Sağlık 25.03.2019 10:18

Dünya Sağlık Sektörüne Türk Damgası

Çoğu kadının en büyük endişesi yurt dışı tatilinde çocuğunun bir sağlık sorunu yaşaması halinde ne yapacağıdır.
Dünya Sağlık Sektörüne Türk Damgası

Esra KAZANCIBAŞI

Dilini iyi bilmediği, sağlık sistemini  tanımadığı bir ülkede başa gelebilecek bir sağlık probleminde uzman bir doktor, iyi bir hastane bulma kaygısını tüm anneler yaşar! Kalbindeki ritm sorunu nedeniyle pil taşıyan hastalar açısından da aynı şey söz konusudur. Alerjik reaksiyonları veya ağrı kesicilere rağmen geçmeyen migren atakları nedeniyle zaman zaman acillik olan bireyler de benzer kaygıları taşırlar. Bu konu çocukları yurt dışında okuyan ailelerde de çözülemeyen bir denklem gibi stres yaratır. Acil bir durumda ambulans nasıl çağırılır? Hastaneler kentin neresindedir? Devlet hastanesi mi yoksa özel hastane mi daha iyidir? Dibini, ötesini göremediğin kapkaranlık bir denizde yüzmeye benzer bu.

İster tatil, ister iş, ister yurt dışında yaşayan bir yakınınızı ziyaret amacıyla olsun artık dünyanın farklı rotalarına gönül rahatlığıyla seyahat edebilirsiniz. Neden mi? Çünkü Türkiye’deki bazı hastaneler ve tıp merkezleri dünyanın çeşitli ülkelerinde şube açmaya çoktan başladılar. Almanya’dan Irak’a, Hollanda’dan Kosova’ya, Bulgaristan’dan  Azerbaycan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Ukrayna’ya kadar gittiğiniz  pek çok ülkede sağlık sektöründeki bir Türk markasına rastlamak sizin için sürpriz olmamalı.

Bu yazı dizisinin  amacı çoğumuzun pek bilmediği bu konuda yurt dışında seyahat edecek sizlere hem rehberlik etmek, hem de Türk sağlık sektörünü dünyaya tanıtan hastanelerimizin başarılarına spot ışığı olmak. Hem ülkemizin tanıtımına katkıda bulunuyorlar, hem döviz kazandırıyorlar, hem de Türk tıbbının geldiği noktada sağlık hizmetini yurt dışında yaşayan Türklerin ve yabancı hastaların ayağına kadar götürüyorlar.

HEDEFİMİZ: SAĞLIK TURİZMİNDE LİDER ÜLKE OLMAK

Çok değil; 2 binli yıllara kadar kalp ya da göz ameliyatı olmak, kanser tedavisi görmek için çok sayıda hasta Avrupa ya da Amerika’daki hastanelere giderdi. Ancak artık hasta göçünün tersine döndüğünü gururla söyleyebiliriz. Yurt dışından her yıl binlerce hasta tedavi hizmetlerinden faydalanmak için ülkemize geliyor. Türkiye en çok göz, ortopedi, diş, kardiyoloji, onkoloji, beyin ve sinir cerrahisi branşlarında hasta çekiyor. Başta saç ekimi olmak üzere estetik tedaviler de Türkiye’nin sağlık turizminde iddialı olduğu alanlardan. Hedef, 2023 yılında 2 milyon uluslararası hastayı Türkiye’de tedavi etmek.  2023 yılında sağlık turizminden 20-25 milyar dolar gelir elde edilmesi amaçlanıyor. Medikal turizmde yakaladığımız bu ivme, özel sağlık kuruluşlarını da yurt dışı yatırımları konusunda cesaretlendirdi. Bugün dünyanın pek çok ülkesinde ülkemizin önde gelen bir sağlık markasına rastlamanız mümkün. 

