Sağlık 25.03.2019 03:00

'Diode Lazer Cihazlar Tıbbi Değil Kozmetiktir'

GÜSEF (Güzellik Uzmanları Spa İşletmecileri Eğitmenleri Federasyonu) Başkanı ve kozmetik cihaz üreticisi Rıfat Kıyıcı, kozmetik amaçlı üretilen "DIODE Cihazlar"ın işleyiş mantığını anlatırken, cihazın mutlaka eğitimden geçmiş bir güzellik uzmanının kullanması gerektiğinin altını çizdi.
'Diode Lazer Cihazlar Tıbbi Değil Kozmetiktir'

GÜSEF Başkanı Rıfat Kıyıcı, 40 yıldır bu sektörde olduğunu ve baba mesleğini devam ettirdiğini söyleyerek, diode lazer cihazların aynı zamanda imalatçısı olduğunu, imalatçı firmaların önünün açılabilmesi için Çin mallarının önünün kesilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kıyıcı lazer epilasyon diode cihazlarının kullanım şartlarını anlatırken, bu cihazların tıbbi olmadığına vurgu yaptı. Kıyıcı şunları söyledi:

"Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin köklerini tahrip etmek için cildin alt tabakalarına farklı dalga boylarında lazer ışığı gönderilmesidir. Temel olarak kıla renk veren melanin tarafından emilme özelliğine sahip olan lazer ışını, kozmetik amaçlı kıl köküne uygulanan, kalıcı olarak yok eden ve uygulama bitince etkisi geçen bir ışıktır. Lazer epilasyon, 3.5 milimetrelik bir derinlikte uygulanan kişiye zararlı olmayan yalnızca kıl köküne etkili ısı enerjisi veren bir cihazdır.
Epilasyonda kozmetik amaçlı üretilen DIODE Cihazları 2014/30 ve 2014/35 CE belgeli olup tıbbi cihaz yönetmeliğine girmez. Düşük enerji ile masaj hissi veren bir uygulamadır. 10j/cm2 enerji aralıklarla verilir ve cilde agresif değildir. Cihazlar 12j/cm2 enerjiyle sınırlıdır.

"En son teknoloji cihazlar"

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, kozmetik amaçlı kullanılan diode lazer epilasyon cihazını diğer lazerlerden ayırmıştır. Kozmetik amaçlı üretilen ütüleme diode lazer epilasyon cihazları, güvenilir bir şekilde, hızlı sonuç veren, her cilt ve tüy tipine uygulanabilen en son teknoloji cihazlardır.
Epilasyonda kullanılan diode lazer cihazlar tıbbi değil, kozmetiktir. Kanun, kozmetik amaçlı üretilen ve sadece epilasyon amaçlı kullanılan ütüleme diode lazer epilasyon cihazının kullanımını, güzellik salonlarına vermiştir. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bu cihazların tıbbi cihaz kapsamında değerlendirilemeyeceği hususundaki görüşünü 01/07/2016 tarih ve 86765 sayı ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne iletmiş, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü 25/11/2016 tarih ve 25982 sayı ile 81 İl Valiliğine görüşü göndermiştir. Bu görüş sonucunda, Belediyeler cihazın kullanılmasına izin vermiş, KOSGEB bu cihazlar tıbbi amaçlı olmadığı için destek vermiş ve Talim Terbiye Kurulu 2014/30 ve 2014/35 CE’li cihazlarla eğitim vermek şartıyla eğitim programını onaylamıştır.

5580 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren kurumlarda, Bakanlıkça belirlenen programları başarıyla tamamlayanlar, aldıkları kurs bitirme belgeleriyle, tamamladıkları programlara ilişkin iş yerlerinde çalışabilir ve iş yeri açabilirler. Bu durumda olan kişiler için başka bir meslek belgesi aranmaz. Bu Kanun maddesi, seri atışlı Diode lazer epilasyon kurs bitirme belgesine sahip olan kişilerin, uygulama yapabilmesini Kanunla koruma altına almıştır. Güzellik sektöründe epilasyon uygulaması için gerekli eğitim saati eğitimlerini tamamladıklarına dair belgeleri olan Güzellik Uzmanları, onaylı cihazlarla uygun cilt tiplerine göre temel hijyen ve iş yeri açma şartlarına sahip güzellik salonlarında, epilasyon yapabilir."
Bu aralar güzellik salonlarında sıkıntılar arttı. İki salona daha belediyeden ruhsat iptali için yazı gitmiş diode cihazı kullanıldığı için. "3 gün içinde diode cihazını kaldırın" ihtarı geliyor. Aslında 2016 yılında İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan lazer diode epilasyon cihazının tıbbi olmadığıyla ilgili yazı aldık. Ürünü kullanacak cihazı üretici firma belirler. Ki diode cihazlar zaten tıbbi değil. 

