Röportaj 01.12.2018 03:00

'Festivalimiz Uluslararası Alanda Önemli Olacak'

Türkiye'nin önemli film festivalleri arasında yer alan ve uluslararası arenada da kendini başarıyla gösteren Malatya Uluslararası Film Festivali'nin direktörü Suat Köçer, hızla yükselen festivalin hedeflerini anlattı
'Festivalimiz Uluslararası Alanda Önemli Olacak'

SEMA SEZEN

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım 2018 tarihinde gerçekleşen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali bu yıl da beğeni topladı. Festival direktörü Suat Köçer'e festival hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

-Malatya Uluslararası Film Festival, Türkiye’nin sayılı büyük festivalleri arasında yerini aldı. Festivali ilerleyen yıllarda taşımak istediğiniz konumdan söz eder misiniz?

Amacımız Malatya Uluslararası Film Festivali’ni öncelikli hedefi ulusal sinemayı güçlü bir biçimde desteklemek ve ulusal sinemanın bütün katmanlarıyla varlık gösterdiği nitelikli bir ortama dönüştürmek. Diğer bir önemli hedefimiz dünyanın farklı coğrafyalarından film ve sinemacıları ağırlayarak, Malatya Uluslararası Film Festivali’ni uluslararası boyutlarda saygın, nitelikli ve önemli bir festivale dönüştürmek. Bu konuda son iki yıldır önemli adımlar attığımızı ve bu bağlamda önemli bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum.

-Festival’de bu sene ne gibi yenilikler vardı?

Festivalin bu yılki en önemli yeniliği kuşkusuz Malatya Uluslararası Film Platformu. Geçtiğimiz yıl oluşturduğumuz Malatya Film Platformu’nun ulusal ayağında sinemamızın genç ve usta isimlerine yönelik bir fonu hayata geçirmiştik. Ulusal platforma ilgi beklediğimizin üzerinde gerçekleşti. Öteden beri planladığımız bir proje olarak mevcut fona uluslararası ayağı ekledik ve Malatya Uluslararası Film Platformu’nu kurmuş olduk. Uluslararası fonun ilk adımını Azerbaycan ile birlikte attık. Bu fonun, üye ülkelerin katılımıyla, yakın coğrafyamızın (sinema alanında) çekim merkezi olacağına inanıyorum. Önemli yeniliklerimizden bir diğeri ise “Öğrenciler Festivalde" bölümü oldu. Bu bölümde Türkiye’nin 10 üniversitesinden 5 öğrenci olmak üzere, toplamda 50 sinema öğrencisini festivalde ağırladık. Bölümün amacı ise öğrencilere festival tecrübesini ve heyecanını yaşatmanın yanı sıra özellikle platform başta olmak üzere festivalin içeriğinden mümkün olduğunca yararlanmalarını sağlamak. Öte yandan bu yıl TRT ile olan iş birliğimizi daha da güçlendirerek programımıza TRT Belgesel Kuşağı’nı ekledik. Bu yıldan itibaren TRT’nin yapımını üstlendiği 5 belgeseli, TRT Belgesel Kuşağı başlığıyla festivalde gösterdik.

-Malatya Film Platformu’nun 2. yılı. Uluslararası arenada ilk partneri Azerbaycan. Özel bir nedeni var mı?

Azerbaycan tarihi ve kültürel bağlarımızın çok güçlü olduğu bir ülke. İki devlet ve halk arasında büyük bir sevgi ve karşılıklı iyi niyet duyguları var. Bu bağ iş birliği açısından önemli bir motivasyondu. Öte yandan Azerbaycan’ın çok kıymetli yönetmeni Elçin Musaoğlu ve Kino Stüdyo Genel Müdürü Müşfik Hatemov’un ciddi katkı ve emekleri var. En büyük arzum, Azerbaycan ile ilk adımlarını attığımız bu platformun yeni üyelerle büyüyerek önemli bir fona dönüşmesi. Genelde Türkiye’nin, özelde ise Malatya’nın bu platforma ev sahipliği yapıyor olması ayrı bir öneme sahip.

-Malatya Uluslararası Film Festivali’ni diğer festivallerden ayıran vizyon ve misyonu nedir?

Doğrusunu söylemek gerekirse kendimizi böyle bir kaygıya adamadık. Amacımız Malatya Uluslararası Film Festivali’ni, Türkiye’nin değerleriyle barışık, bu değerleri önceleyen, sırtını bu değerlere yaslarken yüzünü de dünyanın diğer zenginliklerine dönen bir anlayışla şekillendirmek. Son iki yıldır bu çaba içerisindeyiz.


-Festivalde bu yıl herkes için sürpriz bir isim yer aldı. Uluslararası Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan'dı. Ceylan'ı festivale dahil etme süreci nasıl oldu?

Nuri Bilge Ceylan kuşkusuz sinemamızın çok önemli yönetmenlerinden biri. Özellikle yurtdışında aldığı ödüllerle sinemamıza moral ve motivasyon kazandırdı. Kendisiyle iletişime geçip, Uluslararası Jüri Başkanlığı ve Ustalık Sınıfı konusundaki talebimizi ilettik. Nuri Bilge Ceylan, festivalimizin geçen yılki performansını ve anlayışını beğendini iletti ve bizleri kırmayarak aramıza katıldı.