Ekonomi 30.01.2018 11:36

Faiz artışı beklenmiyor

Amerikalı ekonomistler, Janet Yellen'ın liderliğindeki son ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında politika faizini sabit tutmasını bekliyor.
Faiz artışı beklenmiyor

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, yaptığı açıklamada, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), yılın ilk toplantısında, faiz değiştirmeme kararını oy birliğiyle alacağını düşündüğünü kaydetti.

Toplantının ardından yayımlanacak karar metninde, kasırgalara yönelik referansların çıkarılması dışında önemli bir değişiklik beklemediğini ifade eden Sweet, "Büyüme, iş gücü piyasası ve enflasyona yönelik değerlendirmelerde kayda değer bir değişiklik yapılacağını sanmıyorum." dedi.

Sweet, son dönemde büyümenin hem yerel hem küresel ölçekte ivme kazanması, vergi indirimlerine bağlı mali genişleme ve enflasyondaki zayıflamanın durması nedeniyle risk dengesine yönelik değerlendirmenin değişebileceği yönünde beklentiler oluşmasına rağmen Fed'in, risklerin dengede olduğuna ilişkin değerlendirmesini koruyacağını savundu.

Fed yetkililerinin son dönemde yaptığı konuşmaların FOMC metnine finansal şartlara yönelik bir değerlendirme eklenmesi ihtimalini doğurmasına karşın Sweet, "Biz Fed'in şahin bir adım atmaya hazır olduğunu düşünmüyoruz." ifadesini kullandı. 

FOMC'ye yeni şahinler geliyor 

Ryan Sweet, bugün başlayıp yarın sona erecek toplantının Fed Başkanı Yellen'ın liderliğindeki son toplantı olması nedeniyle de önem taşıdığını kaydetti.

Sweet, yıllık rotasyon çerçevesinde San Francisco Fed Başkanı John Williams, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Richmond Fed'in yeni Başkanı Tom Barkin'in oy hakkı elde edeceğini belirterek, "Barkin'i şahinler kampında değerlendiriyoruz. Mester ve Williams da ılımlı şahinler... Dolayısıyla yıllık rotasyon FOMC'ye şahinleri getirecek." diye konuştu. 

"FOMC metninde ciddi bir değişiklik yapmaya gerek yok"

High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan da Fed'in bir sonraki faiz artışı için mart ayına kadar bekleyeceği için bu toplantının olaysız geçeceğini ifade ederek, piyasaların mart ayındaki faiz artışını halihazırda fiyatladığını, bu nedenle FOMC metninde ciddi bir değişiklik yapmaya gerek duymayacağını kaydetti.