"MUTLAKA UZMAN KONTROLÜNDE YAPILMASI GEREKİYOR"

Güzellik sektörü olarak, gelişen teknolojiyi hızla güzellik hizmetine sunuyoruz. Diode lazer epilasyon cihazını güzellik uzmanı kullanır; biz ona göre üretmişiz diğer üreticilerin yaptığı gibi.. Alexsandrite, nd-yag epilasyon cihazları 93/42 CE belgeli ve 150 j/cm2 enerji sınırlı tıbbi cihazlardır. Diode lazer cihazlarında da tıbbi ve kozmetik amaçlı cihazlar bulunmaktadır. Kozmetik Diodlar 2014/30 ve 2014/35 CE li ve 12 j/cm2 sınırlıdır. Bu noktada istenmeyen tüylerden kurtulmak isteyen vatandaşlarımız güvenle güzellik salonlarında dıode lazer ile epilasyon yaptırabilirler. Lazer tedavileri yapıldıkları anda yalnızca 3.5 milimetre derinlikteki kılların ısı enerjisi ile yok edilmesine neden olurlar. Vücudumuza yayılan ve devam eden bir etki söz konusu olmamaktadır. Lazer epilasyon mutlaka uzman kontrolünde yapılması gereken bir uygulamadır. Lazer epilasyon yaptıracağınız yerlerin belediyeden ruhsatlı salonlar olmasına özen gösterin."
Kıyıcı, aynı zamanda güzellik uzmanlarına bu tür cihazları kullanma yeterliliği için en az 500 saat eğitim verildiğini belirterek, diode lazer cihazların kozmetik cihazları olduğu halde güzellik uzmanlarına iş yerinde bu cihazların kaldırılması ihtarının geldiğini söyledi. Kıyıcı şunları kaydetti:
"Güzellik uzmanlarına verdiğimiz 500-600 saatlik eğitim sonucunda elde ettiği belgesiyle iş yeri açma hakkı var. Yönetmelikte "İş yeri açabilir" durumu kesinleşmeli. 800 saatlik eğitimden sonra devlete bağlı kurumlar tarafından sürücü kursunda olduğu gibi yeterlilik sınavı yapılıp, iş yeri açma hakkının verilmesini istiyoruz. Alaylı bir doktor olmadığı gibi alaylı bir güzellik uzmanı da olamaz. 2017'de özel eğitim kurumlarının belgelerini iptal ettiler. Yani meslek kurslarından alınan eğitimi geçersiz kıldılar. Denildi ki "Güzellik uzmanları, Lazer yöntemleri hariç diğer tıbbi olmayan uygulamaları yapabilir" Ancak Diode bir lazer cihazı ve bu cihazları klinikler de dahil olmak üzere uygulayan kişiler zaten güzellik uzmanlarıdır. Ayrıca "Tıbbi olmayan uygulamaları yapabilir" deniyor; Evet bu cihaz tıbbi değil. Hem "Tıbbi olmayan cihazları uygulayabilir" deniyor, hem de tıbbi olmamasına karşın bu cihaz lazer cihazı olunca güzellik uzmanının önünü kesiyor. Bu durumda 2018'de Sağlık Hizmetleri Müdürlüğüne görüş sordurdum; şöyle bir yazı geldi: "Tıbbi olmayan uygulamalarda kullanımda mevzuata aykırılık yoktur." Bu yazıdan sonra rahatladık. 5'inci ayda aynı genel müdürlüğün başka bir dairesi, ne olursa olsun lazer yasak, kullanamazsınız dedi. Biz de dedik ki 5580 sayılı kanuna göre "Eğitimini aldığı bütün uygulamaları yapar" hatta iş yeri açar. Bizim ruhsatlarımızla Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ilgileniyor. Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü bizim için çabalıyor ama Sağlık Bakanlığına sormadan hiçbir işlem yapılamıyor. Ruhsatımızı yerel yönetimler, şu anki cezaları kesen ise il sağlık müdürlüğü... Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü Sağlık Bakanlığına sordu. Bakanlık da dedi ki (10'uncu ay 2018): "Milli Eğitim Bakanlığının 5580 sayılı kanununa göre, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun, bu cihazın tıbbi olmadığıyla ilgili görüşüne göre işlem yapılması." Yani İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu demiş ki, bu cihaz tıbbi değil. Kanun demiş ki; "Eğitimini aldığı bütün uygulamaları yapar" Bunun eğitim var; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, şu anda kurumda verdiğimiz eğitim var. Bu eğitimi İl Sağlık Müdürlüğü ve belediyeler yok sayıyor. Haliyle güzellik uzmanları belediyelere dargın hale geldi. Son haftalarda tebligatlar geldi. GÜSEF Başkanı ve bir eğitmen olarak, meslektaşlarımın bu mağduriyetinin giderilmesi için çabalıyorum."

