Röportaj 10.08.2018 11:00 Güncelleme: 10.08.2018 11:40

Digital İhracat Dönemi

Kaan Terzioğlu, Türkiye'de dünyanın en iyi 4.5G altyapılarından birini kurduklarını söyleyerek, "8 çeyrektir dünyada en fazla büyüyen operatörüz." dedi. Terzioğlu, ayrıca Turkcell olarak "Dijital ihracat" dönemini başlattıklarını söyledi.
Digital İhracat Dönemi

Okan SARIKAYA

Geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Turkcell Platinum Golf Challenge Turnuvası için Bodrum'da bulunan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, turnuva arasında gazetecilerle bir araya geldi. Sohbete -haklı bir gururla- Turkcell'in dünya çapındaki başarısından söz ederek başlayan Terzioğlu, "Global Mobile Suppliers Association'ın - GSA (Küresel Mobil Tedarikçiler Birliği) yaptığı araştırmaya göre dünyanın en iyi iki mobil şebekeden biri seçildik. Biri Swisscom diğeri Turkcell oldu." dedi.

Altyapının önemine değinen Kaan Terzioğlu, "işimizin olmazsa olmazı" vurgusu yaparak, Türkiye’de dünyanın en iyi 4.5G altyapılarından birini kurduklarını ifade etti.

“1440 STRATEJİMİZLE FARK YARATTIK”

Genel Müdür Terzioğlu, -bir gün içerisindeki toplam dakika miktarı 1.440'tan yola çıkarak geliştirdikleri kapsamlı strateji olan- 1440 ile fark yarttıklarını belirterek, dijital servisler dünyasındaki gelişmeleri özetledi:

"Geleneksel bir telekom operatörünün müşterisiyle 32 dakikalık bir ilişkisi var. 32 dakikayla tatmin olmadık. Oluşturacağımız dijital servis portföyümüzle, insanlara müzik dinlettireceğiz, TV seyrettireceğiz, fotoğraf çektireceğiz, saklattıracağız dedik. Aynı zamanda gazete, dergi okutturacağız, arama motoru hizmeti vereceğiz diye planladık. Geldiğimiz nokta bizim de müşterilerimiz günde 32 dakika telefonda konuşuyor. Buna ek olarak bugün fizy ile 24 dakika müzik dinliyor, 16 dakika BiP’te mesajlaşıyor, 30 dakika dijital platformumuzda gazete ve dergi okuyor. 55 dakika TV+ ile televizyonu takip ediyor. (Dünya Kupası zamanı 70 dakikalara çıktı) Yani bugün müşterilerimizle ilişkimiz 1440 dakikasında 150 dakikayı aşmış durumda."

1440 stratejisinin finansal sonuçlara da yansıdığına dikkat çeken Terzioğlu, 24 aylık dönemde cirolarını yüzde 52, EBİTDA’larını da(*) yüzde 107 artırdıklarından söz etti. "Sadece 2’inci çeyrekte yüzde 18.3 büyüdük." diyen Genel Müdür Terzioğlu, "8 çeyrektir dünyada en fazla büyüyen operatörüz." dedi.

DÜNYADAKİ OPERATÖRLERİN TURKCELL İLGİSİ

Başarı hikayelerinin tüm dünyanın ilgisini çektiğinden de söz eden Kaan Terzioğlu, "Son 3 ay içerisinde Küçükyalı’daki genel müdürlüğümüze genel müdür seviyesinde, Afrika’dan, Karayipler’den, Nepal’den, Amerika’nın Latin tarafından Doğu Avrupa’dan operatörler ziyarete geliyor. Hikayemizi dinliyor ve dijital servislerimizi inceliyorlar. İşbirliği yapmak istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Dünyanın ilgisinin sadece ziyaretle sınırlı kalmadığına dikkat çeken Terzioğlu, Turkcell olarak “Dijital ihracat” dönemini başlattıklarına vurgu yaparak, "Bunun en somut örneği bugün Moldovalı Moldcell oldu. Müşterilerine bizden satın aldığı BiP’i, lifebox’ı kendi müşterilerine aynı isimle dijital servis olarak sunuyor." şeklinde konuştu.

EN UCUZ EĞLENCE KAYNAĞI

Telekom sektörünün bir takım macro etkilere nispeten daha az duyarlı bir sektör olduğunu söyleyen Kaan Terzioğlu, "İnsanlar öyle ya da böyle konuşmaya devam ediyor. Cep telefonundan müzik dinlenebiliyor. Televizyon izlenebiliyor. İnternete girilip, istenen video, film anında seyredilebiliyor. Aslında işin gerçeği halkın en ucuz eğlence kaynağı cep telefonu. Bu rakamlara da yansımış durumda. Türk insanı dünyanın en çok internet tüketenleri arasında 5. sırada yer alıyor." dedi. Dünyada birinciliğin aylık 11 GB ile Finlandiya'da olduğunu söyleyen Terzioğlu, "Turkcell’de 4.5G ile tüketicilerimiz 2 kat fazla data harcarken, kişi başı tüketim aylık 7GB’a ulaştı. Dijital markamız Lifecell’de aylık ortalama 8GB’a geldi." vurgusu yaptı.

