek bu yatırımları engellemeye çalışanlara rağmen önümüze bakıyoruz. İşimize bakıyoruz, gerçek gündemlerle çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız da "Kalyon enerjinin bu yatırımıyla Cemal Kalyoncu'nun üstün gayret ve çabalarıyla artık Konya'mız güneş enerjisinde bir merkez konumuna geldi. Tarım şehrinin sanayi şehri olması yanında yenilenebilir merkezi ve üretim kaynağı haline geldi” dedi.

KALYONCU: 1.4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM 2022 SONUNDA TAMAMLANACAK

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ise, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji atılımında tarihi bir gün yaşadığını belirtti. Kalyoncu, “2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki, 20 milyon metrekarelik Karapınar’da 700 bin adet panelin montajı tamamlandı. Böylelikle kurulumu yapılacak panellerin yaklaşık yüzde 30’u tesis edildi. Böylelikle, şimdiden, santralimiz Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi üretim merkezi oldu. Tamamı devreye alındığında ise Avrupa’nın en büyük ve dünyanın ise en büyük 5 santralinden biri olacak” diye konuştu.

Karapınar GES’in 1 milyar dolarlık yatırım tutarına sahip olduğunu söyleyen Kalyoncu, “Ankara’daki fabrikamıza da 400 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Dile kolay, pandemi koşullarına rağmen toplamda 1.4 milyar dolarlık yatırımı Allah’ın izniyle 2022 yılı sonuna kadar tamamlayacağız” dedi.

Yönetim binası Scada Merkezi tasarımının bir yarışma ile belirlendiğini söyleyen Kalyoncu, “Bu merkez, yalnızca bir yönetim binası değil Türkiye’de bu alanda çalışan profesyonellerin, akademisyenlerin ve öğrencilerin yararlanabileceği bir teknoloji ve bilgi paylaşım merkezi olarak da hizmet verecek” açıklamasında bulundu.

2 MİLYON VATANDAŞIN YILLIK ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde panellerin kurulumuna 19 Ağustos 2020 tarihinde başlanırken, bugüne kadar toplam 271 megawat gücündeki 700 bin panelin kurulumu tamamlandı ve elektrik üretimine başladı. Karapınar’ın 2022 sonunda bin megavat olarak tam kapasite ile devreye alınması planlanırken, bölgede 2 milyon 800 bin güneş panelinin daha kurulumu yapılacak. Santralin tam kapasite devreye alınması ile birlikte yıllık 2 milyon vatandaşın elektrik ihtiyacı buradan karşılanacak.

Karapınar GES’in şu anki yapım döneminde, 300 kişi Karapınar’lı olmak üzere 900 kişi görev yaparken, işletme döneminde ise toplam 150 kişi görev yapacak.