Halkbank web
Ekonomi 27.09.2022 07:00

Elektrik ve doğal gaz desteği ile çalışanlar rahat nefes alacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Sabah gazetesi tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenlenen "2. Türkiye Çiftçi Zirvesi"de önemli açıklamalarda bulundu.
Elektrik ve doğal gaz desteği ile çalışanlar rahat nefes alacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Sabah gazetesi tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı himayesinde Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenlenen "2. Türkiye Çiftçi Zirvesi"de önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği müjdeyle ilgili olarak vergi yükünün bu kış boyunca kaldırıldığını duyurdu.

Bakan Nebati'nin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Tahıl koridoru anlaşması birçok ülkenin rahatlamasını sağlamış oldu. Aldığımız tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşme ile birlikte enflasyonu yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren bu düşüşü daha net bir şekilde hissetmeye başlayacağız.

Hepimiz biliyoruz ki enflasyon sepeti içerisindeki en önemli kalem gıdadır. Gıda enflasyonunun halkımız üzerindeki olumsuz ektilerini azaltmak için temel gıda ürünlerinde KDV oranlarını indirdik. Üretici ve hal fiyatları ile perakende arasındaki farkın takibi ve nedenlerine yönelik analiz çalışmaları sürüyor.

Dün de sayın Cumhurbaşkanımız ücretli çalışanlara yönelik yeni müjdemizi açıkladı. Geçtiğimiz temmuz ayında ara düzenleme yapılarak çalışanlara ödenen yemek vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkarmıştık. Yılsonunda yeniden değerleme oranına göre aktaracağız ve rakamı güncelleyerek çok önemli bir alanı açmış olacağız.

Şimdi çalışanlara ödenen nakden vergi tutarları da vergiden istisna hale gelecek. Diğer bir güncel müjdemizde çalışanlara yapılacak elektrik ve doğal gaz ödemelerinde vergi yükünün bu kış boyunca kaldırılmasıdır.

ÇALIŞANLARA ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ DESTEĞİ!

Bu gerek işverenlerimizi ama en önemlisi çalışanlara katkı sağlayacak bir düzenleme olacak ve enerjideki maliyetlerin yanında işverenler de buna katkı sağlayarak önümüzdeki kış çalışanların rahat nefes almasını sağlayacak bir adım atmış olacağız.

İşverenlerimiz tarafından 2023 yılı Nisan ayı sonuna kadar çalışanlarına elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerini karşılamak için ödeyecekleri bin lirayı aşmayan tutarlardan gelir vergisi almayacağız.

Vatandaşlarımız 20 yıldan bu yana AK Parti olarak karşılaştığımız her sorunları aşmakla birlikte nasıl fırsata çevirdiğimiz çok iyi biliyor.

"TARIMA DAYALI SANAYİNİN GELİŞMESİNE DESTEK VERİYORUZ"

Enerji ve gıda arz sorunları ile boğuşan birçok ülkeye nazaran Türkiye gıda ve enerji arz güvenliğini sağlayabilen, istikrarlı bir şekilde istihdam oluşturmaya devam eden, sağlam bir ekonomiye ve diplomatik güce sahiptir.

Esasen bizim tüm derdimiz inançla ve azimle çalışarak bu yeni dönemin bize sunacağı fırsatları değerlendirmektir. Bu ideallerimizle yol alırken tarım sektörümüzün ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine destek veriyoruz.

Dünya genelinde yaşanan sorunlar karşısında çiftçilerimizin finansal ihtiyaçlarını sıkıntı çekmeden temin etmek üzere çiftçilerimiz desteklemeye kesintisiz şekilde devam edeceğiz. Türkiye Çiftçiler Zirvesi’nin gelenekselleşerek uzun yıllar devam etmesini temenni ediyorum.

KGF MALİYETİ!

KGF paketi hazırlıklarında son aşamadayız, 50 milyar TL'den aşağı olmaz. Ülkeye kazandırdıklarının yanında KGF maliyeti bir şey değil.

Ödemeler dengesi net hata noksanı geçen yıl 10 milyar doların üzerindeydi 3,7 milyar seviyesine geriledi.

KGF paketi istihdam sağlayan firmaların önünü açacak. KKM'nin Türkiye bütçesi üzerinde etkisinin sınırlı olduğu çok net bir şekilde ortada.

MİR KONUSU!

MİR konusunda denge politikamız var, Cumhurbaşkanımız Putin ve Zelenski ile görüşüyor. Finansal sistemlerin çalışmasını sıkıntıya sokacak adımlara izin vermeyiz."

İTO'DAN YEMEK KARTI AÇIKLAMASI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "İTO olarak bir süredir yakından takip ettiğimiz ‘çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarlarının vergi istisnası kapsamına alınması önerimizin yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Yemek ödemelerinde yemek kartı kullanma zorunluluğunun kaldırılmasının büyük bir müjde olduğunu belirten Avdagiç, "Böylelikle yemek kartı nedeniyle oluşan komisyon masrafı ortadan kalkacak. Hem işyeri sahiplerinin maliyetleri azalacak, hem de çalışanlar ekstra zamlarla karşılaşmayacak. Bu durum enflasyonla mücadeleye de pozitif yansıyacak" dedi.

İşveren ve çalışanlara yönelik yeni kararların İTO’nun 140'ıncı yılını kutladığı bir günde Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmasını anlamlı bulduklarını kaydeden Avdagiç, şunları söyledi: “İşverenlerin çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma desteklerinin 1000 liralık kısmının gelir vergisi ve sigorta prim kesintisinden muaf tutulmasını da isabetli bir karar olarak görüyoruz. Ayrıca yurt dışındaki inşaat, bakım, onarım gibi işlerde Türk işçi çalıştıranlar gelir vergisi ödemeyecek. Tüm bu düzenlemeler aynı zamanda işveren tarafından çalışanlarımızın daha fazla desteklenmesini de teşvik edecektir.”