"Kozmetik sektörde kadın istihdamı çoğalmalı"

Kıyıcı, Avrupa'da güzellik uzmanlarının el üstünde tutulduğunu ancak ülkemizde aynı değerin verilmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Benim yaptığım iş aslında kadın istihdamını artırarak kadın gücünü ekonomiye kazandırmak. 1979 yılında bu sektöre başladım. Benim baba mesleğim.
Eğitim kurumum var 20 yıldır. Kursta meslek elemanı yetiştiriyorum. Kadınlar yapı itibariyle kozmetik, güzellik sektörüne yatkın; dolayısıyla bu sektörde kadın istihdamı çoğalmalı. Öte yandan 38 yıldır imalat yapıyorum. Türkiye'de bu cihazları yapıyorum. Hatta yüksek teknoloji diode lazer de ürettik ve uluslararası platformda patentli bir cihaz ürettik. Kısacası imalat yapıp kadın gücünü ekonomiye kazandırmak, kadın istihdamını kazandırmak için yıllardır uğraş veriyorum. 100 bin tane güzellik uzmanı var. Bunun 20 bini güzellik salonu olanlar. Bunların yüzde 99'u kadın. Biz onlardan ameliyat, enjeksiyon beklemiyoruz. Dünyada epilasyonu kim yapıyorsa biz de onu istiyoruz. Ki bu hakkı da İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu vermiş, Milli Eğitim Bakanlığı vermiş, KOSGEB vermiş... Ancak güzellik uzmanlarına tabligatlar yağıyor. Açtıkları güzellik salonlarında diode lazer epilasyon cihazlarını kaldırmaları isteniyor. Eğitimini aldığı işi yapmasına engel olunduğu için tebligatlarla hem maddi hem manevi çöküş yaşadığı için güzellik uzmanları çalışma şevkini kaybediyor. Güzellik uzmanlığı meslek değil mi bu ülkede? Bu durumda bu ülkede kadın istihdamı eksilmeyecek mi? Güzellik uzmanları Avrupa'da doktor gibi karşılanıyor. Biz neden engel oluyoruz? Bizde eğitim mi yok? Gelin bakın bizde ne eğitimler var. Cilt hastalığından tutun anotomiye kadar. Güzellik uzmanlarının bu mağduriyetinin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına görüşmeye gidebiliyorum ama Sağlık Bakanlığından bir türlü randevu alamıyorum. Cumhurbaşkanımız Erdoğan ne diyor?;Kadın istihdamına destek verin. Ben kadın istihdamının bu sektörde güçlü olması ve kadın güzellik uzmanlarının önünün kapatılmaması için bu engellerin aşılması gerektiğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız'la görüşüp bu konudaki sıkıntılarımızı dile getirmek istiyorum. Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü başvurumu yaptım. 2017'deki iş yeri açma ruhsat yönetmeliğinin değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun değişmesi için gereken sebepleri dayanakları da sundum. Açık açık kim epilasyon yapabilir, hangi belgeyle yapar, hepsinin belirtilmesi gerekiyor. Şu anda yönetmelikte işin içinden çıkılamıyor.
Diode lazer konusunun çözülmesi lazım; mağdurlar var. Güzellik uzmanları huzur içinde işlerini yapamıyorlar. Neden bu kadar üstlerine gidiliyor anlamıyorum. Bu insanlar dolgu mu botoks mu yapıyor? hayır bu uzmanlar epilasyon yapıyor. Dolgu botoks, saç ekimi yapan varsa, onlara ceza versinler; Haklı ceza olur bu. Sektörümüz boğazı sıkılmış gibi.."

