Röportaj 26.11.2018 03:00

"Ferdi Özbeğen'in Tahtında Oturuyorum!"

Cefi'yi ilk Seda Sayan ile Günay'da dinledim, izledim. Sonra Süreyya'da. Cefi için en büyük yanılgı onun sahnesinin sadece Yunan şarkılarından ibaret olduğu düşünmek olur.

Aslı SERTDEMİR

Fotoğraf: Şafak GÜVEN

Sahnede repertuarı çok geniş. Sezen Aksu’dan Ferdi Özbeğen’e Orhan Gencebay’dan Kayahan’a… Sıcak, samimi sahne performansı, ettiği danslarla sahnesi dopdolu. Şimdi O bir Ayla Çelik şarkısı ile başka bir Cefi’yi bizlere tanıtıyor. 

• Despina Vandi, Angela Dimitriou gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştın. Neden Yunanistan’da kariyerine devam etmedin, projeler yapmadın? Türkiye’de kariyerine devam ettin?

Yunanistan’da tam 12 sene yaşadım ve sahneye çıktım. Kaiti Garbi, Despina Vand, Angela Dimitriou gibi Yunan starlarla sahne çalışmalarım oldu fakat bu çalışmaları albüm aşamasına çok istesek de hiç geçiremedik. Bunun en büyük sebebi Türk olmamdır. Çünkü bir Türk’ün; Yunan halkı ne kadar hazır olsa da Yunan medyası ve radyosu yapımcıları hala bugün bile bir Türk’ün Yunanistan’da popüler olmasına hazır değil. Örnek olarak verebileceğim Türk asıllı Yunan şarkıcılar var. Türk asıllı olduklarını asla söyleyemediler. Ben de çıkabileceğim müzik basamaklarının sonuna geldiğimi düşünüp Türkiye’ye vatanıma dönmeye ve müzik hayatıma Türkiye’de devam etmeye karar verdim.

• Her hafta Süreyya Teras’ta sahne alıyorsun, yıllardır aynı mekanda devamlı sahneye çıkmak zordur bir çok sanatçı için. Sahnenin ne kadar iyi olursa olsun yıllarca aynı mekanı doldurmakta zordur. Sen bunu nasıl başardın?

Evet yaklaşık 5 senedir İstanbul’da Süreyya terasta sahne çalışmalarım var. Buradaki başarım bir ekip çalışması eseridir. Patronumla çalışanlarımızla hep beraber başardık. Tabi ki müzikal anlamda insanları sıkmadan yaptığım özenle seçtiğim Yunanca ve Türkçe şarkılardan oluşan repertuarımda bu başarıda etkendir. Diğerlerinden farkım Yunanca şarkı söyleyip ardından arabesk ve fantezi şarkılarla harmanlamam.

• Yeni şarkın, Şebnem Sungur ve Ayla Çelik imzalı “Aşk Olsun”. Ayla Çelik, bu şarkıyı sana telefonda dinletmiş ve dinlerken üçüncü dakikada hemen arayıp satın almışsın. Bu kadar hızlı karar vermene ne sebep oldu? Sonuçtan memnun musun?

Uzun zamandır bestelerini ve yaptıkları işleri çok beğenerek dinlediğim iki mükemmel hatun Şebnem ve Ayla bence şarkıların günümüzdeki kraliçeleri bu gönlü güzel kadınlar. Seda Sayan ile yaptığımız projeden sonra doğru bir şarkıyla çıkış yapmak istiyordum ve bunun için bayağı uğraştım. Ayla’nın şarkıyı ilk dinlettiğinde şarkıda direkt kendimi buldum ve hiç düşünmeden bu benim dedim. Sonuç için daha çok erken çünkü bu şarkı öyle popüler kültüre çok hitap etmeyen bir şarkı. Yavaş yavaş emin adımlarla dinleyiciye ulaşıyor ve beğeni kazanıyor. Bu beni çok sevindiriyor. Zamanla hak ettiği yere varıp uzun yıllar söylenir, çalınır inşallah… 

• Klibini izledim biraz Kadir İnanır yani biraz Kadirizm var sanki. Sende biraz maçoluk var diyebilir miyiz? Maço musun? 

Klipte Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın Dila Hanım filmine bir gönderme yaptım aslında. Çıkıp zeybek oynadım. Maço muyum? Evet! Hem maço, hem Avrupalıyım!

• Gördüğüm kadarı ile aldığın sahnelerde hep orkestranla canlı söylüyorsun. Playback yapmıyorsun. Gece kulüplerinde, beach’lerde sahnen yok. Sen mi tercih etmiyorsun?

Genel olarak sahne performanslarım canlı playback sahneye çıkmıyorum bu benim tercihim. Sesime ve sahneme güveniyorum. Ayrıca kendimi plajlarda sahneye çıkan pop müzik sanatçıları kategorisinde görmüyorum daha çok salon şarkıcısıyım diyelim. Benim tarzım ve yaptığım müzik hizmet ettiğim kültür çok ayrı. 

