Röportaj 27.03.2021 07:05 Güncelleme: 27.03.2021 08:59

Ersay Üner: Şarkıcı olmak gibi bir gayem olmadı!

Ebru Gündeş sesine, şarkılarıyla başka boyut katan adam. Demet Akalın şarkılarını, dillere düşüren adam.
Ersay Üner: Şarkıcı olmak gibi bir gayem olmadı!

Aslı SERTDEMİR

Fotoğraflar: Şafak GÜVEN

Ebru Gündeş sesine, şarkılarıyla başka boyut katan adam. Demet Akalın şarkılarını, dillere düşüren adam. Herkesin yaşadıklarını kağıda bir başka döküp, seslendiren adam… Dilinize dolanan, kalbinize dokunan, anlattıkları size çok tanıdık gelen şarkılara bir bakın! Onun imzasını görme ihtimaliniz çok yüksek. Söyleyin; İki Aşık, Biraz Kızıl Biraz Mavi, Allah’ından Bul, O Sen Olsan Bari…                                                                                                                                     Şarkıları kadar sohbetini de sevdiğim Ersay Üner, umut ediyorum ki bize daha çoook eser bırakacak. 

Yeni şarkın hayırlı olsun! ‘’Seni Soruyorlar’’ için gelen tepkiler nasıl?

Seni Soruyorlar, hikâye olarak aslında hepimizin yaşadığı bir şeyi anlatıyor. Bitmiş bir ilişki var ve arkasından hepimizin maruz kaldığı sorular vardır. O duyguyla yazdığım bir şarkı oldu. Tepkiler gayet güzel. Pozitif ve olumlu yönde. Şarkıyı çok sevdi insanlar. Şarkıda sanırım herkes kendisinden bir parça buldu. Şarkının sözü, müziği ve düzenlemesi bana ait. Klibini ve albüm fotoğraflarını sevgili Elif Demiralp çekti. Prodüktörlüğünü de Büşra Pekin ile birlikte üstlendik.

Bir sonraki çalışman yine bir single mı olur? Tekrar albüm yapmanı çok bekler miyiz?

Şimdi sırada bir single çalışmam daha var. Nisan ayında sizlerle buluşturmayı hedefliyorum. 

Uzun süre muhteşem sözler yazdın, besteler yaptın. Şarkı söylemeye neden bu kadar geç başladın?

Aslında çocukluğumdan beri şarkı söylüyorum. Şarkıcı olmak gibi bir gayem olmadığı için sizlerle buluşması tesadüfen oldu. Şarkı söyleme serüvenim Tatlım Tatlım film müziği ile başladı. Sonrasında da keyif aldığım için devam etme kararı aldım. Tam olması gerektiği zamanda olduğunu düşünüyorum.

Birçok kişiye söz-beste verdin. Çoğu da hit oldu. Keşke vermeseydim ben okusaydım dediğin hiç olmuyor mu?

Asla olmadı ve olmuyor. Hepsinden çok mutluyum. Çok güzel hikayeler ve anılar hepsi. Keşke daha çok şarkı yazsam, bestelesem ve daha çok paylaşabilsem.

Hangi şarkını kimin söyleyeceğine neye göre karar veriyorsun?

Şarkı solistini seçiyor ve kimin okuyacağına o şarkı karar veriyor. Bu kararı tamamen şarkıya bırakıyorum.

Çok fazla düet yapmadın, neden? Düet yapmak istediğin biri yok mu?

Şu ana kadar denk gelmedi aslında. Yapmam demedim hiçbir zaman ama şimdilik böyle bir plan yok önümüzde. Güzel bir proje çıkarsa neden olmasın?

Genelde sözlerin akılda kalıcı ve dinledikçe altında bir felsefe var. Marş gibi değil. Dinledikçe eskimiyor, etkisi değişmiyor. Bunun bir matematiği var mı?

Bunun bir matematiği yok. Üzerinde çok çalışarak ve 20 yıllık tecrübemi kullanarak şarkı sözü yazıyorum. Bunun bir etkisi olduğunu düşünüyorum.  

Reklam müzikleri, film müzikleri de yapıyorsun. Bir ürünü tanıtmak, hazır bir konuya söz müzik yapmak keyifli mi? Seviyor musun?

Reklam, film müzikleri yapmayı çok seviyorum. Benim için bir challange oluyor diyebilirim. Puzzle gibi aslında, çok eğlenceli.  

 Yakında çıkacak film veya reklam müziği var mı?

Şu an için böyle bir proje yok. Olursa muhakkak haberiniz olur.

Pandemide neler yaptın? Pandemi herkese bir şeyler öğretti, neler hatırlattı sana?

Pandemi süreci aslında benim devamlı yaşadığım bir süreçmiş gibi geliyor bana. Zaten normalde de stüdyoda ve müzikle iç içeydim. Sadece bu sürecin çok negatif olan kısmından biri birçok müzisyen dostumuzun çok zor dönemler geçirmesi. Dünyaca çok zor bir süreçten geçiyoruz aslında. Ben de bir müzisyenim ve temelim oradan geliyor. Bu sürecin hem maddi hem de psikolojik yorgunluğu beni çok üzüyor. Elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz fakat yetemiyoruz tabii ki.