"ÇİN MAKİNELERİ DEĞİL TÜRK MAKİNELERİ ALIN"

Kıyıcı, Çin mallarının Türkiye'de yaygın olmadığı 20 yıl öncesinde bu cihazları yapabilen profesyonel firmalar olduğunu ama Çin mallarıyla başedemeyip yakın tarihe kadar dayanamayıp kapanmak zorunda kaldıklarını anlattı:
"38 yıldır makine imalatı yapıyorum. Cilt bakım, lifting cihazları, vücut bakım, epilasyon cihazları imalatı yapıyorum. Hatta Türkiye'de elektronik malzemenin olmadığı günlerde başladık. Hiç ithalat yapmadım, hep imalat yaptım. Hep ithalatın önünü kestim. KOSGEB güzellik salonlarına makine desteği veriyordu, kesti. Alım gücü olmayınca ucuz Çin mallarına yöneldi sektördekiler. Çin malı alınınca da maksimum bir yıl dayanıyor ve bir yıl sonunda o makine çöp oluyor. Olan milli sermayeye oluyor. Neden sermayemizi ülkemizde tutmuyoruz? Bu cihazlar bu ülkede üretilebiliyor. Ben bunlarla ilgili başvuruları yaptım. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla görüştüm. Sağolsunlar, dinlediler, evrakları verdim. KOSGEB'e gidiyorum bana diyor ki sen imalatçısın, sana destek verelim 10-20 milyon. İstemiyorum; ben zaten yaptım makineyi.. Sen bunu güzellik salonu açacak kişiye ver, hem ben nemalanayım hem onun ekonomisi yükselsin, hem de o iş yeri açan güzellik uzmanı istihdam sağlasın. Türkiye'de yapılan imalatlarla ilgili gümrük konması lazım. KOSGEB haklı olarak desteklerini yüksek teknolojiye yönlendirdi. KOSGEB desteği büyük sıçrama yapar ve Çin mallarını ikinci plana atar. İstatistik bir araştırma yapılsın; ülkeye kaç tane Çin malı cihaz girmiş, kaç tanesi çöpte duruyor, kullanılmıyor. Bu cihaz kavramındaki kargaşanın kalkması ve kalitenin artması için İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda tıbbi cihazların kayıt sistemi var. Siz tıbbi cihazı getirip, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna kaydedemezseniz o makineyi satamazsınız, hiçbir hastane onu almaz. Kozmetik biriminizde Kozmetik Cihaz Bölümü yapın, biz de gelelim teknik dosyamızı, belgelerimizi, servisimizi, yeterliliğimizi verelim; standarta uyanları kayıda alın. Denilsin ki; bu şahsın makinesi güvenlidir, bu makine kayıt altındadır, güvenle alabilirsiniz. Bu standartlara uyacak kolay kolay Çin malı çıkmaz. Bu durumda otomatik Çin malının önünü kesebilirsiniz. Çünkü kaliteyi ortaya koyuyorsunuz. Müşteri cihaz alacağı zaman da der ki; bu kalitedeki cihazı alayım; Çin malı alıp çöpe atmak zorunda kalmayayım. Bu sektöre bu kalite standartları lazım. Çin'den gelenler 1 milyon atışı göremezken biz 20 milyon atışın garantisini veriyoruz ama gene de Çin malları bizim önümüzü tıkıyor. Bundan 20 yıl önce Çin malları ülkemizde yaygın olmadan önce parmakla sayılan imalatçı firma vardı ve hepsi profesyoneldi. İnanın şu anda yüzde 90'ı yok.. Çin'le başedemediler ve kapatmak zorunda kaldılar. Kalite bitti. Üretim durdu, ihracat durdu.. İhracat yapılır, ancak ihracattan önce bu işin eğitimini almış güzellik uzmanlarına iş yeri açma hakkı verilmeli ki istihdam sağlansın."