İzmir 20.10.2020 03:00

ENGELSİZ YAŞAMA EN BÜYÜK ADIM

Konak Belediyesi'nin örnek bir proje olarak hayata geçirdiği "Engelsiz Yaşam Köyü" 2 yaşındaki Ege'nin hayatını değiştirdi.
ENGELSİZ YAŞAMA EN BÜYÜK ADIM

Konak Belediyesi’nin örnek bir proje olarak hayata geçirdiği “Engelsiz Yaşam Köyü” 2 yaşındaki Ege’nin hayatını değiştirdi. Merkezde fizyoterapi gören Down Sendromlu minik Ege, önce emeklemeyi sonra yürümeyi öğrendi.

Önce emeklemeyi sonra yürümeyi öğrendi

Konak Belediyesi’nin Eşrefpaşa Hastanesi’nin arka tarafında, Alman Kulesi Evleri denilen bölgede kurduğu Engelsiz Yaşam Köyü, engelleri ortadan kaldıracak ilk adımlarından birini 2 yaşındaki Ege’yle birlikte attı. On sekiz aylıkken Engelsiz Yaşam Köyü’ne gelen minik Ege, gördüğü fizyoterapi sayesinde önce emeklemeyi sonra da yürümeyi öğrendi.

Yaşam köyünde hayatı değişti

Hayata özel bir çocuk olarak gözlerini açan Down Sendromlu Ege Şen’in hayatı, Konak Belediyesi’nin Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı’yla (EBKOV) birlikte kurduğu Engelsiz Yaşam Köyü’nde değişti. Annesinin yaklaşık on ay önce, on sekiz aylıkken Engelsiz Yaşam Köyü’ne getirdiği Ege, yürümek bir yana emekleyemiyor, kalçasının üzerine oturarak ve sürünerek hareket ediyordu.

Tedavinin ikinci ayında emekledi

Ege, Engelsiz Yaşam Köyü’nde, Uzman Terapist Seda Paskal’ın başlattığı fizyoterapi sayesinde vücudunu nasıl kullanması gerektiğini öğrendi ve tedavinin ikinci ayında da emeklemeye başladı. Ege’nin fizyoterapisi, pandemi döneminde uzaktan sürdürüldü. Uzman Terapist Paskal, o dönemi şöyle anlatıyor:

“Araya pandemi süreci girdi ama biz irtibatı koparmadık. Annesiyle sürekli irtibat halindeydik. Ege’nin evdeki hareketlerini videolarla bize gönderdi, biz de buradan nasıl çalışması gerektiğini anlattık, videolar gönderdik. Sonra Ege tekrar buraya gelmeye başladı ve çalışmaları düzenli olarak sürdürdük.”

Şimdi sıra ileri düzeyde

Ege’nin ailesi de, merkezin çalışanları da büyük bir mutluluk yaşadı. Ege’nin gelişim sürecindeki adımların daha hızlanacağını söyleyen Paskal, “İşe emekleme çalışmalarıyla başladık, çünkü takıldığımız yer emeklemeydi. Yaklaşık iki ay sonra emekledi. Ege şimdi de yürümeye başladı. Bundan sonra ileri düzey beceriler çalışılacak. Merdiven çıkma, denge becerilerini geliştirme, çeviklik gibi ileri düzey becerilere odaklanacağız” dedi.

Çok duygulandım

Oğlunun emeklemesini ve ardından ilk adımlarını attığını gören Anne Emel Şen de çok mutlu. Anne Şen, “Her anne için çocuğunun ilk adımı attığını görmek çok önemlidir ama ben onun yürüdüğünü gördüğümde, bebeğim Down Sendromlu olduğu için, her annenin gösterdiğinden daha yoğun bir tepki verdim, çok duygulandım. Çünkü bu çocukların emeklemesi ya da yürümesi daha fazla emek gerektiren bir süreç. Her emeklediğini, yürüdüğünü gördüğümde hala çok mutlu oluyorum” diye konuştu.