Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 31.07.2016 20:37

En eski Türk savaş oyunu'nu yaşatıyorlar

"Türklerin en eski savaş oyunu" olarak bilinen "Kök Börü" Van'ın Erciş ile Antalya'nın Manavgat ilçesindeki iki kulüp tarafından 50 kişiyle yaşatılmaya çalışılıyor. YENİBİRLİK - Orta Asya'da oynanan ve "Türklerin…
En eski Türk savaş oyunu'nu yaşatıyorlar

"Türklerin en eski savaş oyunu" olarak bilinen "Kök Börü" Van'ın Erciş ile Antalya'nın Manavgat ilçesindeki iki kulüp tarafından 50 kişiyle yaşatılmaya çalışılıyor.

YENİBİRLİK - Orta Asya'da oynanan ve "Türklerin en eski savaş oyunu" olarak bilinen "Kök Börü", Van ve Antalya'da faaliyet gösteren iki kulübün mensuplarınca ülke genelinde yaşatılmaya çalışılıyor. Van'ın Erciş Ulupamir Kök Börü Spor Kulübü ile Antalya'nın Manavgat Kök Börü Spor Kulübünden 50 atlı sporcu, ülke genelinde gerçekleştirilen düğün törenleri, panayırlar ve çeşitli etkinliklere katılarak geleneksel oyunu hem oynuyor hem de gelecek nesillere taşımak için çaba sarf ediyor. Ulupamir Kök Börü Spor Kulübü Genel Sekreteri ve aynı zamanda takım kaptanı Ümit Çağlar "Kökpar" veya "Oğlak Tartış" olarak bilinen, Farslılarca "Buzkaşi" diye de adlandırılan "Kök Börü"nün, Orta Asya'da oynanan "Türklerin en eski savaş oyunlarından" biri olduğunu söyledi. "Kök Börü''nün savaş zamanlarında evde kalan gençlerin savaş yeteneklerini ve at üzerindeki hünerlerini kaybetmemesi için oynanan bir oyun olduğunu vurgulayan Çağlar, şöyle dedi: "Bu oyun ciritin atasıdır. Zamanla düğünlerde oynanmaya başladı ve sonrasında geleneksel hale geldi. Şu an en canlı olarak Kırgızistan, Kazakistan oynuyor. Biz de bunu Türkiye'de canlı tutmaya çalışıyoruz. Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde bir kulübümüz var. Bir kulübümüzü de Antalya'nın Manavgat ilçesinde kurduk. İki kulüple bunu yapmaya çalışıyoruz."

"Kök Börü" nasıl oynanır?

Oyunun atlar üzerinde 6'şar kişiyle iki takım halinde oynandığını belirten Çağlar, oyunda çok fazla kuralının da bulunmadığına işaret etti.

Çağlar "Kök Börü"nün iç organları boşaltılmış oğlak postu ile oynandığına dikkati çekerek şu bilgileri verdi

"Oğlağın içini saman ve kum ile dolduruyoruz. Yaklaşık 30-40 kilogram ağırlığında oluyor. Sonra da yırttığımız yeri dikiyoruz ve o şekilde oyuna başlıyoruz. Post tek oyunda kullanılıyor. 12 adam ortada hakem komutuyla birlikte postu kapmaya çalışıyor ve ardından karşılıklı kalelere bırakmaya çalışıyor. Oynayanın da izleyenin de keyif aldığı oyun oluyor."

Çağlar "Kök Börü"nün gelecek nesillere taşınması için destek beklediklerini ifade etti.

Özellikle atlarının iyileştirilmesi konusunda destek verilmesinin kendileri için iyi olabileceğini vurgulayan Çağlar, "Bu oyun kaybolmasın. Kulüpler ayakta tutulsun. Sadece 50 kişide sınırlı kalmasın. Van ve Antalya'nın dışında İstanbul, Ankara, Edirne, Bursa'daki vatandaşlar 'Biz de bu oyunu oynayalım' desin. Bu oyun aynı cirit gibi Türkiye genelinde oynansın ki bu Türklerin gerçek savaş oyunudur." değerlendirmesinde bulundu.