Halkbank web
Ekonomi 20.10.2021 07:00

E-ticaret işletmelerinin sayısı 321 bine ulaştı

Elektronik Ticaret Derneği (Elider) Başkanı Fehmi Darbay, e-ticaret ile ilgili güncel veriler paylaştı. 2021 yılının ilk 6 ayında e-ticaretin genel ticarete oranının yüzde 17,6'ya ulaştığını vurgulayan Darbay, e-ticaret ekosisteminde faaliyet gösteren toplam işletme sayısının ise 321 bin 742 olduğunu ifade etti.
E-ticaret işletmelerinin sayısı 321 bine ulaştı

Elider Başkanı Fehmi Darbay, e-ticaret sektörüne ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. Darbay, Elider’in, KOBİ’ler başta olmak üzere tüm işletmelerin e-ticaret süreçlerinde gelişimlerine destek olmak amacıyla kurulduğunu belirterek, derneğin hedeflerini şöyle anlattı; “Elider, e-ticaret ve e-ihracat yolculuğuna çıkan işletmeleri her türlü konuda desteklemeyi amaçlıyor. E-ticaret ekosisteminde ihtiyaç duyacakları her alanda yanlarında bize bulacaklar. E-ticaretin en temel konusu olan lojistik ve kargo süreçlerinde yaşanan sorunlara karşın ilgili işletmelerle anlaşmalar yaparak çözüm üretiyoruz, ayrıca, fiyat avantajı sağlıyoruz. E-ticaret siteleri ya da online pazaryerleri ile ilgili sorunlarda hukuk komisyonumuz aracılığı ile destek oluyoruz.”

Fehmi Darbay, kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yaparak, e-ticaret ekosisteminin ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi için de çeşitli girişimlerde bulunacaklarına dikkat çekerek, “Sektörel komisyonlarla pazaryerlerinde adil çalışma ortamı sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca, global e-ticaret ekosisteminin önemli aktörlerini ve lojistik sektörünün öncülerini ülkemize davet ederek e-ticaret işletmeleri ile iş birliği alanları geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında e-ihracat yoluyla yurt dışındaki pazarlara açılmak isteyen firmalara global depolarla yaptığımız anlaşmalara çerçevesinde destek sağlıyoruz.” Fehmi Darbay, e-ticarette nitelikli işgücü açığı olduğunu da vurgulayarak, bu açığı kapatmak için Türkiye genelinde e-ticaret akademileri kuracaklarını da kaydetti.
E-ticaretin genel ticarete oranı yüzde 17,6 oldu
Fehmi Darbay, e-ticaret ile ilgili güncel sektörel istatistikler de paylaştı. Darbay’ın verdiği bilgilere göre, 2020 yılında e-ticaretin genel ticarete oranının yüzde 15,7 olarak gerçekleşti. Bu oran, 2021 yılının ilk iki çeyreğinde (ocak-haziran) yüzde 17,6’ya ulaştı. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıtlı işletme sayısı 23 bin 373’e; kayıtlı site sayısı ise 28 bin 29’a yükseldi. E-ticaret işletmeleri arasında hem kendi e-ticaret sitesinden hem de online pazaryerleri aracılığı ile satış yapan işletme sayısı 14 bin 154’e ulaşırken, sadece pazaryerlerinde faaliyet gösteren işletme sayısı 312 bin 523 olarak kaydedildi. E-ticaret ekosisteminde faaliyet gösteren toplam işletme sayısı ise 321 bin 742 oldu.

En fazla e-ticaret işletmesi İstanbul’da

Etbis e-ticaret verilerine göre, Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret işletmelerinin yüzde 40,82’si yani 131 bin 326 işletme, İstanbul’da bulunuyor. Diğer illerdeki işletme sayıları ise şöyle sıralanıyor; Ankara (26 bin 291), İzmir (21 bin 166), Bursa (12 bin 753), Antalya (11 bin 269), Konya (7 bin 327), Kocaeli (6 bin 115), Kayseri (5 bin 940), Adana (5 bin 253), Denizli (4 bin 330).