“FİBERDE PAYLAŞMAK ESKİ TÜRKİYE SÖYLEMİ"

Dijitalleşecek Türkiye’nin çözmesi gereken konulardan bir tanesinin fiber olduğunu, fiber altyapısının yeterli olmadığını 3.5 yıldır her ortamda söylediğini ifade eden Terzioğlu, "3.5 yılın sonunda Sayın Binali Yıldırım’ın insayatifiyle bir protokol imzaladık. Fiber altyapısını paylaşacağız dedik. Paylaşmak mevcudu paylaşmaktır. Bu konu mevcudu paylaşmakla bitecek bir konu değil. Yenisini yapmamız lazım. Yenisini yapmak içinde farklı bir iş modeli gerekiyor." dedi.

Terzioğlu, bugün Türkiye’deki toplam 22 milyon hanenin 6 milyonunda fiber mevcudu bulunduğuna da dikkat çekerek fiber konusundaki görüşlerini şu sözlerle değerlendirdi: "Diğer hanelere de götürmemiz gerekiyor. 3 şirketin her birinin bunun aynı anda yapmasının imkanı bulunmuyor. Türkiye’deki fiber altyapının değeri kalmadı. Değeri 2-3 milyar dolar. Almanya’da ise 60 milyar dolar. Bu farkın kaynağı sistemin temelindeki kuralların yanlış olması."

"YENİ ŞİRKET KURULSUN"

"Gerekiyorsa herkes elindeki fiberleri versin ve yeni bir şirket kurulsun. Bütün fiberleri yeni bir şirket altında birleştirip, ilgili şirkete de sen Türkiye’nin her yerine fiber döşeyeceksin demek gerekiyor. İstanbul’dan Ankara’ya 3 tane ayrı otoban yapmadığımız gibi herkesin kendi otobanını yapması da söz konusu olamaz. Eski Türkiye’de paylaşmak yeterliydi yeni Türkiye için yeni bir yapı lazım. Paylaşmak eski Türkiye’nin söylemiydi. Yeni Türkiye’nin söyleminin ortak yapmak olması gerekiyor."

YENİ İŞ MODELİ İHTİYACI

İmtiyaz sözleşmelerinden gelen verimsizliği ortadan kaldırmak gerektiğine de değinen Terzioğlu, "Hangi şirket 20 yılda geri dönüşü olan bir yatırımı, 7 senesi kalmış bir imtiyaz sözleşmesiyle yapabilir? Bu konuda yeni bir iş modeline ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’de her şey değişiyor bu da değişebilir." dedi.

“TARİHİ FIRSATI TAKSİT TAKSİT KAÇIRMAYALIM”

Türkiye'nin ülke olarak teknolojiyi çok çabuk benimseyen ve hayatına katan genç bir nüfusa sahip olduğuna ve yetişmiş insan kaynağının en önemli sermaye olduğunu ifade eden Kaan terzioğlu, "Türkiye’nin dijitalleşmesinde öncü rol oynayacak bu insan kaynağını doğru yetiştirmemiz ve yönlendirmemiz kritik bir önem taşıyor. Bir yandan ortak fiber altyapıyı konuşurken, yerli otomobili hayata geçirirken diğer yandan gençlerimizin teknolojiye erişimini taksitlerle kısıtlamak, ülkemizin dijitalleşme yolculuğuna büyük sekte vuracak bir gelişmedir." dedi.

“SAĞLIK DÖNÜŞÜMÜ EN HIZLI OLAN SEKTÖRLERDEN”

Artık sadece bir Telekom operatörü olmadıklarını ve her alanda yatırımları sürdürdüklerine dikkat çeken Terzioğlu, "Bunlardan bir tanesi de Türkiye’de dönüşümü en hızlı sektörlerden biri olan sağlık. Şehir hastaneleriyle Türkiye’de dijital hastane dönemini başlattık. Elazığ, Adana, Yozgat şehir hastanelerinin bütün iletişim altyapısını biz işletiyoruz. Bir hastanın hastaneye girdiği andan itibaren yaptığı bütün işlemleri bizim altyapımız takip ediyor." şeklinde konuştu.

“TÜRK HALKI TÜRK İNSANI DEVLETİNE SAHİP ÇIKAR”

Sohbetin finaline doğru Amerika ve ambargo konusundaki görüşleri sorulan Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu, Türk halkı ve Türk insanının devletine sahip çıkacağını söyleyerek, "Ambargo gibi metotlarla halkla devleti kimse ayrı düşüremez. Tam tersi böyle şeyler insanları birleştirir. Ümit ediyorum ki Türkiye’de de böyle olacaktır. Ambargo köhnemiş fiziksel dünyanın silahları. Buna dijital dünyanın silahlarıyla cevap vermemiz gerekiyor." dedi.

