Teknoloji 15.04.2017 15:23

Devlet oyunu, sektör rekoru gördü

Türk oyun geliştiricilerin geçen yılki ihracat rekorunun arkasında, sektörün gelişimi için yürütülen yoğun çalışmalarla bakanlık ve kurumlarca verilen çeşitli destekler yatıyor.
Devlet oyunu, sektör rekoru gördü

Oyun geliştirme sektöründeki potansiyeli değerlendiren bakanlık ve kurumlar, son dönemde çeşitli mekanizmalarla bu alandaki büyümeyi destekliyor.

Merakla beklenen oyunlara imza atan ve milyonlarca oyuncuya ulaşan Türk oyun sektörü, bu başarısını ekonomik göstergelerle de ortaya koyuyor. Sektör son olarak geçen yıl ihracatını yüzde 25 artırarak 500 milyon dolar rakamına ulaştı. Böylece aynı zamanda bir ihracat rekoruna imza atılmış oldu.

Geçen yılki ihracat rekorunun arkasında, sektörün gelişimi ve yerli oyun geliştiricilerin tanıtımı için yürütülen yoğun çalışmalarla bakanlık ve kurumlarca verilen çeşitli destekler yatıyor. Sektör temsilcileri, 10 milyar dolarlık ihracat hedefi için yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Türkiye’deki oyun geliştirici firmaların teknik, sosyal ve ekonomik gelişimini artırmak, yerli oyun ekosistemini geliştirmek amacıyla kurulan Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED), tüm bu çabaların merkezinde yer alıyor. Dernek, üyelerini tüzel kişiliğe sahip adaylar arasından seçerken, hemen hemen tüm faaliyetlerini bireysel oyun geliştiricilere, bu sektöre ilgi duyan öğrencilere kadar uzanan geniş bir yelpazede gerçekleştiriyor.

TOGED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin'in verdiği bilgilere göre, üye sayısı 25'e ulaşan dernek, başta ODTÜ Teknokent olmak üzere, çeşitli kurumlarla iş birliğine giderek yerli oyun geliştiricilerin uluslararası alanda tanıtımı amacıyla geçen yıl sektörün önde gelen uluslararası konferans ve fuarlarına geliştiricilerin katılımını sağladı.

Her yıl tüm dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de ODTÜ Teknokent ATOM’un organizatörlüğünde düzenlenen ve birçok ilde yüzlerce kişiyi buluşturan oyun maratonu Global Game Jam, yerli oyun geliştiricilere uluslararası pazarların kapısını aralayan dünyanın en büyük interaktif eğlence fuarı Gamescom, geçen yıl sektörün dinamizmini olumlu yönde etkiledi.

Sektör bu ve benzeri etkinlikler için Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Ankara Kalkınma Ajansı gibi kurumlardan destek aldı.

"Sektörün desteklenmesi devlet politikası"

TOGED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erkin, desteklerin kapsamı kadar sektörün desteklenmesinin bir devlet politikası olmasının da önemli olduğunu söyledi.

Dünyada 110 milyar dolarlık pazara ulaşan sektördeki önemli ülkelerde, oyun geliştirmenin devlet politikalarıyla büyütüldüğüne dikkati çeken Erkin, şunları kaydetti:

"Ekonomi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle oyuna destek bir devlet politikası haline geldi. Bunun artarak devam ettiğini görüyoruz. Bu desteklerin 10 milyar dolara ulaşma maceramızda süreceğine inanıyoruz. Ekonomi Bakanlığımızla çok önemsediğimiz bir projemiz var. Türkiye’de oyunla ilgili bir ekosistem geliştirmek istiyoruz. Burada Türk oyun geliştiricilerin yanında yurt dışından firmaların da stüdyo açarak oyun geliştirmelerini hedefliyoruz. Bu sayede yerli insan kaynağımız bu firmalarda istihdam edilip deneyim kazanacak, sonrasında belki kendi firmalarını açacaklar."