Bu süreç seni ve işini nasıl etkiledi?

Daha çok üretiyorum fakat tabii ki müziğin nereye gideceğini de takip ediyorum. İleride neler olacağı konusunda fikir sahibi olduğum ve bir şeyler denediğim bir dönem yaşıyorum.

Konser yapmak mı, bir yerde sahne almak mı?

İkisi de. Birbirinden ayırt edemem.  Sonuçta ikisinde de olay dinleyici ile buluşmak…

Pandemi sonrası Ersay Üner konserleri olacak mı?

İnşallah olacak. Her şey normale döndükten sonra tabii ki konserler yapacağız. Birebir temas kurmayı, sahnede olmayı, dinleyicilerle hep bir ağızdan şarkılarımı söylemeyi çok özledim.

Televizyonda bir şeyler yapmak ister misin? Nasıl bir işle ekranda olursun?

Televizyonda çok iyi ve güzel, müzikle alakalı bir proje olursa tabii ki yapabildiğim kadar yaparım.

Prodüktörlüğe adım atacakmışsın. Ersay nasıl bir prodüktör olacak? Sana gelen her solistle çalışır mısın?

Prodüktörlük zaten yapıyorum ama sadece yapımcı firmalarla çalışıyordum. Şimdi artık kendi prodüktörlüğümü, kendi yapımcılığımı yapıyorum. Bu konuda da güvendiğim solistler, yeni veya eski fark etmez, güzel isimler ile de çalışmalar yapacağız.

Senin gözünde sektör nereye gidiyor?

Sektör evrimleşiyor, kendini yeniliyor ve başka bir forma giriyor. Hatta yeni bir döneme girdik diyebilirim. Sürprizlerle dolu.

Sosyal medyada pek de aktif değilsin. Yani öyle millet gibi yediğini, içtiğini, attığı adımı çekenlerden değilsin. Sosyal medyadan gelen tepkiler nasıl? Seni daha aktif görmek istemiyor mu takipçilerin?

Ben bu konuda bir anket yaptım. Çoğu takipçim durumdan memnun aslında. ‘’Sen bilirsin’’ seçeneği ankette daha çok çıktı. Daha çok fotoğraf koy diyenler de var ama vakit ayırabildiğim kadar ilgilenebiliyorum sosyal medya ile.

Bu işe ilk gönül verdiğin zamanlarda sözlerinden müziğinden etkilendiğin biri var mı?

Olmaz mı çok fazla isim var. Kimler kimler! Tek bir isim verebilmem mümkün değil. Aysel Gürel, Selami Şahin, Sezen Aksu, Onno Tunç, Kayahan, Altan Çetin ve daha bir sürü isim var. Çok dinledim, çok araştırdım, çok etkiler hepsi beni. Daha çok var sayabileceğim ama hangi birini söyleyeyim.

Seni takip eden müzisyen adaylarına ‘’Ben şunu yaptım asla yapmayın!’’ ya da ‘’Ben bunu yaptım kesinlikle yapın!’’ dediğin bir şeyler var mı?

Yok. Herkes kendi gemisinin kaptanı. Deneye deneye her şeyi kendileri öğrensinler, tecrübe etsinler. Sadece hatalarını tekrarlamasınlar, bunu söyleyebilirim.

Müzik dışında neler yapıyorsun? Hobin var mı? Seyahat eder misin? Nerelere gidip neler yapmaktan hoşlanırsın?

Müzik dışında seyahat etmeyi çok seviyorum. Arabama binerim veya uçağa atlar giderim. Bir yerleri gezmeyi, dolaşmayı, doğayı, denizi çok severim. Turistlik yaparım.

İşin dışında yolculuk yaparken arabanda kimleri dinlemeyi seviyorsun?

Herkesi ve her şeyi dinlerim. İsim veremem bu konuda.

Türk sanat müziği, türkü, arabesk dinler misin? Asla dinleyemiyorum dediğin bir tarz var mı?

Hepsini dinlerim. Asla dinleyemiyorum dediğim bir tarz yok.

Özel hayatında nasıl bir adamsın? Romantik biri misin? Maço tarafların var mı? Kıskanç mısın? Dik başlı mısın?

Özel hayatımla ilgili konuşmayı çok sevmiyorum. Özel kalsınlar onlar.

Yeni nesille ilgili ne düşünüyorsun?

Olumlu ve pozitif düşünüyorum. Çok yetenekliler. Çok daha hızlı birtakım bilgilere ulaşabiliyorlar. Çok çabuk kavrıyorlar. Eksik ne görüyorsun dersen disiplin eksiği görüyorum. Disiplinli olanlar kazanır.

Yakın gelecekte Ersay nerede, ne yapıyor olacak?

Müzik yapmaya devam edecek ama nerede, ne şekilde zaman gösterecek.

Hadi bize veda et…

Bu güzel sorular için teşekkür ediyorum. Her şey hayal edebileceğinizden de güzel olsun. Sevgi, sağlık sizlerle olsun.