Ekonomi 17.10.2019 09:10 Güncelleme: 17.10.2019 09:25

Eşit şartlarda rekabet etmek istiyoruz

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, "Dijital uygulamalar pazarında rakiplerimiz ile eşit şartlarda rekabet etmek istiyoruz. Mevcut durumda yurt dışından gelen rakiplerimiz bizim sunduğumuz servislerin yarısından daha az vergi ödüyor" dedi.
Eşit şartlarda rekabet etmek istiyoruz

Okan SARIKAYA / PARİS

Sohbet toplantısında gazete yöneticileriyle bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, şirketin gelecek dönem hedefleri ve sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Şirketin iletişim ve yaşam platformu BiP'in, birçok özelliği rakiplerinden önce kullanıcılar ile buluşturduğunu belirten Erkan, "BiP’te ana ekrana yeni eklenecek olan acil durum aramaları özelliğiyle, ihtiyaç anında önceden belirlenecek kişilerle otomatik bilgi paylaşılabilecek. 112 ACİL, 155 POLİS ve 110 İTFAİYE gibi acil durum numaralarına tek tıkla erişilebilecek." dedi.

TELEFON KAPALIYKEN DE MESAJ ATILABİLECEK

BİP'in web üzerinden arama ve görüntülü arama özelliklerini tüm dünyada kullanıma açmış bulunduklarını ve tüm operatör kullanıcılarının BiP’'ten yararlanabildiklerini ifade eden Erkan, BiP’e eklenen yeni bir özellik sayesinde cep telefonunun şarjı bitse dahi bilgisayar kullanılarak internet üzerinden mesaj ve arama yapılabileceğini bu özelliği kullanmak için en az ayda bir kez bilgisayar üzerinden BiP oturum açmış olmak gerektiğini söyledi.

ORTAK ALTYAPI ŞİRKETİ YABANCI YATIRIM İÇİN CAZİBE UNSURU

5G için fiberin baz istasyonlarına (FTTS) kadar temin edilmesi ve hanelere kadar fiberin (FTTH/B) yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çeken Erkan, mobil altyapının geliştirilmesi için fiber altyapı yatırımlarının desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Son 3 yıldır fiber altyapıyı yaygınlaştırma konusunda bir yol alınamadığını ve bu konuda tek bir çivi dahi çakamadıklarını söyleyen Murat Erkan, "Altyapı sahibi işletmecilerin, altyapılarını satmaları veya ayni sermaye karşılığında yeni kurulacak Türkiye Ortak Altyapı Şirketi’ne devretmeleri önerilmektedir. Yapılacak iş modeli değerlendirmelerine göre kurulacak şirketin yüzde 100 kamu veya kamu-özel sektör işbirliği olması değerlendirilebilir. Kurulacak Ortak Altyapı Şirketi; sabit getirili-risksiz yatırım arayan küresel fonlar için önemli bir cazibe unsuru olacak ve ülkemize büyük ölçekli doğrudan yabancı yatırım olanağı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

5G’NİN ASIL KAZANANI ŞİRKETLER VE SEKTÖRLER OLACAK

5G’de öncü olduklarını ve ilkleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Erkan, İstanbul Tepebaşı’ndaki mağazalarında 5G’yi cep telefonlarıyla buluşturarak 2.2Gbps hızları aşıp dünya rekoru kırdıklarını söyledi.

Erkan, “5G ile mobil tarafta ses ve internet iyileştirmesinin çok ötesinde yepyeni bir sisteme giriş yapıyoruz. Burada uçtan uca bir ekosistemden bahsediyoruz. 5G’nin getirdiği dijitalleşme teknolojisi sektörleri dönüştürecek. Bu nedenle 5G bireylerden çok aslında endüstrilerin ihtiyaç duyacağı bir teknoloji olarak önümüze çıkıyor. Ticaret savaşlarının derinleştiği globalleşmenin arka plana itilmeye başladığı günümüzde rekabette önde olabilmek adına 5G gibi yeni gelişen teknolojilerde kendi çözümlerimizi geliştirmek için hızla harekete geçmeliyiz.” şeklinde konuştu

CİHAZ KİRALAMADA YÜZDE 30’LUK MALİYET AVANTAJI

Turkcell’in cihaz kiralama hizmetinden sonra şirketlere özel cep telefonlarında yüzde 30’lara varan maliyet avantajı sağlıklarını belirten Erkan, şunları kaydetti:

“Turkcell Dijital İş Servisleriyle şirketlere uçtan uca ihtiyaçlarını karşılayacak sektörel çözümler sunuyoruz. Bağlantı, bulut servisleri, güvenlik hizmetleri, bunların etrafındaki entegrasyon hizmetlerini ve IT servislerini tek elden veriyoruz. Dijital entegrasyon hizmetlerimizde 720’nci projeye ve toplamda 1.1 milyar TL’lik sipariş büyüklüğüne ulaştık. 3 yıl içinde 1 numaralı IT servis sağlayıcı olmayı hedefliyoruz. Financell Dijital Dönüşüm Finansmanı, şirketlerin akıllı telefon, tablet, sunucu, bilgisayar gibi birçok teknolojik ürün alışverişlerini finanse edecek.”