Dijitalleşmede ülke olarak çok ileride olduğumuzu söyleyen Terzioğlu, "Google, Facebook gibi şirketlerin ciroları içinde kullanıcı bazı olarak çok önemli yerlerdeyiz. Kendimize uygun bir politika izleyeceksek dijitale sahip çıkmamız lazım. En önemlisi de Türkiye’nin datasına sahip çıkmamız gerekiyor. Bu amaçla veri merkezi yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Son olarak İzmir’deki veri merkezimizin açılışını yaptık. Türkiye’nin en büyük veri merkezi işletmecisiyiz. Bu konunun yabancı düşmanlığıyla alakası yok. Onlar da Türkiye’ye gelsinler ancak bizim veri merkezimizde olsunlar. Burada istihdam yaratsınlar. Türkiye için ürün ve hizmet geliştirsinler. Ama bunu yapmayıp sadece veriyi alayım, parayı alayım mantığı olmaz." ifadelerini kullandı.

“REKABET KURUMU GEÇ BİLE KALDI”

Rekabet Kurumu'nun Google'a açtığı soruşturma konusundaki düşünceleri de sorulan Terzioğlu, "Dünyanın hiçbir ülkesinde Amerika da dahil Google’ın yüzde 98 Pazar payı yoktu. Bugün bizim yaani ile yüzde 5’in üzerinde bir payımız oldu. Bu payı daha da yükselerek yüzde 30-35’lere gelecektir. Büyük ülkelere baktığınızda, Çin’in Baidu’su, Güney Kore’nin Naver’ı, Rusya’nın Yandex’i var. Türkiye’nin de Yaani’si oldu. Sadece Türkiye’de değil, Avrupa Birliği’nde de Google, rekabete aykırı davranışları dolayısıyla inceliyor. Hatta yakın zamanda Avrupa Birliği, Google ceza da kesti. Türkiye’deki rekabet kurulu geç bile kaldı. Ancak geç olması hiç olmamasından iyidir." değerlendirmesinde bulundu.

“TURİSTLERDEN ALDIĞIMIZ SİNYAL ARTIŞI 4 KAT ARTTI”

Alınan sinyaller ile turizm sektörüne dair bir değerlendirmede de bulunan Kaan Terzioğlu şu tespitleri paylaştı:

"Turkcell olarak 2016’da turistlerden baz istasyonlarımıza gelen sinyal sayısı 500 bindi. 2017’de ise ülkemize gelen turistlerden 900 bin sinyal alırken bu yıl neredeyse iki katı (1.8 milyon) sinyal alıyoruz. Özetle iki sene öncesine göre yaklaşık 4 katı gibi müthiş bir sinyal artışı söz konusu. Sinyallere baktığımızda en çok turistin başta Rusya, Almanya, Fransa ve İsveç gibi ülkelerden geldiğini görüyoruz. Suudi Arabistan ve İran gibi ülkeler ise yedinci sekizinci sırada geliyor. Yine sinyallerimize göre Ege ve Akdeniz kıyıları yine gözde ancak bu yıl turizmde Karadeniz Bölgesi de yükselişte görünüyor."
"Öyle ki bu ilgiye karşılık ülkemize gelen misafirlerimizin iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için turistlere özel tanışma setini tüm mağazalarımızda satışa çıkardık. (12 GB internet, 30 dk uluslararası konuşma, 300 dk Türkiye’de her yöne konuşma) Ülke turizmine katkı sağlamak için turistlerin yoğun olduğu mağazalarımızda müze kart satışı da yapıyoruz. Yine ülkemizde turizme katkı sunmak amacıyla uçtan uca dijital seyahat sitesi Fulltrip’i Turkcell desteğiyle sunuyoruz."

“DERGİLİK’TEN ŞIRNAK’TA NATIONAL GEOGRAPHIC VE WOMEN’S HEALTH OKUNUYOR”

"Dergilik uygulamamız müthiş bir noktaya geldi. Uygulama üzerinden, geçen ay 5 milyon dergi, 900 bin gazete okundu. Resmi gazeteyi de yayınlamaya başladık. Yerel gazeteler de bu platformda yer alıyor. Bu sayede dergiler, gazeteler Türkiye’nin her yerinden kolayca erişilebilir ve okunabilir hale geldi. Örneğin Şırnak’ta 66 kişi National Geographic, 32 kişi de Women’s Health dergisi okumuş."

“HADİ’DE 300 BİN KİŞİ YARIŞIYOR”

"Hadi, bugün herkesin ilgi gösterdiği cep telefonunda yarışma platformu oldu. En son 300 bin kişi uygulamaya katıldı. Ortalama toplamda 2000 TL ödül dağıtılıyor; ama bu rakam 20 bin TL’lere kadar çıkıyor.
Hatta Yaani’de bir gün en çok neyin aradığına baktık. 10 dakikalık bir zaman diliminde 15 bin kişi Roma Tarihi Meclisini aramış. Sonradan anladık ki Hadi yarışmasından sorulan bir sorunun cevabı için insanlar arama yapmış."

(*) EBITDA, bir şirketin finansal performansının bir göstergesi. (Earnings Before Interests, Taxes, Depreciation and Amortization)’u ifade eden, Türkçesi FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) olan bir açılım.