Türkiye - Gündem 21.04.2016 21:43

Erdoğan köprünün adını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının "Osman Gazi Köprüsü" olacağını açıkladı. YENİBİRLİK - Cumhurbaşkanı…
Erdoğan köprünün adını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının "Osman Gazi Köprüsü" olacağını açıkladı.

YENİBİRLİK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının "Osman Gazi Köprüsü" olacağını açıkladı. Köprünün son tabliyesini yerleştirme töreninin ardından konuşan Erdoğan, "İzmit Körfez Geçisi Asma Köprüsü'nün devamı olan otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolun tamamının 2018 yılında inşallah açılması planlanıyor. Toplam yatırım bedeli 9 milyar doları bulan bu otoyol, Türkiye'nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak."dedi.

"Bütün yatırımlarla beraber vakti nakde dönüştürüyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, " 'Vakit nakittir' demiş büyüklerimiz. İşte buyrun, ekonomi bu, ekonomiden anlamak bu. Bütün yatırımlarla beraber vakti nakde dönüştürüyoruz. Böylece eskiden 2-2,5 saatte giden bir araç aynı mesafeyi yarım saatten daha kısa sürede katetmiş olacak."

"Bu otoyol tüm Türkiye'nin otoyoludur"

"Bu otoyol sadece İstanbul'un ve İzmir'in değil, aynı zamanda Kocaeli'nin, Yalova'nın, Bursa'nın, Balıkesir'in ve Manisa'nın otoyoludur." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha doğru bir ifadeyle bu otoyol; tüm Türkiye'nin otoyoludur. Neden? Trakya tarafından Edirne, Kınalı, İstanbul otoyoluyla Ege tarafından İzmir, Aydın otoyoluyla, Marmara tarafından İstanbul-Ankara otoyoluyla birleşen bu proje, Türkiye'nin tüm önemli akslarıyla buluşuyor. Sadece şu açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin şu anda vidalarını sıktığımız, önümüzdeki ayın sonunda hizmete girmesi planlanan Körfez Geçişi Asma Köprüsü dahi bu bölgenin ulaşımında çok önemli rahatlama sağlayacaktır." şeklinde konuştu. "Türkiye 13 yıldır gece gündüz çalışıyor, inşa ediyor, yapıyor. Türkiye bu hizmetleri, bu yatırımları yapacak iradeye sahiptir ve evet, şu anda Türkiye, dünyaya bir şey gösteriyor. Cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla, kabinesiyle, tüm kadrosuyla, her proje adım adım geleceğe doğru inşa ediliyor, ihya ediliyor. Türkiye'nin bu yatırımları hayata geçirecek yetişmiş insan kaynağı ve firmaları var."

"Biz yapmak için mücadele ederken birileri de yıkmak için çalışıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz yapmak için inşa etmek için mücadele ederken birileri de yıkmak için çalışıyor." diyerek şunları kaydetti

"Bakıyorsunuz adı mimar mühendisler odası. İşleri güçleri ne biliyor musunuz? Bir yerde bir abide yükselecek değil mi? Onu durdurmak için hemen yargıya gitmek, işleri güçleri bu. Her yargıya gidişlerinde de elleri boş dönerler. Ama dertleri inşa etmek değil, yıkmak. Dikkat edin bizim her projemiz birileri tarafından protesto edilmiştir, yargıya götürülmüş hatta yargıdan engelleyici kararlar da çıkarılmıştır. Çünkü bunlar paralelle de beraber çalışıyorlar ya tam paralel." "Medyada aleyhimizde yayınlar yapılmıştır. Köprü yaparız karşımızda bunlar, turizm projesi başlatırız karşımızda bunlar. Cumhurbaşkanlığına külliye yaparız karşımızda bunlar. Yol, havalimanı, hızlı tren hattı yaparız karşımızda bunlar. Konut, hastane, okul yaparız karşımızda bunlar. Elektrik üretmek için baraj yaparız, termik santral, nükleer santral yaparız karşımızda bunlar." diyen Erdoğan, "Peki kim bunlar? Muhalefet partileriyle, bazı meslek odalarıyla, ideolojik körlük yaşayan aydınlarıyla, ünlüleriyle, ünsüzleriyle tekmili birden... Evet bunlar yıkım ekibi. Bir de Avrupa Parlamentosu gibi  bunlara dışarıdan destek verenler var. Bu bakımdan biz sadece proje geliştirmekle, sadece bunları hayata geçirmek için gereken teknik ve finans sorunlarını çözmekle yetinmedik, bir de bu yıkım ekibiyle mücadele ettik." şeklinde konuştu.

"Bu topraklarda şehirleri ilçeleri yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz"

Tabliye yerleştirme töreninin ardından konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "AK Parti iktidarlarının en önemli hususiyeti hizmette, dava aşkında sürekliliktir. 2002'de, 3 Kasım'da bayrağı devralan Sayın Cumhurbaşkanımız'dan bugüne kadar hep ilk günkü aşkla bu topraklara, bu ülkeye hizmet etmenin aşkını sevdasını yaşadık." dedi. Başbakan Davutoğlu, "Biz her gün bu topraklarda taş üstüne taş koymaya, bu topraklarda şehirleri, ilçeleri, yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzaklarıyla bu millete tuzak kurmaya kalkarsa onların da hesabını göreceğiz. Durmayacağız, terörle mücadele ederken bu milletin gündeminin sadece terörle işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de bugün olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur." şeklinde konuştu. "Bakınız son üç hafta içinde, önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesini koyduk, yine Cumhurbaşkanımızla birlikte ve 2013 Mayıs'ında 'olmaz' denilen, 'yapılmaz' denilen, 'yaptırmayız' denilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, inşallah bu ağustosta milletimizin hizmetine sunacağız."

"Marmara'nın değil Türkiye'nin iki yakasını bir araya getirdik"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da törende yaptığı konuşmada, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsünün sadece Marmara'nın değil, Türkiye'nin iki yakasını bir araya getirdiğini söyledi. "Bugün sadece Marmara'nın iki yakasını değil Türkiye'nin iki yakasını bir araya getiren, 50 yıldır Türkiye'nin gündeminde olan dünyanın 4'üncü büyük köprüsünü tamamlamanın haklı gururunu milletçe yaşıyoruz." ifadelerini kullanan Yıldırım, "Buradan ayrıca Altınova'dan Gemlik'e kadar 40 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz." dedi.

"Maliyeti 50 ülkenin milli gelirinden fazla"

Bakan Yıldırım, köprünün maliyetinin dünyada küçük ölçekli 50 ülkenin milli gelirinden tek tek kıyaslandığında daha fazla olduğunu ifade ederek, projenin Türkiye'nin gücünü gösterdiğini aktardı.

2 bin 682 metre boyunda

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. 252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan köprünün, kuzey ve güney ankraj bloklarının yüzde 99,5'i tamamlandı.

Körfez geçiş süresini 6 dakikaya indirecek

Türkiye'nin önde gelen savunma sanayisi şirketlerinden ASELSAN, körfez geçişi süresini 6 dakikaya indirecek İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ne Türkiye'nin en büyük gişe alanlarından birini kurdu.