• Seninle ilgili dikkatimi çeken bir konu var. “Uyuyunca Geçer” şarkında Ziynet Sali sana eşlik ediyor, Seda Sayan’la düet yaptın, son şarkın Ayla Çelik ve Şebnem Sungur yaptı. Kadınlarla çalışmak zor deler ama sen hep kadınlarla çalışmışsın. Cefi, kadınlarla çalışmayı seviyor mu? Daha mı zor daha mı kolay kadınlarla çalışmak?

Ziynet Sali ‘’Uyuyunca Geçer’’ şarkısında bana sürpriz yaptı. Okumalara katıldı daha sonra öğrendiğim şarkıyı çok beğenmiş ve okumak istemiş. Yani planlanan bir şey değildi. Ama Seda Sayan ile yaptığımız proje tamamen planlı ve üstünde çok emek olan güzel bir projeydi. Ayla ve Şebnem benim içimdeki adamı görerek bu şarkıyı yazdılar. O yüzden benim için kadınlarla çalışmak daha kolay çünkü içimdeki adamı rahatlıkla görebiliyorlar. Kadınlar erkekleri daha iyi gözlemleyip çözebiliyorlar. Bu yüzden benim için kadınlarla çalışmak daha kolay. 

• Hilal Cebeci geçtiğimiz günlerde “Bella Ciao” şarkısını cover’ladı. Bu konuyu ben de köşemde kaleme almıştım. Şarkı, Youtube da büyük tepki aldı. Yorumların çoğu İngilizce ve “Hilal Cebeci, Yunan şarkıcısıdır, Yunanistan’da çok meşhurdur, gerçek adı Hilalo’dur” diye yorumlar yazıldı. Bu kötü durumlarımızı halkın, Yunanistan’a çevirmesini nasıl değerlendiriyorsun?

Evet şarkıyı dinledim ve biliyorum Hilal Cebeci’ye hiç olmamış. Sanırım (La Casa de Papel) adlı dizinin çok etkisinde kalmış. O şarkı duruşu ve karakteri olan bir eser ve kesinlikle de böyle yorumlanmamalı. Gelelim yorum yapan arkadaşlara; inan okumadım ama eğer öyle ise bizim her kötü işimizi Yunanlılara atmamızın tek sebebi var o da birbirimize çok benzememiz.

• İstanbul’da birçok bilboard’larda, AVM’ler de seni ve yeni şarkını gördük, görmeye devam ediyoruz. Reklam çalışmalarını nasıl yürütüyorsun? Bir ekibin, yönlendiren birileri var mı?

Evet tüm şehirde görsel mecralarda yerini aldı ve almaya devam edecek. Tabi bu reklamlar çok pahalı ama ben hiç para biriktirmem dostlar biriktiririm. Sağ olsunlar dostlarımın her zaman desteğini gördüm, her konuda her zaman yanımda oldular.

• Gelelim en merak ettiğim soruya. Seda Sayan’la bir düet yaptınız, klip çektiniz, Günay’da sahne aldınız, çok iyi ikili oldunuz ve çokta beğenildi. Bu ikilinin çalışmalara devam edeceği düşünülürken bitti. Hatta sosyal medyada bile birbirinizi takipten de çıkardınız. Senin de dürüstçe anlatacağına eminim. Seda Sayan ile çıkan aşk haberleri doğru muydu?

Harika bir projeydi kliplendirdik ve sahnelere taşıdık. Seda Sayan’ı tekrar yıllar sonra sahnelerle buluşturduk. Günay’da her gecemiz doluydu ve güzeldi. Bu projenin bitmesinin sebebi Seda hanımla ben bir türlü anlaşamadık. O çok zor bir kadın bense çok rahat bir karakterim. Sürekli kavgalar ediyorduk. Tabi bu kavgaların sebebi sadece müzik değil özel yaşamlarımızdı. Bazı insanlar Seda hanımı benimle iş olarak bile yan yana görmekten çok rahatsızlardı ve çomakları hazırdı zaten. Zoru başardık diyebilirim. Özetle ‘’güzel olan gerçeği bitirdik diyebilirim arkadaşlığımız dahil.’’ Belli mi olur hayat bu, tabi ki yine güzel bir projede birlikte olmak isterim. Asla Seda Sayan’a kırgın değilim her zaman da bana emeğini saygıyla anarım. Ona teşekkür ederim. 

• Cefi hangi şarkıcıları beğenip, dinler? Kendine örnek aldığı o olmalıyım dediği biri var mı? 

Ferdi Özbeğen, Kayahan, Tanju Okan, Sezen Aksu gibi isimleri sayabilirim ama Ferdi Özbeğen’in tahtına oturup ona cennete selam yolladığımı söyleyebilirim.

• Şarkın çok yeni şarkın biliyorum ama bir sonraki adımın hazır mı? Neler yapmak istiyorsun?

Dediğin gibi daha çok taze şarkım zamanla yerini bulur çünkü kaliteli şarkı. Ama yeni aldığım ve bugüne kadar uygulamadığım bir karar var. Her 3 ayda bir yeni şarkılar süreceğim piyasaya artık. Tamamıyla müzik piyasasında varım ve yeni bir şeyler var. Yine Ayla ve Şebnem ile hazırlanıyoruz. Güzel bir ekip ve çok iyi arkadaşta olduk.