BiP’TE 106 DİLDE ANLIK ÇEVİRİ

Dijital uygulamalarımızın indirme rakamının 180 milyonu aştığına vurgu yapan Erkan, ”1200 Ar-Ge mühendisimizin geliştirdiği uygulamalarımızı 38 ülkeye ihraç ettik.

BiP, 106 dilde anlık çeviri özelliğiyle rakiplerinden ayrılıyor. BiP ile sunduğumuz telekom yetkinlikleri sayesinde sadece aplikasyondan aplikasyona değil; aplikasyondan mobil numaraya, aplikasyondan sabit numaraya konuşulabiliyor. Dijital müzik platformumuz fizy’de ise aktif kullanıcı sayısı 3,7 milyon oldu. Yeni kanallar ve kişiye özel öneriler ile zenginleşen TV+ platformumuzda aylık izleme ise 117 milyon saati aştı. Yine yapay zeka temelli öneriler sunmaya başlayan Dergilik platformumuz ise sunduğu benzersiz 1.700 dergi ve gazete içeriğiyle dikkat çekmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

EŞİT ŞARTLARDA REKABET ETMEK İSTİYORUZ

Rakipleriyle eşit şartlarda rekabet etmediklerini dile getiren Erkan, “Dijital servis alanındaki rakiplerimiz sadece KDV ödüyor. Bizde vergilendirme çok daha fazla. Eşit şartlarda rekabet edebilmek için aynı servise aynı vergi oranı olmalı. Teşvik talebi değil bu, vergi oranı aynı olsun yeter. Örneğin TV+ için RTÜK gelirler üzerinden yüzde 5 vergi alıyor. Ama kanuna göre TV+’ın değil, Turkcell’in toplam gelirlerinden yüzde 5 istiyor.” dedi.

PAYCELL & TECHFIN: CEP TELEFONLARI BİRER ATM OLACAK

Murat Erkan, Paycell ve Financell markalarıyla en iddialı oyunculardan biri olduklarını aktardı.

Türkiye’de bankacılık hizmetlerini nüfusun yarısının kullandığını ve bu oranı yükselteceklarini söyleyeyen Erkan, “Türkiye’de kredi skorunu ölçen en güçlü şirketlerden birisiyiz. Ödeme yapan 26 milyon müşterimiz var. Türkiye’nin en büyük bankasında bu sayı 8 milyon. Cep telefonları birer ATM görevi görecek. ATM kurmaya olan ihtiyacı ortadan kaldıracağız.” dedi.

NAKİT VEYA KREDİ KARTI DEĞİL ÖDEMENİN YENİ ARACI ARTIK PAYCELL

Türkiye'nin en kapsayıcı ödeme platformu olan Paycell’in 4 milyon kez indirildiğini de ifade eden Erkan,” Paycell Kart 2 milyon satış adedine yaklaştı. Kartını aktif şekilde kullanan kullanıcı sayısı geçen yıla oranla 3 kat arttı. 3 milyon fatura Paycell ile ödedi. Paycell’in önümüzdeki günlerde Türkiye’nin en büyük ödeme platformu olacağına inancımız tam.” değerlendirmesinde bulundu. Erkan, Paye Kart’ın Paycell’in desteğiyle sürekli büyüyen milli yemek kartı olduğunu, yanı sıra, İstanbulkart olarak da kullanılabildiğini sözlerine eklerken, Paycell’in Nakit Çeken Kart ile banka ATM’lerinden ve PTT’lerden para çekilebildiğine de dikkat çekti.

İKİNCİ EL CİHAZ SATIŞI CARİ AÇIĞI DÜŞÜRMEK İÇİN ÖNEMLİ ADIM OLABİLİR

İnternet sitesi üzerinden ikinci el cihaz satış alış ve satışına başladıklarını ifade eden Murat Erkan, “Aldığımız cihazları yetkili teknik servis testinden geçirip orijinal parçalarla yeniliyoruz, bir yıl garantili olarak satışa çıkarıyoruz. Bunun vergilendirilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Vergi düşerse alıcıya yüzde 30-40 avantaj sağlar. Cari açığı düşürmek için de önemli bir adım olacağını” söyledi.

YERLİ ÜRETİM İÇİN DEVLET TEŞVİKİ ÇOK KRİTİK

Murat Erkan, “Bir telefonun 4 ana parçası var: İşlemci, ekran, pil ve kamera. Bu dörtlü, toplam maliyetin yüzde 92’sini oluşturuyor. Bunları üretmeden yerli telefon üretmek yüzde 8’lik marjda

oynamaktan ibaret kalır. Bu konuda devlet teşviki çok kritik. Bundan 15-20 yıl önce Güney Kore’de devlet şirketlere ekran üretsinler, pil üretsinler diye teşvik verdiğini” dile getirdi.

TURKSPORU: 40 BİN SPORCUNUN YANINDA OLDUK

Türkiye Futbol Federasyonu ile olan kader birliğimizi 2021 yılına kadar uzattıklarını kaydeden Erkan,” TFF’nin tarihinde ilk dijital anlaşmayı Turkcell ile yapmasından gurur duyduklarını” söyledi.