Vakıf Katılım web
Ekonomi 05.06.2023 13:04

​EK, TOPLA, PİŞİR, YE!

Tasarım ile teknoloji harmanlayan Albox, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, mutfaklarda sürdürülebilirlik dönemini başlattı. Seed isimli yeşil mutfakta bir yandan nane, fesleğen gibi bitkilerinizi yetiştirirken bir yandan da atıklarınızı geri dönüşüm kutusuna atarak çevreyi koruyabilirsiniz.
​EK, TOPLA, PİŞİR, YE!

Tasarım ile teknoloji harmanlayan Albox, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, mutfaklarda sürdürülebilirlik dönemini başlattı. Seed isimli yeşil mutfakta bir yandan nane, fesleğen gibi bitkilerinizi yetiştirirken bir yandan da atıklarınızı geri dönüşüm kutusuna atarak çevreyi koruyabilirsiniz.

Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden The Lancet'in 2015'teki kapsamlı kirlilik ve sonuçları raporunu güncellediği son araştırması dünya çapında her yıl ortalama hâlâ 9 milyon insanın kirlilik yüzünden hayatını erken kaybettiğini ortaya koydu. Küresel olarak ev içi ve genel ortam kirliliğinin 2019 yılında toplam 6 milyon 700 bin kişinin ölümüne yol açtığı kaydedildiğinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde artık bir seferberlik haline dönüşen “Sıfır Atık” projesinin, sürdürülebilirlik konularının ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkıyor. Mutfaklarda sürekli inovatif ürünler ortaya çıkaran Albox, çevre duyarlılığıyla mutfaklarda “yeşil” dönemini başlatıyor. Seed isimli mutfakta kullanıcılar artık kendi bitkilerini yetiştirebiliyorlar. Mutfak tezgahında oluşturulan kısımda tohumların ekili olduğu bir toprak kısım yer alıyor. Tohumların büyümesi için de özel bir ultraviyole ışık sistemi kullanılıyor. Led sistemli bu aydınlatma sayesinde elektrik sarfiyatı da minimum miktarda oluyor. Aynı zamanda otomatik sulama sistemi sayesinde belirli aralıklarla bitkiler sulanıyor. Böylece siz bir yandan mutfakta işinizi yaparken bir yandan da yemeklerinizde kullanacağız nane, fesleğen gibi bitkileri yetiştirebiliyorsunuz. İsterseniz tohum yerine bitkiler yarı yetiştirilmiş şekilde de teslim edilebiliyor. Aynı zamanda Albox, müşterileri için kapaklı bir tasarım da düşündü. Özellikle 1-1 evler ya da metrekaresi düşük evler yerden kazanmak için mutfakla işleri bittikten sonra mutfağın kapaklarını kapatıp alandan tasarruf sağlayabiliyorlar. Yine mutfağın içerisinde bulunan geri dönüşüm sistemiyle gıda atıkları komposta ya da hayvan mamasına dönüşebiliyor.

Mutfaklarda yeşil başlangıç

Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam, “Süreç içerisinde sürdürülebilirlikle ilgili sektöre imza atmamız gerektiğini düşünerek bu ürünü geliştirdik. Aslında hayatımızda yaşadığımız bütün detayları bir mutfakta nasıl organize edilebilmesi gerektiğini ve tüketilen ürünlerin geri dönüşümüyle ilgili neler yapılması gerektiğine dair çalışmalarımız oldu. Seed mutfağımızla sadece kendi adımıza değil, tüm insanlık adına ve dünyanın daha yaşanabilir bir yer olması için çalıştık. Dünyanın hemen hemen her noktasında bizimle çalışan partnerlerimiz ve bayilerimiz var. Onlar aracılığıyla ürünümüzü tüm dünyayla buluşturmak istiyoruz” dedi. Seed mutfağın tezgahı tamamen antibakteriyel, yanmaz ve çizilmez porselenden yapıldı. Yine kapaklarda anti bakteriyel, yanmaz ve çizilmez porselen ile E1 normuna sahip lake ve doğal ahşap kullanıldı. Mutfaklarda sonsuz renk seçeneği sunan Albox, mutfağı evin ölçülerine uygun bir hale getirebiliyor. Aynı zamanda mutfakta, geri dönüşüm için ayrı bir çöp ayrıştırma mekanizması da bulunuyor.