Röportaj 11.12.2018 03:00

'Ezber Bozacak Festivaliz'

Bu yıl ilki düzenlenmesine rağmen 80 ülkeden 800'e yakın başvuru yapılan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nin direktörü Faysal Soysal YeniBirlik'e festivalin getireceklerini anlattı
'Ezber Bozacak Festivaliz'

Sema SEZEN

Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonunda bu yıl 14-15-16 Aralık 2018 tarihinde ilki düzenlenecek olan Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, Faysal Soysal’ın tabiriyle ezber bozacak.

Direktörlüğünü Faysal Soysal’ın ve Genel Sanat Yönetmenliğini Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, Fethi Gemuhluoğlu’nun “dostluk” felsefesinden yola çıktı. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali “Kısa Metraj Film Yarışması” ana yarışma kategorisinden oluşurken, yarışmada dereceye girecek filmleri seçecek jüriye Antalya, Adana, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası festivalde ödüller kazanan ve sinemasıyla adından çokça söz ettiren bir isim; Yüksel Aksu başkanlık ediyor. Dünyaca ünlü Amerikalı Senarist ve Yönetmen Najwa Najjar, İranlı Yönetmen Kamal Tabrizi, Türk Yönetmen Tevfik Başer ve oyuncu Sezin Akbaşoğulları jüride yer alan isimler. Festival başkanı Soysal, iddialı gelen festivalin, ünlü fikir insanı Fethi Gemuhluoğlu’nun “İnsana dost olmak, fikre dost olmak, komşuya dost olmak, coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak, kendi vücuduna dost olmak, görünene ve görünmeyene dost olmak” felsefesi ile bıraktığı bayrağı kısa filmcilerin taşıması için bir imkan olarak değerlendirdi. 

Festivalin temasının dostluk olmasının ve Fethi Gemuhluoğlu’nun dostluk felsefesini temel almasının sebebi nedir?

Bu kadar çatışma ve kargaşanın içinde bizi bir araya getirecek yeniden paylaşmaya, gülümsemeye, özveriye yöneltecek bir kapı arıyorduk. Baktık Fethi Gemuhluoğlu yaşadığı dönemde bunu tam manasıyla şu-bu demeden dostça herkesi kucaklayabilmiş büyük bir entelektüel. Onun vefatının 40. yılında bir vefa nişanesi olarak onun bıraktığı bayrağı alıp kısa filmcilerin taşımasına imkan yaratmak istedik.

Festivalin bu yıl ilk senesi, hedefleriniz neler?

800’e yakın başvuru geldi. Birçok kısa filmci festivalimize ilgi gösterdi. Festivalimiz için film yapanların sayısı bir hayli çoğunlukta. Bu yıl olabildiğince bu festivalin mantığının anlaşılmasını farklı bölümler ve etkinliklerle dost kalabilen insanları bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Sonraki yıllar olabildiğince çeşitlenmeyi, verimi arttırmayı, paylaşmayı çoğaltmayı özetle dostlukları arttırmayı hedefliyoruz.

“80 ülkeden 800’e yakın başvuru aldık”

Programda neler var?

80 ülkeden 800’e yakın başvuru aldık. Yarışma Bölümü, Panorama Bölümü ve Kırk Yıllık Hatır adlı bölümlerde toplamda 60’a yakın film gösterilecek. Net rakamlar basın toplantısında açıklanacak. Her bölümün farklı özellikleri olacak ama her bölümde çok özel ve özgün yapıtlar seyircisiyle buluşacak.

Festivalin kısa filmcilere ve sektöre nasıl bir katkısı olacağını düşünüyorsunuz?

Sanırım en büyük para ödülü veren festivaliz. Neredeyse İstanbul Film Festivalinin en iyi yönetmen ödülüne eş değerde bir para ödülü veriyoruz. Toplam ödül miktarımız da azımsanmayacak kadar iyi. Derdimiz tabi ki para dağıtmak değil ama verilen ödül sayesinde en azından bir kısa filmci sonraki filmini yapabiliyor olacak. Hatta bazı kısa filmciler ödülün teşviki ile temamıza uygun senaryolar yazdılar. Kimileri düşündü ama yazamadı. Kimilerinin var olan senaryosu bu yöne evrilerek gelişti ve kısa film haline geldi. Bu festival sayesinde diğer ülkeleri saymıyorum, Türkiye’de binlerce kişi dostluk fikri üzerinde düşündü, fikrini geliştirdi bu meselenin bu kadar da dar olmadığını kavradı. Bu bile büyük bir şeydir.

Festivalin kısa filmcilere motive edici ödüller vereceğini biliyoruz. Hem kısa film üretimini teşvik etmeyi hem de Fethi Gemuhluoğlu’nun dostluk felsefesini uluslarası arenada gündeme getirmeyi amaçladığından bahsedebilir miyiz?

Yukarıda da değindiğim gibi yurt dışından da birçok katılımcı bu konu üzerine araştırmalar yaptı, Fethi Gemuhluoğlu’nu ve onun dostluk felsefesini yakından tanıma fırsatı buldu. Anadolu coğrafyasının dostluk mantığının özel ve özgün olduğunu gördü. Buna kendi penceresinden nasıl katkı sağlayabileceğini düşündü ve sonuçta ya film yaptı, ya da buna uyan filmi varsa düşünüp başvuru yaptı. Bu önemli bir çaba…

Festivalin Türkiye’deki kısa film algısına nasıl bir katkısı olacağını düşünüyorsunuz?

Her şeyden önce biraz ezber bozacak bir festival olacak festivalimiz. Kısafilmcileri atölye çalışması ile sektörün diğer çalışanları ile bir araya getirdi. Gösterim zamanlarındaki söyleşilerle, gösterim aralarındaki soru cevap programları ile tartışmalarla olabildiğince gençlerin bakış açılarını genişleteceğini ümit ediyoruz.

“Kendisine dost olmayanlar, gayrıya dost olamazlar. Kendileri ile barışa varamayanlar, gayrı ile barışa varamazlar. 

Kaldı ki, savaş yoktur. Dünya, dostluk  üzere halk edilmiştir.”

Fethi Gemuhluoğlu