ACIBADEM, BULGARİSTAN’IN EN BÜYÜK SAĞLIK GRUBU

Acıbadem Sağlık Grubu, Bulgaristan’da yaptığı yatırımlar ile öne çıkıyor. 2016 yılında City Clinic ve Tokuda Grubu’nu satın alarak Bulgaristan’ın en büyük sağlık grubu olan Acıbadem, burada 4 hastane ve 5 tıp merkezi ile hizmet veriyor. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Türk sağlık markalarının yatırımları için cazip bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Kolan Sağlık Grubu; KKTC’de bir hastane ve bir tıp merkezi ile hizmet veriyor. Türkiye, kanser tanı ve tedavisindeki deneyimini de dünyanın dört bir yanındaki hastalara  ulaştırıyor. Liv Hospital radyoterapi merkeziyle Gürcistan’da, Bozlu Grup ise Romanya’nın iki şehrinde Neolife Onkoloji Teşhis Merkezi ismiyle hasta kabul ediyor.

GÖZ, TÜP BEBEK VE DİŞ TEDAVİLERİNDE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAYIZ

Tüp bebek, diş ve göz  tedavileri konusunda hizmet sunan branş hastaneleri de yurt dışı sağlık yatırımlarında önemli role sahip. Bahçeci Sağlık Grubu, Bosna-Hersek’te üç şehirde açtığı tüp bebek merkezleri ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere umut oluyor. Göz sağlığı ve tüp bebek alanında Türk sağlık yatırımcılarının gözdesi ülkelerden biri de Irak. Jinemed Tüp Bebek Merkezi Basra’da, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi ise Bağdat’ta faaliyet gösteriyor. Batıgöz Sağlık Grubu ise, Sülaymaniye ve Erbil’deki hastaneleri ile hizmet veriyor. Aynı şekilde Almanya’da ve Hollanda  da  branş hastanelerinin yatırım yaptığı ülkeler arasında yer alıyor. Dünyagöz, bu iki ülkenin yanısıra, Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan ve Kosova’daki sağlık yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Hospitadent ise, Almanya ve Hollanda’daki şubeleri, Kanada, Orta Doğu (Ürdün) ve Uzak Doğu’da (Çin) irtibat ofisleri ile ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde Türkiye’yi dünyada temsil ediyor.

Sizler için hazırladığımız dünyanın dört bir yanındaki Türk hastanelerin ve tıp merkezlerinin listesinin tatil ya da iş amacıyla  yapacağınız tüm yolculuklarda başucu rehberiniz olmasını umuyoruz.

YARIN: Dünyagöz ve Bozlu Sağlık Gruplarının Yurt Dışındaki Sağlık Yatırımları 

Hangi sağlık kuruluşunun hangi ülkede hastanesi var?

ALMANYA

Frankfurt: Hospitadent Diş Hastanesi

Frankfurt: Dünyagöz Hastanesi

Köln: Dünyagöz Kliniği

AZERBAYCAN

Bakü: Dünyagöz Hastanesi 

Bakü: Jinemed Tüp Bebek Merkezi

Bakü : Bahçeci Tıp Merkezi 

BOSNA-HERSEK

Sarajevo: Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Tuzla: Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Bihaç: Bahçeci Bihaç Tüp Bebek Merkezi

BULGARİSTAN

Burgas: Acıbadem City Clinic Cardiac Surgery Hospital Burgas 

Burgas: Acıbadem City Clinic Cardiac Surgery Hospital Burgas Tıp Merkezi

Sofya: Acıbadem City Clinic Cancer Center

Sofya: Acıbadem City Clinic Cardiovascular Center

Sofya: Acıbadem City Clinic Tokuda Hospital 

Sofya: Acıbadem City Clinic Cancer Center Tıp Merkezi 

Sofya: Acıbadem City Clinic Cardiovascular Center Tıp Merkezi

Sofya: Acıbadem City Clinic Tokuda Hospital Tıp Merkezi 

Varna: Acıbadem City Clinic Medical Center Varna

GÜRCİSTAN:

Tiflis: Dünyagöz Klinik

Tiflis: Liv Hospital Radyoterapi Merkezi   

HOLLANDA

Amsterdam: Acıbadem International Medical Center

Amsterdam: Dünyagöz Hastanesi

Amsterdam: Batıgöz Ön Tanı Merkezi

Denhaag: Hospitadent Diş Hastanesi 

Nıjmegen: Dünyagöz Klinik

IRAK 

Basra: Jinemed Tüp Bebek Merkezi

Bağdat: Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Süleymaniye: Batıgöz Hastanesi

Erbil: Batıgöz Hastanesi

KIRGIZİSTAN

Bişkek: Dünyagöz Ön Tanı Merkezi

KOSOVA

Priştine: Dünyagöz Ön Tanı Merkezi

Priştine: Medicine Hospital

Priştine: Bahçeci Kosova Dal Hastanesi

Priştine: Bahçeci Estetik Merkezi

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Lefkoşa: Kıbrıs Kolan British Hospital

Girne: Kyrenia Kolan British Medical Center

MAKEDONYA 

Üsküp: Acıbadem Sistina Hospital

MOLDOVA

Kşinev: Bozlu Holding Medpark Hastanesi’nin radyoloji bölümünü isletiyor.

ROMANYA

Bükreş: Neolife Onkoloji Teşhis Merkezi

Bükreş: Batıgöz Hastanesi

Iasi:  Neolife Onkoloji Teşhis Merkezi

UKRAYNA

Kiev: Batıgöz Hastanesi


‘Yurt dışındaki sağlık yatırımları ülkemize döviz kazandırıcı bir hizmettir’

“Türkiye, sağlık sektöründe markalar yaratmış bir ülke. Acıbadem, MedicalPark, Memorial, Medipol, Dünyagöz gibi markalar Türkiye’nin yüz akı sağlık gruplarıdır. Yurt içi pazarın daralması gibi sebeplerle ve dünyada markalaşıp büyüme gayretleriyle; bazen yabancı ortakları da yanlarına alarak yurtdışında da yatırımlar yapıyorlar. Bu Türkiye’nin ekonomik anlamda büyümesi açısından çok önemli bir gelişmedir.

Türkiye genelinde 650 özel hastane ruhsatı var, bunların 565 tanesi faal. Yurtdışında yaklaşık 20 Türk hastanesi bulunuyor. Sağlık yatırımı yaptığınız ülkede aynı zamanda bir şekilde ülkenizin reklamını da, diğer ürünlerinizin tanıtımını da yapıyorsunuz. Bu yönüyle sağlık kuruluşlarımızın yurt dışında yaptığı yatırımları büyük bir gelişme olarak görüyorum. Dünya markalarıyla tanınmış bir sektörün içinde olmaktan, kurumsal anlamda temsil etmekten de gurur duyuyorum.

“YURT DIŞINDA SAĞLIKTA NİTELİKLİ İNSAN BULMAK KOLAY DEĞİL”

Yurt dışındaki sağlık kuruluşlarında çalışacak nitelikli insan bulabilme konusunda sıkıntı var. Oysa, Türkiye son yıllarda özellikle sağlık sektöründe nitelikli insan yetiştirdi. Yurt dışındaki sağlık yatırımlarında Türkiye’deki kadar iyi yetişmiş sağlık çalışanını, doktoru, hemşireyi bulmak çok kolay olmuyor. Türkiye, özel sağlık sektöründen hizmet satın almaya alışmış bir ülke. Türk halkının özel sağlık kuruluşlarından hizmet alma kültürü var, başka ülkelerde bu kültür biraz daha az. Bu iki sorun, yurt dışında hizmet sunan hastaneleri biraz zorluyor. Ancak o zorlukları bilerek oralara gidiyoruz. Sağlık kuruluşlarımızın yurt dışında yaptığı yatırımlar ülkemize döviz kazandırıcı bir hizmettir.”